Hva er egentlig gründer-suksess?

0

Det ligger i gründerens natur å søke suksess, men opplevelsen av suksess er både personlig og subjektiv. For noen er trygge arbeidsplasser det viktigste, andre jobber knallhardt for god inntjening, mange har en drøm om å bli rike, mens andre vil bli ledende og innovative innenfor sitt felt. Suksess i gründerlivet er ikke ett enkelt svar. Det kommer helt an på hvem du spør.

Jeg er mentor for flere dyktige gründere. Alle har sine egne mål. Mange starter med en idé og en drøm hvorpå de seiler avgårde. Ofte ut på dypt hav. Noen må lære å ro, vindretningen og tilfeldighetene fører, mens andre er målbevisste og setter ambisiøse mål for fremtiden. Gründere er ikke nødvendigvis like, og det kan være smart å formidle sine egne tanker om hvorfor man er til og hvor man vil. En av de mentorene som har betydd mest for meg sa; bestem deg for hva du vil. Da er det mye lettere å komme dit. Flaks, tilfeldigheter og riktig timing er viktig, men reis ikke for lenge uten mål og mening.

Jeg var en gründer som seilte rett ut på åpent hav. Førstegangs-gründeren Bente var ung og manglet mye livserfaring, men jeg hadde skipper-kvaliteter og tok de fleste utfordringer på strak arm. Gründere som vil vokse trår sjelden på bremsene. De utnytter og vurderer de mulighetene som kommer. Det gikk mange år før jeg skjønte at jeg kunne bli penger av selveste lidenskapen i livet. Den erkjennelsen kom nesten ikke før den dagen aksjene ble solgt.

Pengene var – med kors på halsen – aldri den største drivkraften. Senere i livet har det blitt viktigere å verdiutvikle selskaper, men det var ikke den viktigste drivkraften fra starten av. Min opplevelse av gründer-suksess var i mange år tett knyttet opp til gleden av å knekke koder, vokse, levere og utvikle en virksomhet som vi var stolte av. Mitt råd til unge førstegangs-gründere er gjerne å seile på åpent hav og speide etter muligheter, men la ikke pengene være den viktigste drivkraften. Sterk lidenskap skaper ofte ekstraordinære resultater.

Mange gründere føler et stort press. Mest av alt er de redd for å mislykkes. Det finnes noen normer for hva som er suksess og fiasko i næringslivet. Det skal en gjennomtenkt holdning til for å styre etter en egen definisjon av suksess. For meg ble ikke aksjesalget den største opplevelsen av suksess. I ettertid er det andre milepæler og de små målene vi nådde underveis som har brent seg fast som de største øyeblikkene. Vi hoppet av glede da den første webben ble lansert i 1994, samme år sovnet jeg utmattet tidlig på julaften etter hektiske innflyttingsdager i nye flotte lokaler, den herlige følelsen hver gang vi rekrutterte drømme-medarbeidere, kampen om kremkundene, opprettelsen av Oslo-kontoret, den første fusjonen, internasjonaliseringen, børsnoteringen og alle prisene og anerkjennelsene for godt arbeid. Jeg kan gi dere en lang rekke av høydepunkter underveis på en eventyrlig reise. Vi var stolte og glade for alle de små og store fremskrittene. De ga en følelse av å lykkes. Vi følte at vi seilte på en medgangsbølge. Medgangen var større enn motgangen. Derfor gikk det raskere oppover enn vi noen gang hadde forestilt oss.

Den dagen jeg solgte aksjene mine følte jeg aller mest en rar tomhet. Det var over. Turbolivet bråstoppet. Telefonen fra aksjemegleren i DnB ga meg på langt nær den samme gledesrusen som da Nils Ketil Andresen i TV2 ga beskjed om at Digital Hverdag var valgt til å gjøre TV2s Internett-strategi og utvikling. Det var en ubeskrivelig glede som innledet et langt og spennende samarbeid. Det endelige aksjesalget var derimot en slags punktering. Nå var det opp til meg å fylle livet med noe annet og like spennende. Jeg angrer ikke på noen av mine avgjørelser, men det er ikke alle gründere som nødvendigvis blir lykkelig av å selge livsverket eller overlate styringen til andre. Ikke alle nødvendigvis vokse og bli store heller. Kjenn etter hva du vil? Det er for sent når fusjonene og oppkjøpene er gjennomført.

Det er mange definisjoner på suksess. Etter 25 år som gründer ser jeg at opplevelsen av suksess er personlig og subjektiv. Jeg spør gründerne hva de aller helst drømmer om. Jeg spør også aksjonærer i oppstartsbedrifter hva de aller helst vil oppnå. Seriegründere har gjerne en mer forretningsmessig tilnærming til suksess enn de som er gründere for aller første gang. Jeg liker førstegangsgründernes idealisme, pågangsmot, naivitet og stolthet. De har ikke nødvendigvis rikdom som en målestokk på suksess. De har en annen målestokk som ikke kan sammenlignes med de profesjonelle investorenes mål og tilfredshet. Drømmen om rikdom kan stresse mange gründere. Glem pengene, dyrk heller lidenskapen. Kjenn etter, er det dette jeg vil? Har jeg det gøy? Er jeg en ekte gründer? Har jeg riktig fokus? Hva skal til for å lykkes? Det finnes mange definisjoner på suksess; Din, min og alle andres. Din er den viktigste. For deg!

Her kan du se hvordan Richard St. John  oppsummerer hemmeligheten til suksess i et 10 år gammelt TED-foredrag. Det tar deg bare 3 minutter – verdt hvert eneste sekund!

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

 

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.