Digitale skjønnhetsoperasjoner

2

Dagens kvinner er vokst opp med glansede magasiner hvor manipulerte modellansikter pryder forsiden. De store motebladene publiserer fortsatt bilder av sykelig tynne modeller. De er sminket til det ugjenkjennelige og digitalt skjønnhetsoperert før de endelig kan tilfredsstille redaktørens cover-krav. Dette er mediene som har formet dagens rosa-blogger-generasjon.  

Etter en ukes hissig debatt om fotballfrue Caroline Berg Eriksen kan vi nærmest få inntrykk av at hun har skapt en ny form for uakseptabel journalistikk hvor hun uten skrupler har manipulert sine egne bilder og skapt et urealistisk kroppsideal for unge norske jenter.

Min generasjon kvinner har vokst opp med magasiner som har foretatt digitale skjønnhetsoperasjoner på modeller i alle aldre. I en periode skulle modellene helst være pur unge jenter i tidlig pubertet. De skulle være uten former, syltynne og utsultet. Det var nok å kaste ett blikk på bildene og vi forsto at mange led av alvorlige spiseforstyrrelser. Utviklingen i modellbransjen har vært heftig debattert opp gjennom årene, og selv om enkelte redaktører mener de tar ansvar er det de færreste av oss som tror at den internasjonale modellverdenen er sunn og frisk. Modellene på catwalken er fortsatt veldige tynne. Det er miljøene rundt disse supermodellene som har formet rosa-bloggernes stil og journalistikk. Påvirkningen og idealene finner riktignok sin egen form i den selvpublisistiske verden – i et utleverende rosa blogg-format – men grunnlaget for idealene kommer fra den etablerte medie- og moteverden.

Er denne modellen naturlig eller er hun digitalt skjønnhetsoperert i photoshop? Foto: Emka74/Shutterstock.com

Er denne modellen naturlig eller er hun digitalt skjønnhetsoperert i photoshop? Foto: Emka74/Shutterstock.com

Rosa-bloggerne viderefører en journalistikk som har vært med på å skape et uoppnåelig kroppsideal for unge jenter. Fotballfrue Caroline kopierer denne industrien. I tillegg skjeler hun kraftig til interiørbladenes fasade-bilder. Det er lite som minner om et hektisk og travelt familieliv når du klikker innom Caroline Berg Eriksens blogg. Alt er på stell, ned til minste detalj. Hjem, mann og barn inngår som statister i hennes private showroom. Akkurat like stereotypt som livet presenteres i kvinne og livsstilsmagasiner. Slik mange av oss åpenbart liker å lese om. Noen leser det som underholdning, inspirasjon og tips. For andre blir det et uoppnåelig ideal som fremkaller både stress, depresjon og en følelse av å være mislykket.

Store internasjonale mediehus og  trendsettende merkevarer har etablert dette kvinneidealet innenfor mote, velvære og skjønnhetsjournalistikken. Jeg er ikke det minste forundret over at rosabloggerne viderefører disse journalistiske prinsippene med sine muligheter i et eget og nytt format. Dagens unge selvpublisister manipulerer bilder av hud, hår og kropp ved hjelp av rimelige foto-apper med utallige redigeringsmuligheter, mens de mer kyndige bloggerne benytter avansert photoshop. Kroppsfikserte tenåringsjenter uten egen blogg gjør det samme når de publiserer selfies på sine sosiale medieprofiler. De vurderer sine bilder like kritisk som en Vouge-redaktør gjør før et cover-bilde velges ut. Tenåringenes bilder skal oppfylle alle krav som settes til dagens ideal for digital skjønnhet. Digital skjønnhet er uoppnåelig i en fysiske verden, men det glemmer unge jenter som i nesegrus beundring betrakter den uoppnåelige fasaden fra utsiden. Caroline Berg Eriksen er intet unntak. Det er definitivt ikke bare et blogg-fenomen. Å fremstå bedre og mer fordelaktig enn det man faktisk er har vært en trend og svært typisk for kvinnebladene og dens journalistikk så lenge jeg kan huske. Det blir problematisk for de jentene som ikke fikser kroppen sin slik den er. Det kommer ikke en eneste kvise, cellulitt, slappe magemuskler eller pistrete ammehår på trykk i kvinnebladenes mote- og livsstilsreportasjer. Disse bladenes virkelighet er skapt i photoshop.

I jakten på det perfekte liv blir det vanskelig å ta i mot kritikk. Rosabloggerne er opptatt av kropp og utseende. De selger seg selv, sin livsstil og sitt privatliv. Det er en illusjon som er godt pakket inn i innholdsmarkedsføring og produktomtaler fra betalende annonsører. Livet blir en transparent scene der alt står på utstilling. Fotballfruen har fått mer enn 400.000 kommentarer på sin blogg. Hun har klart å skape et engasjement blant sine lesere som er overveldende og misunnelsesverdig i forhold til norske mediehus. Med sine imponerende lesertall ligger hun helt i toppen på statistikken når det gjelder unike lesere og daglige visninger i norsk medieverden. Det er mange rosabloggere som kjemper om de samme leserne. Caroline Berg Eriksen – du kan like hennes sjanger eller ikke – har vært en drivende dyktig blogg-gründer. Hun er en disiplinert selvpublisist som publiserer nytt innhold flere ganger om dagen.

