Det identifiserende nettet tar over

0

I gamle dager kunne jeg vise frem et bilde av en hund som satt bak tastaturet og chattet. I snakkeboblen sier han tilfreds;  “Det beste med Internett er at ingen vet at jeg er en hund”. Det var den gang man kunne være anonym på nettet. Slik er det ikke lenger. Nå tar det identifiserende nettet over.

Alle våre bevegelser registreres og danner dataprofiler. Det skjer mens vi er online, men også offline når vi beveger oss rundt omkring med mobiltelefonen i lomma. I år blir du til og med avslørt ved navn om du snoker i skattelistene. Årets endring har gitt en dramatisk nedgang i søk etter skatteopplysninger. Sosiale medier har gjort det vanskeligere å være kødd, sa Kathrine Aspaas. Nå blir det også flauere å være snok.

Har du blitt snoket på? Jeg sjekket mitt eget skatteoppgjør for å se hvem som hadde vært der inne. Dagens Næringsliv hadde sjekket mine skatteopplysninger kl 07.14 om morgenen samme dag som listene ble lagt ut. Så vet jeg det.

Det er ingen som tenker at pressen skal slutte å sjekke skattelistene, men tidene har jammen forandret seg. Da jeg var lokalavis redaktør på 80-tallet var fremleggelsen av årets skattelister høstens store snakkis. Lokalavisen hadde sine redaksjonslokaler i samme bygg som Ligningskontoret, og da de store bøkene ble lagt frem på en pult i deres entre, var det bare å ta med penn og papir og belage seg på en lang og manuell gjennomgang av kommunenes mange tusen innbyggere. Det var kanskje ikke de store endringene på toppen av listene fra år til år, men det var knyttet stor spenning til bevegelsene lengre ned på listen. Vi laget lokale kjendis-lister innenfor ulike bransjer og næringer, slik alle aviser har gjort og fremdeles gjør. Det var årets mest leste og best bevarte avis-utgave – hvert eneste år.

Så kom Internett, og hvem som helst kunne sette seg ned foran datamaskinen og gjøre så mange søk de ville. Pressen kunne presentere søkbare skattelister. Tjenestene ble så populære at skatteetaten måtte begrense antall søk til 500 pr måned. Ordningen ble møtt med massiv kritikk, og opphørte fra og med 2011.

I fjor var det ca 16,5 millioner søk i skattelistene. Med offentliggjøring av hvem som søker, faller antall søk dramatisk. Det er ikke like gøy lenger når naboen eller kollegaen kan se at du har vært inne og sjekket hans oppgjør. Du blir loggført, og identifisert. Det anonyme nettet er i ferd med å bli historie. Nå blir vi identifisert i stadig sterkere grad.

Regjeringens bestemmelse om at søk i skattelistene skal loggføres blir også møtt med kritikk. Nå antydes det at offentliggjøring av snokene er både bakstreversk og mistenksomhetskapende. Vi kan trygt slå fast at skattelistene er forbundet med mye dobbeltmoral. Jeg synes det er helt ålreit at jeg ser hvem som er inne og sjekker min personlige økonomi. Hurra for regjeringens nye bestemmelse. Dette var det eneste riktige å gjøre. Nå er det balanse mellom de som snoker og de som blir snoket på.

Har du lyst til å motta en epost neste gang vi publiserer et innlegg? Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse digitalhverdag.wordpress.com for å lese flere artikler.

Bente Sollid Storehaug: Digital strategidirektør (Chief Digital Officer) hos Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.