Hvordan bli en populær blogger?

4

Mange drømmer om å starte sin egen blogg. Det kan sammenlignes med å være gründer. Er det så lett som det kan virke? Hvordan skaper du en blogg med nerve? Som klarer å engasjere et større publikum? Blogger du allerede og synes dette er vanskelig? Sommerferien kan benyttes til å  forbedre dine blogg-ambisjoner.

Som digital rådgiver møter jeg ofte desillusjonerte bloggere som mener at blogging slett ikke er så enkelt som mange vil ha det til. Vi leser at det er viktig med sterke digitale flater og at godt innhold sprer seg som ild i tørt gress i sosiale medier. Har du forsøkt vet du kanskje at blogging krever hardt arbeid og en lidenskap for det du skriver om? Blogging kan være kostnadseffektivt, men gratis er det definitivt ikke. Det kreves gode redaksjonelle ferdigheter for å skape godt innhold. Og du skal være en markedsfører for å nå ut til leserne. Tidligere kunne man bruke Facebook som ”gratis” distributør for å dele innhold. Den tiden går mot slutten.  Facebook endrer sine spilleregler og de sosiale mediene endrer karakter.

Visste du at bare 6 prosent av dine Facebook-venner ser hva du publiserer på din nyhetsstrøm? De andre 94 prosentene ser det ikke. Noen antyder at rekkevidden kan falle til 1-2 prosent i nær fremtid. Kanskje er det bare et spørsmål om tid før vi treffer null.

bilde-8

En av årsakene til nedgang i organisk rekkevidde er at Facebook flommer over av innhold i nyhetsstrømmen. I 2008 hadde en Facebook-bruker gjennomsnittlig 130 venner, mens tallet i dag har steget til 338. Hele 15% av Facebook-brukerne har mer enn 500 venner. Hver gang du logger på Facebook kan du i teorien eksponeres for mellom 1500 og 15.000 publiseringer. Hva du og dine venner får se i nyhetsstrømmen bestemmes av avanserte Facebook-algoritmer. Facebook har mer enn 100.000 kriterier som avgjør hva vi får se på vår nyhetsstrøm. Av 1500 til potensielt 15.000 publiseringer er det ca 300 innlegg som dukker opp i nettopp din nyhetsstrøm.

Facebook er et sosialt medium i sterk utvikling. Frem til i fjor hadde kommersielle profiler stor glede av gratis eksponering på Facebook. Nå  er Facebook definitivt blitt et ”pay-to-play” medium. Vi er vant til at det koster penger å eksponere seg i Googles søkemotor. Nå følger Facebook etter om du vil ha god synlighet på andres nyhetsstrøm. Denne bloggen har siden oppstart for tre måneder siden betalt for å fremme blogginnleggene på Facebook. Uten betalt promotering  har vi ingen mulighet til å nå ut med vårt innhold. Hvem ønsker vel å skrive for 6% av sine Facebook-venner?

De siste månedene har vi prøvet og feilet. Vi har eksperimentert både med stil og tema. Hva skaper interaksjon med våre lesere? Er du heldig å finne et tema og en målgruppe er neste steg å styrke deg overfor denne målgruppen. Kommuniser med dine nye lesere. Kommenter, gå i dialog. Vis at du bryr deg. Besvar de kommentarene du får.  Opprett sider som promoterer bloggen i relevante sosiale medier. Du kommer ikke utenom Facebook og Twitter. Blogger du om faglige tema som er relevant for arbeidslivet kan du også opprette en LinkedIn side. Er bloggen tett knyttet til deg som person eller virksomheten du driver kan du gjerne bruke eksisterende FB, Twitter og LinkedIn-profiler. Særlig om du allerede har mange følgere. De sosiale medieprofilene skal tjene som distributører av ditt blogg-stoff og jo flere følgere du har – jo større sjanse har du for å nå ut organisk.  Ved siden av dette må du betale for å promotere blogginnleggene dine på Facebook. Har innholdet ditt en kvalitet og verdi vil du starte å bygge din egen målgruppe. Oppfordre leserne dine til å følge bloggen. I blogg-verdenen er det det samme som abonnenter. En abonnent har en verdi – ikke minst overfor annonsørene. En som følger bloggen din vil få mail hver gang du publiserer noe nytt og det har betydning for sidevisningene på bloggen din.

