Et kvantesprang med ny digital identitet

0
Har du tenkt over hva som kjennetegner innovative selskaper? De vi kaller first movers? De som blir ledestjerner og som andre virksomheter senere kopierer?
Siden jeg jobber med digital forretningsutvikling er det vel ikke overraskende at jeg mener vinnerne er de som utnytter den digitale kraften til å skape nye innovasjonsplattformer. De aller fleste innovative forretningsmodeller oppstår nå i en digital verden, og i dette landskapet vinner de selskapene som har en sterk digital merkevare.
Hva er et digitalt brand og hvorfor tar Amesto et kvantesprang med sin nye globale identitet? Enkelt forklart kan vi si at en digital merkevare er summen av all tilstedeværelse på Internett; web-sider, app-er, mobile løsninger, sosiale medier, søkeoptimalisering og sist men ikke minst, hvilket domene man opererer under. Fra Internetts spede barndom har vi vært vant til at domener enten har vært avsluttet med landkoder som .no (Norge), .se (Sverige) og .uk (Storbritannia). I tillegg til landkodene har vi toppnivå-domener som ikke er landspesifikke. Mest kjent er .com. Andre eksempler er .info, .org og .net. Siden Internett ble kommersialisert på midten av 90-tallet har vi fått mer enn 280 millioner registerte domener hvor .com er størst med sine 115 millioner registreringer. Antall internett-sider vokser fortsatt i ekspress-fart. Internett er verdens viktigste medium og internett-økonomien vokser raskere enn alle andre økonomier.
I løpet av 2014 vil domene-bransjen snus fullstendig på hodet. Siden nyttår har vi fått mer enn 250 nye toppnivå-domener, og disse har på få uker solgt nesten 700.000 nye registeringer. Når ICANNs utrullingsprogram er sluttført vil vi ha mer enn 900 nye generiske toppnivå-domener å velge mellom. En fantastisk mulighet for virksomheter som vil ha en tydeligere identitet på nettet. Mange av de store dot.com merkevarene har jobbet hardt for å stoppe ICANNs nye TLD-program. De har brukt millioner på å innarbeide sine dot-com adresser. Nå deles kortene ut på nytt, og de vet innerst inne at en dot-com-adresse ikke er fremtidens internett-adresse. Snarere vil det bli et symbol på gårsdagens Internett. Navnerommet utvides kraftig, og både nye og eksisterende virksomheter kan nå skape innovative forretningsmuligheter uten å måtte kjøpe gamle dot-com-adresser til skyhøye auksjonspriser.
Det står norske aksjonærer bak Dot Global. Vi har kjøpt oss inn i selveste “roten” av Internett , eller forklart på en annen måte; vi har kjøpt land på Internett og nå legger vi ut nye og attraktive tomter for salg. Ambisjonene er store, de er selvsagt globale og vi går mot store organisasjoner og virksomheter verden over. Sålangt har det vært en tidkrevende og kostbar reise. Mer enn 40 millioner er allerede investert – og dét før vi er ute i markedet. Vi retter oss mot selskaper som har en global tilstedeværelse eller en global ambisjon. Historisk har .com vært den beste TLD-en for denne type selskaper. Dette endres nå.
I juni går .global inn i en 60 dagers “sunrise-periode”. Dette er en tid hvor innehavere av varemerker kan registrere et domenenavn med varemerket de eier. Deretter følger en kortere “landrush-periode” som er forhåndsregistrering av premium domener. I september vil .global være åpen for registreringer for alle og tilgjengelig gjennom de største registrarene i verden.
Den internasjonale lanseringen av .global fant sted i Singapore i slutten av mars. Sammen med Dot Global-teamet stilte konsernsjef Arild Spandow og Tarsem Basran (CEO Amesto Global). Amesto er vår første .global kunde, og blir historisk i så måte. For meg og resten av Dot Global-teamet var det ekstra hyggelig å kunne flagge et norsk, internasjonalt selskap som viktigste referansekunde. Amesto har tilstedeværelse både i Asia, Australia, Europa, sør-Amerika og USA. De gjennomfører for tiden en sterk global ekspansjon, og hva er vel da mer naturlig enn å understreke dette med .global som nytt toppnivå-domene?
Amesto vraker sin .com-adresse og går for en ny identitet gjennom .global. De legger 90-tallets internett bak seg, og kommer til å bli stående som en ledestjerne innenfor B2B markedet i forhold til å ta i bruk en ny TLD. ​​
I hele min gründer-karriere har jeg etterlyst etablerte norske selskaper som tar oppstartsvirksomheter med ut i verden. Endelig møtte jeg et selskap som gjør nettopp dét.
Noen ganger er livet herlig tilfeldig. Slik var også mitt møte med konsernsjef Arild Spandow. Egentlig skulle jeg i et annet møte, men ble stående og ta en hyggelig oppdatering med Arild siden vi begge var Internett-gründere på 90-tallet. Jeg forteller ham om satsningen bak Dot Global og drister meg til å påstå;
”Dot com er veldig 2013 – fremtiden er de nye topnivå-domenene».
Hvorpå Arild parkerer meg med sitt kvikke svar;
”Dot Com er helt 90-talls, Bente. Vi vil ha amesto.global. Reserverer du det for meg? Det er bestemt her og nå!”
Og slik ble Amesto den første kunden som gikk for .global. Ikke som en defensiv merkevare-beskyttelse. Neida, Amesto arkiverer sin dot-com adresse og fra september møter de verden med sin nye digitale identitet;
Å tørre der andre sitter på gjerdet og avventer – det kaller jeg innovativt. Amesto tar et kvantesprang med sin nye digitale identitet.
Bransjeaktørene så mot Amesto under ICANN-møtet i Singapore. Mange store selskaper vil komme etter.
Men Amesto var først!
Bilde
Amestos konsernsjef Arild Spandow og Tarsem Basran (CEO Amesto Global) har tatt en viktig avgjørelse om styrke konsernets digitale identitet når de vraker sin dot-com adresse til fordel for amesto.global. 

Om bloggeren Bente Sollid Storehaug: Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og gründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Partner i Digitalt AS – kommunikasjon og rådgivningsselskap for digitale virksomheter. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK.

bente.digitalt@gmail.com

Twitter:@bentesollid

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.