Finn.no tapte mot finn.sexy

3

Rubrikkselskapet finn.no vant ikke frem med sin klage mot selskapet som har registert finn.sexy. Rubrikkgiganten forsøkte å få en URS (Uniform Rapid Suspension) på domenenavnet finn.sexy. Nå er klagen avgjort, og finn.no har ikke vunnet frem.

Det er Frank Schillings selskap North Sound som registerte finn.sexy 15. mars i år, og Finn.no leverte en URS på registeringen 9. mai.  I kampen mellom Frank og Finn har Frank nå vunnet første runde ved å hevde at ”finn” er et helt vanlig generisk navn, og at det ikke finnes noen bevis for at selskapet har registert domenenavnet i den hensikt å selge det til finn.no eller til en konkurrent av klageren.

Finn.no fikk sannsynligvis varsel om registreringen gjennom sin egen registering i Trademark Clearinghouse. Straks de ble klar over at et annet selskap registerte finn.sexy (.sexy er et av de nye toppnivå-domenene som nå er lansert i markedet), sendte de inn en klage. De klarte imidlertid ikke å legge frem gode nok bevis for at deres gyldige varemerke-registering fra 1998 oppfyller kravene i forhold til en URS (Uniform Rapid Suspension).  Dermed er det North South som fortsatt har kontrollen over finn.sexy – og domenenavnet tilbys for salg i markedet.

Norske bedrifter er dårlig beskyttet i forhold cybersquatting online, og de færreste vet at en registering av ord- og figurmerke hos f. eks Patentstyret ikke er tilstrekkelig som beskyttelse på nettet. I løpet av 2014 og neste år vil det rulles ut over 900 nye toppnivå-domener for kommersielle registeringer på nettet. Hver av disse nye toppnivå-domene har sin lanseringsfase. Alle de nye TLD-ene har en sunrise-periode hvor varemerkeeiere kan beskytte seg ved å registrere egne brands. Det har finn.no åpenbart ikke gjort, og registeringen av finn.sexy gikk gjennom sunrise uten at de beskyttet seg defensivt ved selv å registrere domenet. TLD-en .sexy hadde sin sunrise periode fra 11. desember i fjor til 9. februar i år. North South registerte finn.sexy 15. mars i år. Hadde Finn.no gjort strategiske grep i forhold til defensiv beskyttelse i sunrise – så hadde de sluppet unna hele problematikken.

Rubrikkgiganten må nå ta grep. Skal de forfølge 900 ulike versjoner av finn? Hvilke domener skal de registere, hvilke skal de ignorere? Hvilke skal de bruke ressurser på å forfølge? Hvilke metoder skal de bruke? URS er et virkemiddel. Her har de allerede tapt. Skulle de heller ha benyttet seg av UDRP, en prosess som synes mer egnet enn URS for finn.sexy – eller kjøpe ut domenet?

Om du vet kostnaden for spekulanten ved å registere domenet og kostnaden det er å forfølge dette rettslig, så er det vel mer strategisk klokt å bruke pengene på grep som gir deg større garantier for at du får domenet. Dette oppnår du ved å registere deg selv i Trademark Clearinghouse eller ved å kjøpe domenet. Å bruke mye ressurser på advokater er egentlig bare tull, når de selv kan kjøpe domenet i alle de ulike sunrise-periodene for noen få tusenlapper.

En dyr lærepenge.  Finn er ikke alene om dette.

Om bloggeren Bente Sollid Storehaug: Digital direktør Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og gründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Partner i Digitalt AS – kommunikasjon og rådgivningsselskap for digitale virksomheter. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK.

bente.digitalt@gmail.com

Twitter:@bentesollid

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

3 kommentarer

  1. finnrett on

    Hvorfor Finn ikke gjør noe med alle kataloghaiene som lurer norske bedrifter viser hvor lite de følger med. FinnRett.no, FinnAlle.no, FinnFirma.no har i følge Proff omsatt for flere titalls millioner.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.