Hos Innovasjon Norge gjelder ikke ”godt nok for de svina”

3

Innovasjon Norge har fått en spennende toppsjef. Anita Krohn Traaseth er godt kjent for sitatet ”Godt nok for de svina”. Hun blir toppleder i et statlig særlovselskap hvor rammebetingelsene på ingen måte er gode nok. Nå ”heier” vi på henne – og håper at hun bidrar til en endring til det bedre for norske gründere.

Innovasjon Norge er et stort og tungt lokomotiv. Jeg er opptatt av den delen som bidrar til bedre rammebetingelser for nyetableringer, innovasjon og rammer for norske gründere. Her er det ikke mulig å si at alt er ”godt nok for de svina”. Norske gründere opplever kapitaltørke, de møtes med lommepenger fra Innovasjon Norge, og er på ingen måte konkurransedyktige med utenlandske venture-miljøer. Det finnes mange gode idéer i Norge, men en stor del av disse dør på grunn av for dårlige rammevilkår. Ikke bare fra statlig hold, men fordi det private investormarkedet ikke er stort nok, ikke tar risiko i tidlige faser og dels fordi norske investorer er trygge innenfor enkelte sektorer og har lite kompetanse innenfor innovative IT-satsinger.

Skal Anita Krohn Traaseth lykkes med å endre denne hverdagen – som er til hinder for innovasjon og nyskapning i Norge – må virkemiddelapparatet gjennomgås. Mange miljøer har tatt opp problemet knyttet til tidligfasekapital med Næringsdepartementet, både politisk og på embetsnivå, med Stortingspolitikere, NHO og LO og ikke minst har gründerne selv satt saken på agendaen med utallige blogginnlegg. Noen tar til orde for å fjerne formueskatten. Jeg tror det må helt andre grep til. Jeg vet at Næringsdepartementet satte ned en arbeidsgruppe for vel ett år siden som skulle se på om det var mangel på tidligfasekapital og om virkemidlene burde innrettes annerledes. Jeg – og mange med meg – er veldig spent på innholdet i denne rapporten. Den vil gi oss signaler om hva norske gründere kan forvente av endringer. Jeg og mange med meg vil se anbefalinger og forslag til forbedringer. Jeg håper jeg ikke blir skuffet.

En av de viktigeste utfordringene for Anita Krohn Traaseth og Innovasjon Norge er å løse problemet med tidligfase kapital. Løses ikke dette problemet vil det i liten skala bli realisert vekstbedrifter i Norge. De blir i stedet solgt ut av Norge – og vi går glipp av verdiskapningen og kompetanseutviklingen.

Vi tror på Anita Krohn Traaseth – og håper hun får spillerom stort nok – til å bidra til en positiv endring.

Gratulerer med jobben!

Om bloggeren Bente Sollid Storehaug: Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og gründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Partner i Digitalt AS – kommunikasjon og rådgivningsselskap for digitale virksomheter. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK.

bente.digitalt@gmail.com

Twitter:@bentesollid

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

3 kommentarer

    • Nettopp! Blir spennende å se hva rapporten, som som ble bestilt av Næringsdepartementet for vel ett år siden, sier om tidligfase-kapital og virkemidler.

      • Hei Espen, dette er den beste kronikken jeg har lest om norsk innovasjonspolitikk. Den bør så mange som mulig lese – deler den videre i alle sosiale mediekanaler

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.