Hva gjør du når et kristent nettroll går løs på barna dine?

9

For et par uker siden kom VG hjem til oss for å lage en reportasje om barnas forhold til ny teknologi. Familien ble filmet mens digitale lekser ble gjort. Vår holdning er at riktig bruk av teknologi kan stimulere både læring og kreativitet. I debatten møter vi mange som har saklige argumenter for et annet syn. Samtidig møter vi nettrollene som grumser den til med kommentarer som barna helst ikke bør se.

Vi har fem barn i alderen 4-15 år. De tre eldste leser nettaviser sporadisk, i allefall når det handler om dem selv. Barn og teknologi er et tema som voksne har mange ulike meninger om. Noen mener at barn skal få være barn og at de ikke bør eie verken smarttelefon eller nettbrett før de blir tenåringer. Vi har inntatt et annet standpunkt, ikke minst fordi barna får digitale lekser allerede fra skolestart. Debatten rundt dette kan føres saklig, eller den kan grumses til med kommentarer som dette;

”Om noen år vil disse barna ta på seg sosialbunaden og de er overvektige og asosiale fordi de ikke har gjort annet enn å spille på data”

 

Skjermbilde 2015-10-18 kl. 13.20.55
Omtrent slik var kommentaren som en norsk mann i 60-årene la igjen i kommentarfeltet under VG-artikkelen «Denne familien har 21 skjermer». Han skrev under fullt navn, slik VG krever av nettdebattantene. Hvem er denne mannen, tenkte jeg? For meg var det en kommentar som skilte seg ut og som oste av forakt. Haddet et barn skrevet slik til sine venner ville både foreldre og skole ha tatt en alvorsprat. Hva er det som gjør at en tilsynelatende velfungerende mann med grått hår kaster seg over tastaturet for å mene noe så nedlatende om små barn han ikke kjenner? Etter at kommentaren er publisert får han svar fra en kvinne;

Du ser jo ut som en helt vanlig mann? Godt at den opprinnelige kommentaren din er borte. Husk at barn og ungdom også har et forhold til aviser, at vi bruker aviser i undervisningen på skolen. På en annen side; vi skal lære barna våre sunne holdninger i digitale medier – da må vi voksne gå foran som et godt eksempel. Om noen elever hadde slengt en kommentar som din – ville vi ha tatt tak i vedkommende og kalt det mobbing. Dette kan du tenke på!

Dette preller av nettrollet fra Oppland, som svarer;

“Vi voksne spør ikke de unge om å uttale oss ! Når dere er så «gamle » som oss, først da kan og vet dere så mye som oss ! Sannheten må fram !”

Som mor er jeg ikke helt upåvirket av hans skammelige uttalelse. Jeg klikker på navnet som gir tilgang til hans Facebook side. Jeg finner en profil som kan tyde på at netttrollet er en dypt religiøs og kristen mann. Han sympatiserer med Facebook-grupper som; Anti-Islam Alliance, The prime minister of Israel, Christians United for Israel, Step up for Israel, Israel forever Foundation, United With Israel, Israel Air Force og  I bet Jesus can break the record for most fans. Slik kunne jeg fortsette. Netttrollet er åpenbart religiøst. Av utseende ligner han på hvilken som helst bestefar. Kanskje er det ikke første gang han opptrer som et grumsete nettroll under artikler i nettaviser.

Anti mobbekampanje på skolen

Det har vært mye fokus på sosiale medier ved oppstarten av dette skoleåret. Vi blir oppfordret til å snakke med barna vår om nettetikette og hvordan vi snakker sammen på sosiale medier. Vi voksne skal gå foran og være gode eksempler. Nettrollet fra Oppland mener han er i sin fulle rett til å si hva han mener. Dette inkluderer også grums, forakt og mobbing av små barn som ikke har mulighet til å forsvare seg. Når han blir imøtegått av en kvinnelig leser, forsvarer han sine handlinger. Han er uten “feil og mangler” og har ingen evne til å si unnskyld eller behandle skam. Istedet forsvarer han seg slik;

“Har personlig ca 40 års erfaring som en » fremragene instruktør » iht tjenesteuttalelser”

Netttrollet nøler ikke med å omtale seg selv som fremragende. Det bringer meg over til en artikkel jeg leste i Vårt Land tidligere i sommer. Her var det et intervju med kirkeforskeren Ed Stetzer som advarte mot kristne nettroll. Stetzer mener at grumsete kritikk fra kristne har økt. I en kommentar til Vårt Land sier han;

”Å krangle med kronisk sinte mennesker er som bryte med en gris. Du blir skitten uansett. Og det er bare grisen som liker det. Det virker mot sin hensikt”.

Bjørn Olav Hansen, pastor og kristenblogger er også intervjuet i samme artikkel. Han sier grensen går ved personkarakteristikker og når noen tråkker på andres privatliv. Det er et dilemma når det rammer tredjepart, slik som en familie. Men det er vanskelig å gjøre noe med dette.