Men, suksessen har åpenbart en stor bakside. Å blogge om seg selv, sin familie og sitt hjem er en sårbar øvelse. Det finnes ufølsomme nettroll som ikke tenker på henne som noe annet enn et objekt for hat, mobbing og trakassering. Det er medaljens store bakside. Det skal stor profesjonalitet til å heve seg over nettrollene eller ikke å bli påvirket av deres hetsing. Mange kritiserer fotballfruen for ikke å opptre som et profesjonelt mediehus. Det burde hun gjøre med tre millioner kroner i omsetning, sier kritikerne. Det er nok lettere å være redaktør for et mediehus som ikke er basert på egen personlig merkevare. Fotballfruen og hennes mann fikk lyst til å ta igjen. Skal de drive bloggen videre er de nødt til å akseptere at disse netttrollene finnes. Det er ikke bare fotballfruen og hennes mann som faller for fristelsen til å skrive anonyme svar tilbake i kommentarfeltene. Mange nettroll opererer også under falsk identitet. For at dette ikke skal bli en sak om fotballfruen, dobbeltmoralen i mediebransjen og blogg som useriøs mediekanal kan det være greit å få alle trollene frem i lyset. Det er mye som tyder på at Caroline Berg Eriksen vil opptre ryddig både i forhold til bildemanipulering og kommentarer i fremtiden. Hun har fått en kraftig lærepenge.

Hovedfoto: Anton Oparin / Shutterstock.com

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

2 kommentarer

 1. Bente, ditt forsvar for en uetisk bloggvirksomhet forbauser meg. Dette dreier seg ikke om en privat, personlig blogg for å trene meninger, ha meningsytringer og forsøke å engasjere andre mennesker med det emnet som man er genuint opptatt av. Dette dreier seg om en profesjonell hjemmeside/markedsføringsarena, hvor «redaktør» og forfatter tjener penger på hva som skrives, hva som eksponeres (produktplassering) og hvor man gjør alt for å skape trafikk. Selv om en slik «gammelrosa» blogger forsøker å gi inntrykk av å være privatperson, så burde helt grunnleggende etiske regler gjelde for henne slik det gjelder for en «redaktør» i akersgata.

  Det er en grunn til at både magasiner (med tvilsomme «betalbare» oppslag) skjult produktomtale eller kun sensasjonsiver ofte går konkurs eller blir innstilt av sine eiere. Det er en grunn til at Aftenposten styrker seg i media-landskapet mens Dagbladet skrumper inn.

  Jeg har i mange år hevdet at man må skille bedre mellom idealistisk (organisasjoner) og private bloggarenaer, og rene kommersielle blogger (kall det gjerne hjemmesider) Jeg synes det er helt greit at fjortiser skriver om dilldall i sine rosablogger istedet for å henge på gatehjørnet, da lærer de ihvertfall å formulere seg i skrift og forstår litt av informasjon-pennens hemmeligheter.
  Men når mammon tar overhånd for voksne fjortiser, og man «skriker høyest, bruker alle triks for å få mest trafikk /inntekter , så får man ta konsekvensen når man blir tatt for juks, har skjult budskap og fanteri. Hvis det ikke er mer troverdighet igjen, så er det beste dette parret kan gjøre å stenge av sin arena fort som f….

  Jeg synes det er bra å følge din blogg, og respekterer din erfaring og meninger. Men skulle det dukke opp «test av hostingsselskaper» eller vurderinger av aktører på domener, uten at du sier om du er habil, så ville jeg valgt deg og din blogg bort raskt. Toppledere som «blogger» og som blir avslørt at det er informasjonsavdelingens «enveis ropert-arena», mener jeg likeledes bør i gapestokken som juksemakere.
  Heldigvis er det ærlige bloggere nok å følge med på. Både de jeg er enige med, men ofte de som har andre syn – og som derav kan berike meg.
  Folk som jukser innen media har ingen bruk for å høre på lenger, og det er viktig at de etablerte i media er med på å stanse disse før troverdighet ikke betyr noe lenger i dagens verden !!

  Men sannsynligvis vil de verste «gammalrosa»bloggerne gå over til video-blogging i større grad. Om det er fordi de da slipper å skrive ord, setninger og begreper, men allikevel kan time økt trafikk til seg selv (den som skriker høyest-syndromet) skal være usagt…. men vi glade lesere slipper kanskje å lure på om det er troverdig det som skrives, og det er jo alltid et gode…

  –)) W

  • Bente Sollid Storehaug on

   Hei Leif,
   Innholdsmarkedsføring er allerede en stor inntektskilde hos mange tradisjonelle presse-aktører også. Produktplasseringer har lenge vært en inntektskilde både i film og TV. Hos Nettavisen er innholdsmarkedsføring en viktig årsak til deres gode resultat i fjor. Jeg forsvarer ikke manipuleringen som har skjedd på bloggen til CBE, men jeg synes det er dobbeltmoralsk å angripe henne som om dette er et nytt og sjokkerende fenomen. Dagens bloggere er påvirket av idealer som er skapt i den tradisjonelle medieverden. Det er like greit å lese rosa-bloggene som rene annonser – da slipper vi å føle oss bedratt 🙂

   Mvh Bente

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.