Kronprinsen ville blitt gründer om ikke konge-jobben ventet

0

Norge har en kronprins som gjerne skulle ha blitt gründer om ikke konge-jobben ventet. Det fikk Aftenposten Junior vite da kronprins Haakon forleden besøkte deres redaksjon. Jeg tror jeg ville blitt entreprenør, startet noe for meg selv, svarte kronprinsen ærlig på barnas spørsmål.

Kronprinsen er ikke alene om å tenke slik i dag. Arbeidslivet er i stor endring, og flere og flere søker meningsfylte og verdifulle arbeidsoppgaver. Gründertilværelsen kan være tøff for mange, men de aller fleste gründerne har en utrolig stor lidenskap for det de gjør. Det er som gründer Kjartan Slette nylig skrev i Gründerbloggen hos E24;

“Entrepreneurship is living a few years of your life like most people won’t, so you can spend the rest of your life like most people can’t”

Kjartan (36) og hans medgründer Thomas Walle Jensen (29) sa denne høsten opp sine godt betalte lederjobber i Wimp for å leve ut gründerdrømmen i selskapet Unacast. Kjartan og Thomas ser en verden i stor endring, og griper muligheten til å skape en virksomhet med internasjonale ambisjoner. Kjartan flytter til London, mens Thomas tar med familien og flytter til New York. Det er tøft å bryte opp starte på nytt. Det vil være en tid med mye usikkerhet, men de brenner begge for selskapet og virksomheten. Jeg heier på dem og kommer til å følge deres ferd ut i verden med stor interesse.

Kjartan og Thomas er bare to av mange norske IT-gründere jeg har gleden av å utveksle erfaringer med. Jeg bor sammen med en mann som har vært IT-gründer i 30 år. Nå er han i gang igjen. Har han gløden? Har han lidenskapen? Ja, så definitivt. Det blir lange kvelder og mange spennende diskusjoner. Mulighetsrommet har aldri vært større enn i dag. Lidenskaplige gründere har et engasjement som enhver arbeidgiver i etablerte virksomheter kan misunne. Følelsen av å skape noe meningsfylt. Det er hva arbeidstagere i dag søker.

Jeg har de siste årene vært mentor for flere IT-gründere i regi av Connect Norge og Innovasjon Norge. Noe av det første jeg spør dem om er hvorfor de ønsker å prøve gründer-tilværelsen. Mange nevner at tiden vi lever i er mer spennende enn noen gang. Alle bransjer digitaliseres, mange tradisjonelle jobber blir borte samtidig som det åpner store mulighetsrom for disruptive innovatører.

Som gründer og mentor ser jeg etter lidenskap i alle miljøer jeg er en del av. Lidenskap er en viktig del av en bedriftskultur. Blir den borte, vil medarbeiderne søke vekk. Hvor har de søkt i 2014? Mange har søkt gründer-tilværelsen, fordi de ser at ny teknologi og digitalisering åpner opp for nye forretningsmodeller, nye tjenester og nye produkter. Det er lettere enn noen gang å starte sin egen virksomhet. Teknologi forenkler arbeidsprosessene, nettet har gjort oppstarten kostnadseffektiv og de fleste ressurser kan leies rimelig fra en nettsky. Smartere software gir deg også en enklere start. Dessuten opplever jeg at gründer-livet har høyere status enn noen gang. Kronprinsens utspill gjør det ikke mindre attraktivt å starte opp egen virksomhet. Tenk om Norges kronprins heller hadde svart at drømmejobben var i Statoil eller Telenor? Ser du forskjellen? Jeg tror kronprins Haakon uttrykker noe mange går og drømmer om.

Kronprinsens utspill har også en annen viktig signaleffekt. Norge trenger flere og nye arbeidsplasser. Det første såkornet hos en gründer kan være starten på en betydelig verdiskapning. Det er trist at plastpose-avgiften skygget over for de virkelig gode nyhetene fra høstens Statsbudsjett. I budsjettforhandlingene ble det gitt ytterligere 720 millioner til næringslivet over hele landet. Miljøteknologi fikk 100 millioner. I tillegg blir det etablert to såkornfond med en ramme på 300 millioner pr fond, finansiert i et spleiselag mellom staten og private investorer. Det synes jeg fortjener en stor applaus og en “shame on you” til norsk presse som lar disse positive tilskuddene drukne i en uinteressant plastpose-debatt.

Min egen virtuelle læremester, John Sculley, skriver i sin siste bok Moonshoot at det aldri har vært mer spennende å være gründer enn nå. Hvorfor er det slik? Sculley forklarer det slik;

«Big Data gjør kundene virkelig smarte. Tidligere stolte kundene på store selskaper og kjente merkevarer. I dag vet smarte kunder så mye bedre. De kan lese anbefalinger for produkter og tjenester som genereres fra store analyse og teknologi plattformer. De får rangeringer, henvisninger og lenker fra andre kunder. I økende grad stoler vi mer på disse alternativene enn på de store etablerte merkevarene. Samtidig tar nye disruptive startups sterke posisjoner. De forbedrer kundeopplevelsen ved å bruke Big data, de analyserer og reduserer kostnadene for levering av produkter og tjenester. Helt nye virksomheter har muligheten til å bli ”billion dollar businesses” ved å utnytte effekten av nettet. Å lykkes online kan gå raskere i dag, fordi nettgenerasjonen er i ferd med å bli potensielle kunder. Markedet er i stor endring. Tidligere hadde merkevarene kontrollen. I dag tar kundene og brukerne kontrollen. Dette berører alle bransjer. Derfor er det en flott tid å være gründer i dag”.

Det er sjelden jeg har vært mer optimistisk for norsk entreprenørskap enn nå. Vi går et nytt spennende år i møte. La oss håpe at økt satsing får frem nye og gode start-ups som gir inpirasjon til enda flere såkorn.

Foto: Dimitri Koutsomytis, = Oslo / Det kongelige hoff

Har du lyst til å motta en epost neste gang vi publiserer et innlegg? Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse digitalhverdag.wordpress.com for å lese flere artikler.

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.