Hvor mye skal du betale for å promotere dine innlegg på Facebook? Beløpet velger du selv. Er du veldig forsiktig kan du starte med 30 kroner eller kanskje 100 kroner?  Se hva som skjer.  Setter du maksimalt budsjett til 130 kroner forventes det at blogginnlegget ditt når et sted mellom 3200 – 8300 personer. Øker du budsjettet til til 1250 kroner kan du nå et sted mellom 14.000 – 36.000 mennesker.  Når promoteringen er utløpt kan du se hvor mange kommentarer, likes eller følgere du fikk. Hvilken målgruppe valgte du? Prøv en annen målgruppe neste gang?  Facebook gir deg god innsikt i hvordan målgruppen responderer, aktiviteten på siden, hvem som liker innholdet, hvem som deler og hvem som kommenterer.

De gir deg innsikt som viser likerklikk på siden, hvordan likerklikk utvikler seg fra uke til uke, innsikt vil gi deg tall på den totale rekkevidden og hvordan denne utvikler seg fra uke til uke og den vil vise grafer over engasjement både i form av likes, kommentarer, delinger og klikk på innlegg. Du vil motta mye informasjon om dine følgere, som f. eks når de er pålogget Facebook og når tidspunkt for publisering vil være best for dine blogginnlegg. Du vil vite nøyaktig hvem dine følgere (fans) er. Hvilken aldersgruppe de har, hvor de bor (land, by) og hvilket språk de snakker.

Mange firma-bloggere publiserer for ofte. Det kan virke bakvendt, men mange FB-brukere ønsker ikke at nyhetsstrømmen flommes over av tilbud om ullsokker og parkdresser. Sørg for at det du promoterer har en verdi på den sosiale nyhetsstrømmen. Blir du for synlig og for masete risikerer du at leseren setter ”stopp varsler” på dine blogg-innlegg.

Det finnes mange råd for hvordan du skal lykkes som blogger. Ta gjerne utgangspunkt i disse rådene, men eksperimenter på egenhånd. Liker leserne korte eller lange blogginnlegg? Prøv deg frem. Hva fungerer best? Prøv å hashtagge noen av innleggene. Ønsker du respons er det lurt å oppfordre til handling (call to action). Inkluder et spørsmål og inviter gjerne leserne til å kommentere. Er innholdet ditt interessant og relevant vil lesere dele innholdet uoppfordret. Treffer du en spesiell nerve kan du oppleve at innlegget går viralt. Det er alle bloggeres store drøm. Ikke tro at det er vanlig og enkelt. Det krever mer enn du tror.

Opprett en blogg som holder fokus. Ikke prøv å favne alt. Denne bloggen konsenterer seg om digitalisering, medier og entreprenørskap. Egentlig kunne dette ha vært tre forskjellige blogger.

Mine blogg-tips til deg:

