Jeg og mine mentorer

0

Jeg  ble godt voksen før jeg skjønte betydningen av å ha de rette folkene rundt meg. De som bygger deg opp istedenfor å rive deg ned. De som motiverer deg, tror på deg, dytter deg og sier; dette får du til. Ros og kritikk fra noen som vil deg alt godt.

Jeg har hatt mange inspirerende mennesker rundt meg i min karriere. Noen av dem har vært viktigere enn andre. Førstemann ut var redaktør Brynjulf Hustad i lokalavisen Stim. Jeg var 18 år og drømte om  å bli journalist. Første gang jeg kom innom redaksjonen snurret han opp film, lånte meg et kamera og utstyrte meg med penn og papir. Det var rett ut på reportasje-oppdrag. For en tillit (!) Jeg var litt skjelven, svært beskjeden, men reportasjen kom på trykk. Etterpå hadde jeg litt mer selvtillit og var veldig stolt av meg selv. Ett år senere ble avisen kjøpt opp av Romsdals Budstikke og redaktør Leif Magne Flemmen kalte meg inn på sitt kontor. Spørsmålet var; ville jeg bli redaktør i avisen de nettopp har kjøpt? 19 år og enda mer skjelven gikk jeg ut døren med beskjeden; «du skal få to dager til å tenke deg om, men kom tilbake og si ja». Det ble ja, etter noen runder meg meg selv. Største frykten var at vi ikke hadde nok stoff å fylle sidene med. Det skulle vise seg å bli det minste problemet. Jeg lærte raskt at det meste kunne løses, og var det vanskelig – så gikk det med noen ekstra arbeidstimer. En 19 åring løser ikke problemer like lett som en rutinert leder. Jeg trengte rett og slett litt mer tid til å prøve og feile. Dermed ble det mange lange dager i en liten redaksjon. Men så lærerikt, og så gøy! Rundt meg hadde jeg mange dyktige seniorer fra Romsdals Budstikke. Aldri før har jeg lært så mye på så kort tid. Dessuten erfarte jeg noe viktig, dyktige mennesker lærer gjerne fra seg. De gir både råd og oppmuntring. Men du må vise vilje til å lære,  lytte og til å utnytte lærdommen. Fremstår du som verdensmester skyver du folk unna. Er du ydmyk og raus trekker du folk til deg.

Det er krevende å bli satt til å være leder i ung alder. Det er så mye man ikke vet, det er mye som skal læres og det er uungåelig å gjøre feil. Helst skal man ikke gjøre samme feil mer enn én gang.

26 år gammel startet jeg min første selveide virksomhet. Lærekurven var bratt. Jeg ble kastet ut i mange krevende prosesser. Virksomheten vokste raskt, gikk fra å være et lokalt selskap til å bli nasjonalt, deretter internasjonalt. Vi gikk fra å være gründereid til å få børsnoterte A-pressen inn som hovedeier og vi endte opp med selv å bli børsnotert. Jeg hadde mange dyktige mentorer i disse årene. Trond Hovland (min styreformann fra A-presse konsernet, senere Stig Herbern og svenske Jan Starrsjö) og Alf Hildrum, nå TV2-sjef, dengang konsernsjef i A-pressen. Alle disse ga meg stor frihet under ansvar. Det er viktig å omgi seg med dyktige mennesker, men det er også svært avgjørende hvilke eiere du får inn i virksomheten. A-pressen ble en god og svært viktig medspiller for Digital Hverdag. De drepte ikke gründerånden. De ble ikke en dominerende hovedeier som visste alt best. Tverit i mot, de utviklet både meg og selskapet.

Det er ofte ensomt å være toppsjef. Når fusjoner og oppkjøp kommer tett som hagl kan det bli enda mer ensomt. Mange avgjørelser skal tas i en usikker og turbulent periode. I slike situasjoner har jeg hatt flere gode rådgivere. Christian Thommessen fikk en mail fra meg. Jeg hadde mannet meg opp, og tenkte kanskje han hadde det for travelt til å svare. Tvertimot, jeg fikk svar tilbake veldig raskt. Kunne jeg komme innom hans kontor i Nydalen om noen dager? Klart jeg kunne. Christian lærte meg ikke bare forskjellen på hummere og reker i næringslivet, han lærte meg også at det vanskeligste i en fusjonsprosess er å velge bort. Kutte. Velge de riktige satsningsområdene. Gjett om det var. Det henger igjen som en viktig mantra hos meg den dag i dag. Tørre å ta de ubehagelige avgjørelsene og være fokusert på lønnsomhet.

Som gründer på 90-tallet var jeg ikke kjent med at det fantes etablerte mentor-ordninger,  men jeg kjente et så sterkt behov for en mentor at jeg selv tok kontakt og ba om råd. Jeg opplevde aldri å bli avvist. De siste årene har jeg selv gått inn i rollen som mentor. Både lønnet og ulønnet. Om noen tar kontakt og ber om råd, avviser jeg aldri. Det er pay-back time. I en alder av 46 år begynner jeg å føle meg voksen. I dag er jeg mentor i regi av Connect Norge og Innovasjon Norge. Jeg er så heldig å få gi råd til flere dyktige gründere. I likhet med meg synes de det er godt å sparre med noen som har vært gjennom de fasene de selv skal gjennom. Det burde være mer kunnskapsoverføring fra etablerte bedriftsledere til unge gründere. Læring er en livslang prosess. Jeg har fortsatt mange dyktige mennesker rundt meg som gir råd. En av disse er min mann som har vært med og gründe et 10-talls selskaper i sitt liv.

I neste blogg-innlegg kan dere lese hvordan han og fire andre BI-studenter etablerte det raskest voksende selskapet i Norge på 80-tallet. Det er en fascinerende historie for alle som er opptatt av entreprenørskap.

Om bloggeren Bente Sollid Storehaug: Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og gründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Partner i Digitalt AS – kommunikasjon og rådgivningsselskap for digitale virksomheter. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK.

bente.digitalt@gmail.com

Twitter:@bentesollid

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.