Mange etterspør et holistisk bilde på den digitale utviklingen. Må vi forstå helheten for å ta riktige strategiske valg? Hvor skal vi begynne? Hva skal vi gjøre? Er digitalisering en trussel eller en mulighet for vår virksomhet? Slik starter mange kundesamtaler. Det er få som med hånden på hjertet kan si at de har alle svarene. Heller ikke rådgiverne. Fremtiden er mer kompleks enn noen gang.
Den digitale utviklingen pisker opp forstyrrelser i alle bransjer og industrier, og etterhvert vil selv den mest etablerte virksomheten kjenne at gulvet gynger. Oppleves endringstakten truende, vil det lett ta fra deg nattesøvnen. Har du kontroll, og taket på utfordringene – vil det gi deg og virksomheten misunnelsesverdige konkurransefortrinn.
I min jobb som digital direktør snakker jeg med ledere innenfor mange ulike bransjer. Alle er opptatt av digitale muligheter og digitale utfordringer. Jeg opplever at det er store variasjoner i hvordan digitale forstyrrelser virker inn mot organisasjoners smidighet og tankekraft. Mange virksomheter står midt oppe i store digitale transformasjoner, eller erkjenner at de må igangsette store omstillingsprosesser før det er for sent. Digitalisering påvirker og endrer et utall forretningsmodeller, og mange endringer tvinges frem gjennom endret kundeadferd. Alt skjer raskt, og mange virksomheter erkjenner at de må ta ett skritt om gangen. De velger å fokusere på små forbedringer og raske og kostnadseffektive innovasjonsprosesser med lav risiko. Det sikrer større grad av kontroll, og muligheter for å prøve og feile og justere kursen dersom utviklingen skulle endre seg undervegs. Strategi og planer legges på bakgrunn av gode analyser og innsikt, og dette gir grunnlag for dynamikk og omstilling.
Det vil kreve mer å lykkes i markedet de nærmeste årene enn det har gjort de siste 50. Dette er ikke propaganda fra digitale evangelister, men en erkjennelse av at verden har blitt mer kompleks, teknologien utvikles raskere og kundekrav og forbruksmønstre endrer seg nærmest fra dag til dag. Risikoen for å trå feil øker, og stiller krav til tilpasningsevne. Som rådgiver er jeg mer og mer overbevist om at nøkkelen til suksess ligger i hurtighet, enkelhet og smidighet. Denne måten å drive frem innovasjon kalles «Agile thinking» og kjennetegnes av;
- En smidigere tilnærming til innovasjon enn konkurrentene
- Analyser og innsikt gir konkurransefortrinn
- En smidigere og mer dynamisk organisasjonskultur enn konkurrentene

«Agile Thinking» handler om de små, raske skrittene som i sum blir store forbedringer. Prosessen kan redusere tiden det tar å «gå-til-markedet» for nye, kommersielle og bærekraftige idéer. Du er likevel godt i gang, og den kontrollerte innovasjonen gir deg solide konkurransefortrinn.
Mange drømmer om en posisjon to skritt foran konkurrentene. For å komme dit må man klare å teste, forbedre og implementere løsninger som gir forretningsmessige resultater raskere enn konkurrentene. Selskaper som klarer å innta disse posisjonene kjennetegnes ved at de innhenter og analyserer kundedata raskt, og deretter utnytter dataene kommersielt. Dermed kan innsikt og analyse bli en katalysator i mange innovasjonsprosesser. Jeg har tidligere skrevet om Starbucks og deres imponerende digitale transformasjon. Starbucks er bevisst at initiativ og forbedringsforslag kommer fra kildene nærmest kunden – altså de ansatte – og ikke minst fra kunden selv. Via sine internett-sider sier de klart og tydelig; «We want to hear from you. Provide us with your suggestions on how to contribute positively to your community and the environment at MyStarbucksIdea.com«. Dagens kunder vil gjerne bidra. Sosiale medier har lært oss at relasjonener er toveis, vi liker å bli utfordret, engasjert og involvert. Vi mottar ikke lenger bare enveis budskap, vi trekkes inn i innovasjonsprosessen. Kundene er viktigere enn noengang. Men, husk at kundene ikke alltid har rett i innovasjonsprosesser. Mange kunder vil bare ha mer av det samme, til en rimeligere pris. Kundene påvirker likevel endringer gjennom sin faktiske kjøpsadferd. I mange virksomheter finnes mye viktige data om kundenes adferd som ikke blir utnyttet. Dermed klarer de heller ikke å teste og måle effekten av nye idéer i selve kundegrensesnittet. I dag testes ofte idéer og initiativ i reelle situasjoner. Data samles inn via kundenes faktiske adferd, og måles ved hjelp av faktiske kjøp.
«Agile Thinking» handler om de små, raske skrittene som i sum blir store forbedringer. Prosessen kan redusere tiden det tar å «gå-til-markedet» for nye, kommersielle og bærekraftige idéer. Dersom digitale utfordringer tar fra deg nattesøvnen skal du starte med å definere mindre prosjekter og prøve og feile med små skritt. Dermed reduserer du de store risikoene som ligger ved tunge endringsprosesser. Du er likevel godt i gang, og den kontrollerte innovasjonen gir deg solide konkurransefortrinn.
Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.