Hva skjedde med den grumsete kommentaren fra det middelaldrende netttrollet fra Oppland? Han som mener at våre små barn snart kan ta på seg “sosialbunaden” fordi bruk av smarttelefon og nettbrett vil gjøre de for overvektige til å gå med vanlige klær?

Den ble fjernet. Netttrollet skriver selv;

“Og mitt opprinnelige innlegg er forøvrig ikke fjernet …. En smilende moderator ville nok ikke fjerne mitt uskyldige innlegg !”

Men VGs moderator er åpenbart ikke enig i den selvtilfredse kommentaren. Kommentaren ble fjernet. Nettrollet gikk langt over streken og ble sensurert. Det heter seg at vi ikke skal “mate nettrollene” i kommentarspaltene. De er vanskelig å komme til livs. Ofte har de en personlighet som ikke er forenlig med å be om unnskyldning, de har ikke empati med den de omtaler, de eier ikke skam, de har et overdrevent grandiost selvbilde og har ingen evne til selv å sette grenser.

Dermed blir det opp til debattens moderator å vise hensyn overfor de som rammes. Det gjorde VG.

 

Bente Sollid Storehaug: Adm. direktør i ESV Digital, Nordic. Jobber med performance marketing og multikanal attribusjon (måling av effekt på tvers av digitale kanaler). Serie-gründer. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge. Medlem av konsernstyrene i Polaris Media ASA, Cxense ASA, Europris ASA og Eika-Gruppen. Styreleder og medeier i start-up selskapene Dot GLOBAL, Cloudnames og EnerWE AS. Bente er også medlem av kulturminister Thorhild Widvey og næringsminister Monica Mælands nye næringspolitiske råd. Bente er også oppnevnt av Regjeringen til å sitte i et ekspertutvalg som skal vurdere den fremtidige finansieringen av NRK. Etablerte Digital Hverdag i 1993 som i dag er børsnotert under navnet Bouvet ASA på Oslo Børs. Bente er tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

9 kommentarer

 1. Det er et viktig poeng, synes jeg, det at ikke alle er mulig å diskutere med, men bare er ute etter å spre sine meninger og ser på seg selv som fullkomne. Noen ganger er det best å bare la de styre på og vende seg vekk, slutte å respondere.

  • Hei Lammelåret, Støtter deg i det. Jeg klarte å styre unna kommentarfeltet. Nettrollene kommer vi aldri til livs, det eneste ville være å stenge kommentarfeltene – men da mister vi mange gode synspunkter. Dermed hviler det et større ansvar på moderator – slik at mobberne ikke så lett kommer til orde.

   Mvh
   Bente

 2. Hei!

  Jeg vil mene at artikkelen din bruker begrepet «troll» feil. Dette er ikke et troll. Det er kun en bitter eldre herremann. Et troll klarer å provosere litt bedre enn dette.

 3. Helge Opdal on

  Hei. Jeg ble litt skuffet, for i overskriften ser det ut som at du vil gi oss oppskriften på hva vi skal gjøre hvis et kristent nettroll plager barna våre. Du differensierer lite mellom kristne nettroll og troll fra andre grupper. Faktisk var det lite her som hadde relevans til hans påståtte religiøsitet. Nettroll er nettroll. Det at han liker diverse grupper på Facebook er nok ingen fasit på hans personlige forhold til Vårherre. Hva tenkte du at du ville oppnå ved å inkludere ordet «kristen» i tittelen.

  • Når man angriper små barn i et kommentarfelt og samtidig har en profil som indikerer et kristent livssyn – så er det langt mellom liv og lære. Jeg forventer generelt mer dannelse hos voksne enn hva dette nettrollet har utvist.

 4. Amund Hesbøl on

  Hmm. Det som er symptomatisk for nettroll er ikke at de har kontrære eller reaksjonære meninger. Mer typisk er at de googler sine motdebattanter for å finne feil med dem, i stedet for å diskutere sak. Dette kalles å konstruere stråmenn – man tillegger motstanderen negative egenskaper på spuriøst grunnlag. Pussig nok er nettopp dette kronikkforfatterens metode for å avsløre nettroll. Det blir det ikke overbevisende argumentasjon av.

 5. Amund Hesbøl on

  Vi har kanskje bare ulik definisjon på hva et nettroll er. De jeg har observert, og har hatt nærkontakt med er betydelig mer intense i fremtoningen enn han gamlefar du beskriver. Og de kan opptre i flokk, akkurat som mobbere. De gir seg aldri, de er ukorrigerbare osv. Så trolling er et reelt problem i den digitale hverdagen og vel verdt å skrive om – jeg synes bare ikke denne artikkelen treffer helt blink – kristne nettroll er neppe noe stort samfunnsproblem, akkurat som homofile nettroll heller ikke er det. For ordens skyld: selv er jeg ateist med lite sans for nettroll.

  • Ok, men han la igjen mer enn ett innlegg. Helt ufeilbarlig, omtaler seg selv som fremragende og helt uten skam for sine kommentarer. Voksne som går løs på forsvarsløse barn er nettroll mer enn noen. Slik skal ikke voksne oppføre seg.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.