Hva kan vi alle lære av Oreo-kjeksen på Facebook?

0

Har du lyst til å lære hvordan din merkevare kan bli en suksess i sosiale medier? Da kan du ta en titt på Oreos Facebook-sider. Den lille sjokoladekjeksen med den søte, hvite fyllmassen har mer enn 38,5 millioner likes på Facebook og eier de sosiale mediene. Hvorfor er den blitt så populær og hva har den å fortelle i digitale medier?

Det beste svaret er; Kraft Food har gjennom mange år jobbet kreativt, bevisst og offensivt med sin kommunikasjonsstrategi i sosiale medier. Selskapet har hatt et ønske om å vinne de sosiale mediene og med på laget har de hatt proffe kommunikasjonsrådgivere. Dette har pr dags dato resultert i 38,5 millioner Facebook-likes, nesten 500.000 følgere på Twitter, 241.000 instagram-følgere og et tosifret antall millioner visninger på YouTube. Dette er enorme tall, selv for en global merkevare.

De siste årene har Oreo forsøkt å sette flere Guinness-rekorder, et av disse rekordforsøkene var å få flest likes på Facebook. I dag er Oreo en av de mest engasjerende merkevarene i sosiale medier, i samme divisjon som Starbucks (38 mill likes), Coca-Cola (92 mill likes) og Redbull (45 mill likes). Felles for alle disse globale merkevarene er at de bygger digitale kundeopplevelser og etablerer sterke digitale posisjoner for sine merkevarer. Det er ikke nok å opprette profiler eller fansider i sosiale medier. Disse aktørene kommuniserer med sine tilhengere, de forstår målgruppene, de involverer og engasjerer på mediumets premisser. Dermed vinner de også nye potensielle kunder.

Skjermbilde 2014-12-29 kl. 16.23.11

Da strømmen gikk under Super Bowl i fjor, skrev Oreo seg inn i historien med en en tøff og modig tweet; “Power out? No problem”. Fulgt av et bilde av Oreo-kjeksen med tekst:  “You can still dunk in the dark”. Seerne elsket tydeligvis budskapet som ble retweetet 10.000 ganger på en time. En dristig idé, og kanskje mer verdt enn de faktiske Super Bowl annonsene som ble vist samme dag.

En gjennomgang av Oreos Facebook-sider viser at selskapet både er kreativ i forhold til tekst, videoer, linker, avstemminger, annonser, konkurranser, premier og bilder. Mye av kommunikasjonen er emosjonell, andre deler av kommunikasjonen spiller på humor. Sidene pusher ikke salg av kjeks. Salget og merkevare-preferansen kommer som følge av en avslappet og underholdende kommunikasjon. Oreo klarer også å engasjere sine sosiale medievenner uten konkurranser med store premier. Istedet kommuniserer de med brukeren, skaper dialog, stiller spørsmål, ber om tilbakemeldinger og involverer oss i en lett og engasjerende stil.

Det er vært gøy å følge den lille kjeksen. Vi tar av oss hatten, og gratulerer med engasjementet i året som gikk.

Hva med din sosiale mediestrategi?

Hvordan planlegger du og din virksomhet i forhold til sosiale medier i 2015? Tenker du at ditt produkt ikke er relevant i forhold til en Facebook-tilstedeværelse? Tenk anneledes, enhver merkevare og enhver leder kan legge en god strategi for sosiale medier. Din strategi kan være annerledes enn Oreo, Starbucks, Coca-Cola og Redbulls. Min påstand er at det finnes en god og lønnsom strategi for absolutt alle virksomheter. Det trenger ikke å være en B2C-strategi. Det kan like gjerne være en god B2B-strategi. Er du helt i startgropen kan det være et godt nyttårsforsett å legge planer for god digital tilstedeværelse. Start med Facebook og Google. Kanskje har du også nytte av andre sosiale medier. Vurder Twitter, Instagram, Youtube og LinkedIn opp mot din forretningsstrategi. Dette er de viktigste sosiale mediene. De har alle ulike kvaliteter. Se hvem av de som dekker dine behov best og jo før jo bedre – start et nytt liv på sosiale medier. Dine kunder er der allerede. Det kan godt være at de savner deg!

Hva med deg som leder? Vil din virksomhet tjene på at du har en synlighet i sosiale medier? Kanskje du bør vurdere å blogge egne tanker og innhold? Om ikke du personlig, kanskje bedriften bør ta steget og opprette en blogg i 2015? Jeg skrev tidligere i år om tre markante ledere som alle behersker de sosiale mediene. Her kan du lese blogg-innlegget på nytt og lære av Anita Krohn Traaseth, Petter Stordalen og Johan H. Andresen;

LES OGSÅ: Hvem er den aktive direktøren i sosiale medier?

ferd

Har du lyst til å motta en epost neste gang vi publiserer et innlegg? Klikk på «Følg bloggen» oppe til høyre for dette innlegget. Del gjerne innlegget på Facebook eller andre sosiale medier. Gå til bloggens adresse digitalhverdag.wordpress.com for å lese flere artikler.

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

 

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.