Er gründere mindre egnet til å bli årets ledertalent?

5

Hvorfor er det så få gründere på listene som E24 presenterer over årets ledertalenter 2014? Det er første tanken som slår meg når jeg går gjennom E24s kåringer i landets ulike regioner. Her oser det av dresskledd ledelse lang vei. I dag kom listen for de beste ledertalentene på Østlandet. Ikke én eneste gründer er funnet verdig til å stå på denne topp 10 listen. I morgen presenteres de 100 beste ledertalentene i Norge. Den vil inneholde få entreprenører og mange dresskledde menn.

Det sender et kraftig signal til unge ledertalenter og studenter ved våre utdanningsmiljøer. Du rangeres høyere om du anvender dine leder-ambisjoner innenfor store etablerte virksomheter. Mange studenter vil se nøye på disse listene og vil ikke unngå å legge merke til hva som verdsettes og premieres. Det er en sikker og godt betalt jobb innenfor et av de største norske selskapene. Det er etter min mening et uheldig signal for norsk næringsliv og Norge. Vi trenger flere unge, dyktige mennesker som starter nye virksomheter og som utnytter de store mulighetene som digitaliseringen bringer med seg. I følge John Scully, som talte til 22.000 deltagere under Web Summit i Dublin tidligere denne måneden, har mulighetene for å skape “billion dollars companies” aldri vært større. Vi opplever en teknologi-tsunami som gir rike muligheter for oppstartere. Det er de beste hjernene som lykkes. Norge har også talenter innenfor dette området. Mange er i gang. De som klarer å hente kapital og få finansiert sin idé oppfyller definitivt alle kravene som settes for å bli kalt “årets ledertalent”. Så hvorfor er de ikke på listen? Er de ikke nominert, eller har ikke juryen med sin sammensetning en radar som fanger opp disse talentene og deres miljøer?

Jeg har nominert en kandidat til årets lederkandidat. Kandidaten er kvinne. Hun er i tillegg noe så sjeldent som en tech-gründer. Hun er ikke blant de ti som ble presentert i dag. Hun oppfyller alle kriteriene som er satt; hun er yngre enn 35 år, hun leder en start-up som har lansert i markedet, hun har internasjonale ambisjoner og planer og hun innehar både resultat, personal og beslutningsansvar. Hun har god utdannelse, men viktigst av alt; Hun har alle de kvaliteter som gjør henne til en god entreprenør. Hun har egenhendig hentet inn nødvendig kapital. Hun er noe så sjeldent som en disruptiv entreprenør som utfordrer etablerte aktører innenfor en av de store megatrendene akkurat nå. Hun nådde altså ikke opp. Det synes jeg er synd. Når jeg ser på sammensetningen av juryen, så tror jeg mye av årsaken ligger der.

Juryen som velger ut årets ledertalenter kommer fra det etablerte næringslivet, en blanding av hodejegere og ledere innenfor store norske selskaper som Schibsted, Orkla og Gjensidige.

I morgen får vi vite hvem som er landets 100 fremste ledertalenter. Så langt har jeg funnet 2 gründere av 10 kandidater på sørlandet: Det er Thomas Bergan Johansen som er medgründer i brønnteknologiselskapet E Plug AS. Den andre er Silje Evensen Jaques i Stavanger-selskapet Inventas. Nord-Norge har også to gründere inne på en topp 5 liste; Det er; Jonas Haugen som er daglig leder og medgründer i Isopro AS og Yngve Larsen som er gründer og daglig leder i Mystore.no. Det er ingen gründere på listene til Østlandet, Vestlandet og Midt-Norge. Det er kanskje Norges tre viktigste regioner for etablering av nye virksomheter, ikke minst i miljøet rundt NTNU i Trondheim.

Har du lyst til å motta en epost neste gang vi publiserer et innlegg? Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse digitalhverdag.wordpress.com for å lese flere artikler.

Bente Sollid Storehaug: Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

5 kommentarer

  • Takk, Inger. Det bør ikke være slik at næringslivet deles i to – gründere er også ledere. I dag er ledelse, teknologi og innovasjon sterkere knyttet sammen enn noensinne.

 1. En viktig kommentar til dette, og jeg har helt sikker på at du har rett. Jeg tror du har rett i det at unge som ser på denne listen (og i markedet / media generelt), og ser da at kred’n ligger i de store selskapene og at det er lettere å bli sett som leder i et stort selskap, og jeg tror du har rett i at dette i hvert fall ikke vil øke sannsynligheten for at flere tør starte eget. Kan dette skyldes latskap eller uvitenhet? Det er lettere å definere en leder i et stort selskap som dyktig, det er tydeligere å se hva vedkommede (mest sannsynlig) står for, kan og er – enn det er å avdekke og avgjøre hva en gründer i eget selskap står for, hvilke rammer vedkommede har hatt og hvilket potensiale vedkommede har?

  • Hei Astrid, Mange gründere blir sett på som visjonære, flinke til å realisere drømmer – men det er en utbredt oppfatning at de utspiller sin rolle etter en stund. Gründere bygger opp og overlater til andre når virksomheten er oppe og står. Ofte er det slik, men husk at dette også er lederskap. Mange gründere skaper store verdier og de har komplekse lederoppgaver. Jeg tror lederskapet i entreprenørskapet er sterkt undervurdert og dessverre lite anerkjent hos hodejegere som rekrutterer til de store selskapene. Det vil forandre seg. Mange vil etterspørre lederskap som er tett knyttet til teknologiforståelse og innovasjon. Tror jeg 🙂

   • Hm, jeg ser på min kommentar nå at den var særs dårlig skrevet. Jeg klarer nesten ikke selv lese om jeg var enig eller uenig med de 😉 Men altså – bare så jeg får understreket det: Jeg synes ditt blogginnlegg var veldig bra – så ja, jeg er helt enig!

    God helg!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.