Har du tatt på det kroppsnære Internett i dag?

0

Internett var først stasjonært. Så kom smarttelefonen og nettet ble med oss overalt. Nå kommer sensorer i husholdningsapparatene. Men før det skjer, tar nettet plass på kroppen. Det flytter seg fra smarttelefonen i bukselommen til smarte klokker på håndleddet, opp til nesen med Google brillene eller VR-brillene Oculus Rift og videre til hodet med GoPro kameraet. 

Må det en Apple Watch til for å ta plassen til mitt feminine klokke-smykke? Joda, jeg er kvinne og et av de få smykkene jeg bærer til daglig er min klokke. Ingen av de andre smartklokke-produsentene er i nærheten av utfordre dette smykket. Det er det bare Apple som kan. Hvilken funksjon skal Apple Watch fylle? Blir den en duppeditt som vibrerer og varsler meg hver gang jeg får meldinger? Trenger jeg den eller er det den digitale direktøren som tror at hun ikke kan være foruten? Sikkert mest det siste. Første generasjon er aldri det beste gadget-kjøpet. Året 2015 blir likevel det året hvor Internett flytter seg fra vesken til håndleddet.

Wearable technologies

Apple Watch kommer i 2015. Hvilken funksjon skal den få i forhold til smarttelefonen? aradaphotography / Shutterstock.com

Vil nettet flytte videre opp til nesen med et par Google briller? Kanskje ikke til daglig, men brillene pirrer nysgjerrigheten både for familiens voksne og de mest gadget interesserte barna. Min 11-år gamle sønn løper rundt med et GoPro kamera på hodet, legger filmsnuttene inn i iMovie på smarttelefonen og skaper morsomme kortfilmer med spennende effekter.

Ikke lenger science fiction

Både Wearable technologies og Internet of things kommer til å spille en viktig rolle i vår digitale hverdag. Når disse teknologi-trendene tar av er det snakk om en virkelig revolusjon i måten vi bruker nettet på. Nå er vi helt i starten av denne utviklingen. Det er fortsatt mye som skal på plass før Internet of things kan fungere. Du har kanskje hørt at ditt fremtidige kjøleskap vil bli utstyrt med Internett og at kjøleskapet vil stå for bestilling og kjøp av de matvarene du trenger i butikken? Det er ikke science fiction, men før dette er mulig vil mange hvitevarer måtte skrotes eller byttes ut. Se deg rundt; det er mange gjenstander i hjemmet som er koblet til Internett allerede. Vi kan fornemme hvordan det blir når vi ser på smart-tv-en, mac-en, nettbrettet og smarttelefonen. Mange hjem bygges med nettstyrt regulering av varmekilder. Internet of things vil gi mange miljøgevinster. Alarm-boksene våre kan allerede styres ved hjelp av mobil-telefonen. Biler vil bli utstyrt med sensorer som kommuniserer. Biler vil snakke med andre biler og advare hverandre om farer på veiene. Tenk deg langtransport som robotbiler på glatte vinterveier. Så langt er Google-bilen testet ut med svært gode resultater og de få ulykkene som er inntruffet under testkjøring er forårsaket av møtende biler med fysiske sjåfører bak rattet.

Mens vi venter på IPv6

Hvorfor er ikke samfunnet klart for Internet of things? Sikkerhet og brukervennlighet må forbedres og IPv6 (en kraftig utvidelse av adresser på nettet) må være på plass. Teknologene jobber med både klassifiseringssystem og protokoller for samspill slik at apparatene gjenkjennes og gir fra seg informasjon likt når de kobles opp mot Internett. Dessuten skal vi være trygge. Det er mange sikkerhetsspørsmål som fortsatt ikke er løst. Du kan kjøpe et kjøleskap som kommuniserer med Internett i dag, men det styres gjennom en egen app. Slik blir det ikke når de virkelige Internet of things slår gjennom. Da vil apparatene snakke med hverandre. Direkte over Internett. Fortsatt er Internet of things en megatrend som er under oppseiling.

Internet of things kommer for alvor når IPv6 er klar. Da blir vaskemaskinen et av mange husholdningsapparater som styres via Internett.

Internet of things kommer for alvor når IPv6 er klar. Da blir vaskemaskinen et av mange husholdningsapparater som styres via Internett.

Enn så lenge er det altså kroppsnær teknologi som skal friste oss. Smarte klokker, telefoner, GoPro kamera og helse- og treningsduppedingser som f. eks. fitbit. Vi vet hvilken betydning smarttelefonen fikk for Internetts utvikling. Når Internet of things og wearable technologies tar av for alvor vil hverdagen vår virkelig bli digital.

Hovedbilde øverst i artikkelen: Google Glasses Hattanas Kumchai / Shutterstock.com

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.