 1. Vil du etablere en blogg av betydning, publiser minst tre ganger om dagen. De mest populære bloggene (med et høyt antall unike brukere og sidehenvisninger) har flere publiseringer daglig. Ta en titt på fotballfrue.no . Hun driver Norges mest populære blogg. Om du ikke ønsker å være en rosa-blogger er det allikevel mye å lære av Caroline Berg Eriksen. Hun kan sitt fag. Bloggere som publiserer minst tre ganger daglig har større rekkevidde og bedre merkekjennskap enn sider som bare publiserer en gang om dagen eller sjeldnere.
 1. Eksperimenter med tidspunkt for publiseringer. Når er det best å publisere? Før leserne går på jobb? Fra ettermiddag og utover kvelden? Det finner du raskt ut av. Kun din egen erfaring vil hjelpe deg. Sjekk innsikts-verktøyet som Facebook tilbyr. Der vil du finne informasjon om når dine lesere er online. Start med å publisere deretter.
 1. Opprett en blogg hvor du legger inn en miks av korte tips og lenker til lengre blogginnlegg. Kommenter og del gjerne også andres synspunkter og innhold. Vær aktuell. Vær raus og inkluderende. Jeg har lært mye av Hans-Petter Nygaard Hansen www.hanspetter.info. Han blogger tidvis om det samme som meg – og det gjør inntrykk når han anbefaler vår blogg overfor sine store målgruppe. I dagens sosiale medieverden vinner du på å være inkluderende.
 1. Inkluder gjerne @ og # tags på relevante sider. Dette kan bidra til å skape mer synlighet i nyhetsstrømmen. Ikke overdriv. Husk at det finnes en nettetikette for hva som er akseptabelt og hva som blir oppfattet som klønete og feil.
 1. Husk at ditt beste innhold alltid kan publiseres og promoteres flere ganger. Gode blogg-innlegg er den beste reklame for din blogg.
 1. Publiser variert. Miks bilder, tekst og video. Ikke bli forutsigbar og kjedelig.
 1. Er du en god publisher lager du en plan for hva bloggen skal skrive om de nærmeste ukene. Planlegg dine tema. Følg nøye med på hva dine følgere er opptatt av. Vær aktuell i forhold til det øvrige nyhetsbildet og grip de innspillene som kommer fra leserne. Husk at du er ditt eget lille mediehus.  Det er mye å lære av de tradisjonelle mediehusene. Ingen bloggere blir gode uten å beherske journalistikkens magi.
 1. Blogger du for å tiltrekke deg annonsører kan du øke promoteringen av dine innlegg. Mange lesere gjør deg attraktiv for annonsører – og gode statistikker er en forutsetning for å få inntekter fra annonsører. Det kan derfor være et lønnsomt regnestykke å booste innleggene. Bruk Fanboosters tjeneste www.fanbooster.com. Overvåk konkurrentene dine. Se hva de gjør, hva deres trafikk drives av. Hvilket innhold er det som trekker lesere til deres blogg?
 1. Opprett egne sider i sosiale medier som promoterer bloggen din. Du kommer ikke utenom Facebook, Twitter og LinkedIn. Del gjerne blogg-innleggene på Google+. Det viktigste argumentet er at du da blir tilgjengelig for søk hos Google. Det i seg selv har en verdi. Husk at du legger mye arbeid i det du skriver, og da er det en god investering å kjøpe seg oppmerksomhet i sosiale medier. Alt annet er bortkastet arbeid.

Blogging er ikke så lett og kostnadseffektivt som det kan virke. Det krever kløkt, god innsikt, kremmerånd, evne til å sette agenda og gode redaksjonelle ferdigheter.

Du driver i praksis ditt eget lille mediehus. Kjenner du noen som går med en blogg-drøm, del gjerne dette innlegget med dine venner.

Lykke til … !

Har du lyst til å motta en epost neste gang vi publiserer et innlegg?  Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse for å lese flere artikler: digitalhverdag.wordpress.com

Om bloggeren Bente Sollid Storehaug: Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK.

 

 

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

4 kommentarer

 1. Pingback: Fem år som blogger | Berit's Blogg

  • Hei Berit, fint å lese din blogg. Mitt innlegg om hvordan skape en populær blogg er myntet på de som har ambisjoner om å lykkes med blogging overfor en større lesergruppe. Hvordan nå frem til flest mulig? Som digital rådgiver er det ofte målet for de bedriftene som ønsker råd. En leser er viktigere enn klikk – men ja; blogg er et flott medium til å nå frem til potensielle kunder. For bedrifter som satser på blogg som kommunikasjon er det lite kostnadseffektivt å ikke promotere satsingen. Mange privatpersoner går også med et ønske om å leve av sin blogg. Da kommer kravet om hyppigere oppdateringer. De som jakter på annonseinntekter er nødt til å blogge oftere enn én gang i uken – de bør etter min mening jevnlig oppdatere daglig. Skal du leve av bloggen må du legge ned like mye arbeid som i hvilken som helst annen jobb. Noen få klarer det. Blogg kan også bidra til å bygge din merkevare. Igjen snakker vi om å satse på bloggen ut i fra et kommersielt ståsted. Lykke til med bloggingen! Beste hilsen Bente

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.