Trenger avisene sosiale medieredaktører?

0

Mange norske lokalaviser opplever store kostnadskutt og usikkerhet i disse dager. Redaktørene spør, er papiret dødt? Klarer vi å skape tilstrekkelige digitale inntekter før det er for sent? Vil vi tape kampen mot sosiale medier som tjener seg søkkrike på brukerskapt innhold fra deg og meg?

De sosiale mediene produserer ikke eget innhold, men Facebook har nå passert NRK i daglig oppslutning og kan skilte med 3 millioner norske publishere. Noen er profesjonelle innholdsprodusenter som driver content marketing, men de fleste av oss er glade amatører som presenterer solsiden fra eget privatliv. Vi er ivrige og produserer enorme mengder med statusoppdateringer, bilder og videoer. Ofte deler vi også artikler som vi tror kan ha interesse for våre venner.

Lokalavisene har historisk sett hatt en sterk posisjon i Norge, men dette vil utfordres ytterligere når Facebook Paper lanseres. Lokalavisene kan se på de store gigantene Google og Facebook som farlige konkurrenter (hvilket de er), men det er også fullt mulig å se på de sosiale mediene som en ypperlig distribusjonskanal for eget stoff. Gjennom godt redaksjonelt håndverk kan lokalavisene hente nye og flere lesere fra sosiale medier og dermed øke sine digitale inntekter.

The Wall Street Journal (WSJ) er en av nisjeaktørene som har gått til det skritt å ansette en egen sosial medieredaktør. Siden Liz Heron tiltrådte stillingen for vel 2 år siden har WSJ hatt en økning på mange hundre prosent i antall Facebook- og Twitter-tilhengere. Hennes viktigste oppgave har vært å sørge for at WSJ profitterer på de sosiale mediene, og hun har etablert en sosial mediestrategi som mange lokalaviser kan ta lærdom av.

I skrivende stund har The Wall Street Journal 2,4 millioner likes på Facebook og over 4,3 millioner følgere på Twitter. Kritikere hevder riktignok at en større andel av disse er falske og inaktive, men uansett er det betydelige tall for et nisjemagasin. Til sammenligning har Financial Times 1,9 millioner følgere på Twitter og 1,6 millioner likes på sin Facebook-side, mens New York-baserte Bloomberg News har 550.000 Facebook likes og 1,4 millioner twitter-følgere.

Hva er det egentlig Wall Street Journal har gjort, og hva kan norske redaktører lære? WSJ publiserer alle sine artikler med et bilde, illustrasjon, diagram eller grafikk som trekker oppmerksomhet til lenken. Bilder og videoer gir høy oppmerksomhet, og klarer WSJ å trekke leseren inn på egne nettsider, genererer magasinet også digitale annonseinnteter. Alle saker som publiseres er skrevet for å engasjere et mobilt publikum. The Wall Street Journal poster ikke bare de siste nyhetene fra sin innholdsproduksjon. Magasinets sosiale medieredaktør fokuserer på content marketing, og en andel av artiklene skrives spesielt for de sosiale mediene.  WSJ publiserer gjerne saker som refererer til utrolige statistikker, og disse populære artiklene forteller ofte noe om verden i dag. Det gir sidevisninger, og trafikken bidrar til at WSJ får sin fortjente andel av de digitale annonseinntektene.

Norske mediehus må sørge for at de har en inntektsmodell som gjør at de også profitterer på den mobile veksten. Hos Facebook kjøres samme annonsør inn på alle flater, og dermed har selskapet hatt en enorm vekst på mobile inntekter det siste året.

Artikler som publiseres i sosiale medier skal ikke bare leses. Aller helst skal de deles fra bruker til bruker. Det krever mer innsikt enn mange er klar over. I tillegg krever det kunnskap om hva som skaper debatt, engasjement og involvering fra leserne. De publishere som opplever høy viral spredning har gjerne en kombinasjon av en sterk merkevare, gode ressurser og dyktige redaksjonelle medarbeidere.

Facebook endret nylig sine algoritmer, og dermed blir det enda viktigere å tilrettelegge artikler slik at man ikke blir nedprioritert i nyhetsstrømmen. Å lykkes i sosiale medier er også ensbetydende med mye prøving og feiling. Ikke minst er det viktig å publisere til rett tid på dagen. Klarer du å engasjere leserne, skape debatt, sørge for at artiklene blir delt, øker også sjansene for at artikkelen vises i nyhetsstrømmene.

Om bloggeren Bente Sollid Storehaug: Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og gründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Partner i Digitalt AS – kommunikasjon og rådgivningsselskap for digitale virksomheter. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.