Barna er familiens store teknologi-innovatører

0

Familier med små barn er ”first movers” i den digtale medieverden. Barna er de store innovatørene i et medielandskap i dramatisk endring. Dagens barn ser ikke barne-TV kl 18 slik min generasjon gjorde. Det er YouTube som dominerer mediebruken til alle norske barn under 12 år.

Dette kom frem under Film 2.0 Content is King konferansen til Innovasjon Norge og Tromsø Internasjonale Filmfestival denne uken. Medieforskerne Tina Skov Gretlund og Lene Heiselberg fra Danmarks Radio presenterte sin medievaneundersøkelse blant barn i aldersgruppen 3-6 år og 7-12 år. Resultatene fra deres undersøkelse viser at norske barn i alderen 7-12 år foretrekker YouTube (41 prosent), Disney (29 prosent), NRK Super (25 prosent) og Netflix (13 prosent). Barn fra 3-6 år kalles populært explorers, mens barn i aldersgruppen 7-12 år er gamers og socials. Medieforskerne slår fast at familier med barn er first movers i bruk av teknologiske duppeditter. Undersøkelsen viser tydelig at norske barn fra tidlig barnsben av har en sterk dragning mot de store globale underholdningsgigantene. I aldersgruppen 7-12 år har 51 prosent av norske barn mobil, 49 prosent har nettbrett, 28 prosent har laptop, 26 prosent har egen TV og 26 prosent har en egen spill-konsoll. Tallene viser med all tydelighet at norske foreldre ikke bekymrer seg nevneverdig for at barn og bruk av ny teknologi.

Ikke overraskende står YouTube sterkt i alle nordiske land. Minecraft, Instagram og NRK Super er også populært. Vi har selv fire barn i disse to aldersgruppene og ser at resultatene fra undersøkelsen stemmer godt overens med våre egne barns mediebruk. Minstemann på fire år deler sin online aktivitet hovedsakelig mellom YouTube, Minecraft, Netflix og TV2 Sumo. Han vet nøyaktig hva han får ut av de ulike tilbudene. På YouTube ser han for det meste på andre barn. Han studerer hvordan de leker med sine tog, biler og fly eller hvordan de bygger lego. Han har et bevisst forhold til hva han ser; han ser på gutter som leker med gutteleker. Deretter kan han peke seg videre inn i Minecrafts digitale lego-verden. Han bygger hus med veranda og garasje til mamma, river hus, mater sauer, løper i grønt gress eller bader i innsjøen. Han leker med sin digitale lego, mens stuegulvet er dekket av en gigantisk Brio-togbane-konstruksjon. Han kan sitte med iPadden i hånda og vokte den fysiske togbanen med argusøyne. Det er stor sorg hver gang den må ryddes bort. TV2 Sumo Junior er en annen skattekiste for ham. Det samme er Netflix. Han har sin egen pålogging og sine egne favoritter. Det er ikke ofte han trenger hjelp til å finne frem. 49 prosent av norske barn har eget nettbrett. Medieundersøkelsen avslører at mange av barneprogrammene hos NRK ses fra nettbrett.

Mens 4-åringen ser YouTube, Netflix, TV2 Sumo og spiller Minecraft har våre tre barn i alderen 7-12 år en helt annen nettbruk. De er gamere og socials i følge de danske medieforskerne, men samtidig en like sterk preferanse for YouTube.

Det er ikke lenge siden vår familie var intervjuet i VG i forbindelse med serien ”Vår digitale hverdag”. Jeg vet ikke hvor oppsiktsvekkende det er at barn får lov til å utforske underholdningstilbud for barn på nettet eller at de gjør en stor andel av sine lekser digitalt? VG valgte skeptikernes ståsted. Etter å ha hørt de danske medieforskerne legge frem sine resultater i Tromsø denne uken er jeg enda mer sikker; tallene viser at norske foreldre i stor grad tillater barna å eie og bruke egne smarttelefoner, nettbrett, TV og spill-konsoller.

NRKs redaksjonssjef on demand, Nicolai Flesjø, støtter de danske medieforskerne og sier at barna er de store innovatørene som går foran og viser vei. Han ser også en sammenheng mellom nye medievaner, kreativitet og talent.

Hvilke barn blir innovatører senere i livet? I fjor vinter ble FIBE-konferansen arrangert ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Den amerikanske professoren og innovasjonsforskeren Melissa Schilling presenterte noen av sine funn etter å ha gjennomgått biografiene til 600 store innovatører. I sine studier fant hun at innovatørene er uortodokse og har tilbrakt mye tid for seg selv som barn. Hun fortalte at de store innovatørene har gått sine egne veier og fulgt sine egne ideer . De innovatørene som har hatt store gjennombrudd senere i livet var gjerne barn som ikke interesserte seg for det samme som alle andre barn var opptatt av. To store innovatører som passer inn i denne beskrivelsen er Apple-gründer Steve Jobs og Tesla-gründer Elon Musk.

Hva gjør teknologien med den oppvoksende generasjon barn? Hvordan vil det påvirke deres fungering i voksen alder? Om vi ser bort fra at teknologi er farlig og fordummende, som VG la opp til i sin serie i fjor høst, hva kan teknologi frembringe av talent og kreativitet? Dagens barn har alt nødvendig utstyr for å bruke de nye digitale mediekanalene. Dagens barn har et helt annet kunnskapsnivå enn da jeg var barn. Jeg ser nysgjerrige, utforskende barn som i mange tilfeller lærer og adoperer teknologi raskere enn sine foreldre. De har heller ikke de samme forutinntatte holdningene som sine foreldre. Dermed blir barns medievaner viktig å studere. De går foran. De viser vei. Det er vi som til syvende og sist adopterer barnas medievaner.

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.