Har du postkasse i Valdres er du innafor

3

Trenger du finansiering til et lønnsomt prosjekt eller videreutvikling av din bedrift? Innovasjon Norge lover lån, tilskudd og garantier til bedrifter i alle bransjer over hele landet. Slik er det ikke. Det vet alle gründere som har forsøkt.

Søker du om penger til en åpenbar lønnsom virksomhet, får du ofte til svar at innovasjonsgraden er for lav. Finnes det allerede en norsk konkurrent, skal ikke Innovasjon Norge bidra med verken lån eller støtte. Ønsker du å låne penger fra Innovasjon Norge må du vise til innovasjonshøyde, internasjonal lansering, gjennomføringsevne og vilje. Virksomheten skal ha godt vekst-potensiale og være lønnsom. I tillegg er det fint om den gir verdiskapning og arbeidsplasser i Norge. Innovasjon Norge gir aldri støtte til drift, de gir heller aldri støtte til direkte markedsføring eller salg av et produkt. Dersom de innvilger gir de aldri mer enn 50 prosent av nødvendig kapital. Resten må være egenkapital eller aksjonærlån. Denne halvdelen må dokumenteres før de gir sitt tilslag. Er du helt i startfasen kan du ende opp med å få avslag fordi virksomheten ikke har en eksisterende kontantstrøm. Er du gründer med postadresse i Oslo, så kan de nekte deg både etablererstøtte og mentorpenger. Innovasjon Norge er først og fremst til for distriktskommunene. Kanskje det burde reflekteres bedre i navnet? Har vi en statsminister som er bekymret for at det er for få nyetableringer i Norge? Jeg vet hvorfor.

Alle gründere jeg snakker med i min jobb forteller historier hvor de er nødt til å omgå regelverket for å få sårt tiltrengt etablererstøtte. Kona blir satt opp som daglig leder. Dermed går andelen kvinnelige gründere opp, og det er jo bra for likestillingslandet Norge.  Kanskje er det en med-gründer som har en kone eller samboer fra en distriktskommune. Dermed blir selskapet registrert et helt annet sted enn der gründerne egentlig bor og jobber. Kan vi forstå det? Ja. Fordi det er tøft å være gründer i Norge.

Såkornspenger er mangelvare, og svært få profesjonelle investorer er villig til å ta risikoen i første fase. Det gjør Innovasjon Norge til en svært viktig aktør for mange – spesielt førstegangs-gründerne.

Informatikkprofessor Kai A. Olsen skriver i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv i dag at Innovasjon Norge møter faglig godt begrunnede søknader med overfladiske vurderinger. Han mener det er respektløst og farlig. Erna Solberg er bekymret over at antall gründerbedrifter i Norge er blant de laveste i Europa. Vi som lever av å være gründere har ingen problemer med å forstå at det er slik. Noe må gjøres med støtteordninger, lån og garantier overfor nyetableringer i Norge. Erna Solberg kan starte med å gjennomgå Innovasjon Norges formål. Skal Norge bli et land som fostrer flere gründerbedrifter, trenger vi ikke et stort statlig særlovselskap som først og fremst støtter opp om distriktskommunene. Midlene må kanaliseres dit gründerne holder til, ikke dit vi gjerne vil at de skal etablere seg. Jeg setter min lit til at Erna Solberg stopper diskrimineringen av dyktige gründere som har valgt å bo i Oslo eller andre større tettsteder i Norge.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

3 kommentarer

 1. Hei Bente
  Vi i Innovasjon Norge har tre delmål. Ett av dem er Flere gode gründere. Våre oppdragsgivere i regjering og fylkeskommuner bestemmer hvor mye de vil sette inn av innsats. Sålangt har fylkene vært langt ivrigere etter å få flere gode grundere enn regjeringen. Derfor har vi hatt godt over 100 mill til grundere i det distriktspolitiske området («Valdres») og langt mindre enn 100 mill til grundere uansett hvor de måtte holde til («landsdekkende» kaller de det).

  Du som også er god på kommunikasjon, forstår at det er et paradoks at distriktspolitikken blir skyteskive, når det er den landsdekkende innovasjonspolitikken som er utilstrekkelig.

  Med svært knappe landsdekkende midler til grundere og et enormt tilfang av spennende prosjekter, blir oppgaven vår å bruke de tilmålte pengene best mulig. Mange dårlige prosjekter blir avvist. Og garantert noen gode. Slik er det for alle investorer. Det vi vet er at de prosjektene vi har utløst samlet sett har gitt svært gode resultater.

  Jeg vil gjerne utfordre deg og alle andre gode gründere, investorer, partnere til å mobilisere for en bedre nasjonal gründerpolitikk. I kriseåret 2009 havnet 150 mill av krisepakken hos gründere i form av tilskudd. Det ga fantastiske muligheter til å utløse gründerskap i hele Norge. Bare den årgangen vil gi Norge mye å leve av. Tenk om vi fikk til det igjen.

  • Hei Vincent, takk for at du svarer! Ja, jeg kan gjerne gi et bidrag til en bedre gründer-politikk – mer enn gjerne!

   Med vennlig hilsen
   Bente

 2. The loop goes on forever on

  Et postadresse-utleieselskap i Valdres blir da en god forretningside. Så kunne en slik «Næringspark Valdres» også fått etableringsstøtte fra Innovasjon Norge.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.