40 millioner mot alle odds

0

Nordic Web har analysert markedet for funding av start-ups i Norden. Ved å se på offentlige emisjoner konkluderer  de med at Norge ligger på bunn blant de nordiske landene.

Analysen viser at at det er svært vanskelige kår for norske entreprenører som jakter såkorns- og venture kapital. Men, den viser allikevel ikke et helt riktig bilde. Det finnes gründere som nekter å gi opp. Selv om alle vender tommelen ned. Det gjelder i første rekke de gründerne som har et ekstremt godt nettverk av gode venner (les: business angels).

De to siste årene har jeg vært styreleder, medgründer og investor i Dot Global AS. I fjor høst forsøkte vi å låne (merk deg: låne) penger fra Innovasjon Norge. Etter flere ukers behandling fikk vi blankt nei. Innovasjon Norge er ikke det eneste vi har forsøkt. Jeg vil påstå at vi har forsøkt alle tenkelige muligheter i det norske markedet. To erfarne meglerhus har også vært satt på jobben. Ingen resultater. Det finnes nesten ikke investorer i Norge som vil ta risiko i tidlig fase, og selskaper som ikke har gått til markedet og ikke har kontantstrøm har nesten ikke en sjanse. Selv seriegründere med tidligere dokumentert suksess sliter. Skal man da gi opp?

I Dot Global er det ingen gründere som tenker tanken på å gi opp, men vi har undervegs tenkt; tvinges vi til å gi opp en god idé? Istedet for å utvikle selskapet blir gründernes tid bundet opp til en evig jakt på kapital. Spør norske gründere hva de bruker tiden sin til? Hva de bruker mest tankekraft på? Tror du det er forretningsutvikling eller kapital-problematikken? Tiden renner ut for mange, og utenlandske aktører går forbi.

Jeg skal ikke gjøre historien for lang – gründerne i Dot Global skaffet selv til veie 40 millioner. Helt på egenhånd.  Hvordan? Svaret er at vi har vrengt våre egne lommer, tatt opp private lån og kontaktet gode venner som tror på oss. Dermed er vi i mål. Vi er i dag første – og Norges eneste selskap – som har signert en Registry Agreement med ICANN for kommersielt videresalg av en TLD. En historisk milepæl for oss. Nordmenn eier en flik av land på nettet, vi eier en del av selveste «roten» av Internett. Vi skal sørge for at .global-landet blir størst mulig når vi går i markedet i juni. Sammen med andre internasjonale aktører er vi i ferd med å endre hele navnestrukturen på nett. Er det innovativt? Vil ikke det bidra til å skape millioner av nye innovasjons-muligheter for våre kunder? For oss og våre fremtidige kunder er dette «the next big thing»,»game-changer» og den største endringen siden Internett ble kommersialisert på midten av 90-tallet. Slik beskrives domenenavn-utvidelsen i internasjonal, finansiell presse. Hos Innovasjon Norge fikk vi avslag på en lånesøknad fordi innovasjonsgraden var for lav. Det er ikke rart Norge ligger på jumbo-plass. Vi får som fortjent. Vi er i ferd med ta vekk alle muligheter og alt mot for gründere som vil satse.

Her kan du lese hele analysen fra Nordic Web;

http://www.thenordicweb.com/2014/04/29/analysis-of-funding-raised-in-the-nordics-q1-2014/

Om bloggeren Bente Sollid Storehaug: Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og gründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Partner i Digitalt AS – kommunikasjon og rådgivningsselskap for digitale virksomheter. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK.

bente.digitalt@gmail.com

Twitter:@bentesollid

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.