Hvordan kan min rosa hjerne tenke 90 prosent som en mann?

4

Jeg vokste opp som storesøster og husker barndommen som en konstant utfordring fra tre aktive brødre. I Siriusveien bodde det nesten bare gutter. Min jenteverden startet i første friminutt på barneskolen da Berit spurte om vi skulle være venner.

Fire år senere flyttet vi til nabokommunen og jeg fikk nye venninner. Likevel har jeg mange ganger tenkt tilbake på de første barneårene og den tette relasjonen til tre yngre brødre. Det ble mye cowboy og indianer lek på guttenes premisser. Det virket mer klomsete om vi skulle leke med dukker. Da var det enklere å få med meg på hyttebygging i trærne, spikking og hamring i bestefars verksted og viltre kriger i halvannet meter høyt hundekjeks-gress. Her ble nok mye av min fremtidige personlighet formet. Jeg husker at det var gøy, men jeg husker også at det var noe som ikke stemte i all denne gutteleken. Gutter leker annerledes enn jenter. De tenker annerledes og de kriger annerledes. Leken er røffere og villere. Mye av leken går ut på å presentere, være best og tøye grenser. Det ble som min bror en gang sa; hun fikk en tidlig form for ledertrening.

Jeg var så absolutt ikke en gutt

Mitt barnehode var rosa. Et minne har brent seg fast. Det var en flott søndagstur og vi traff pappas sjef, den kjente gründeren Birger Hatlebakk, på vei opp til Varden. Jeg og brødrene mine var alle kortklipte, lyse i håret og kledd i samme strikkejakker. Vi så ut som tre brødre. Birger ser på pappa og sier; Det er noen flotte gutter du har, Ingolf. Jeg var 5 år og kommentaren brant seg fast. Skulle ikke pappa korrigere ham og si at jeg var en jente? Han gjorde ikke det, og siden den dagen har jeg alltid hatt langt lyst hår. Jeg skulle for all del ikke være en gutt. Jeg traff Birger Hatlebakk flere ganger som redaktør, men nevnte aldri hans påvirkning på min feminine side.

I dag ler vi godt av denne episoden. Det samme gjør vi når jeg minner min ingeniør-pappa om besøkene i lekebutikken hos Bjarne Østvik i Molde. Ved siden av disken var det en liten hylle med små matchbox biler utstilt. Pappa snur seg til oss og sier; Ja, da får dere velge dere en liten bil hver. Slik var lørdagene. Lenge protesterte jeg ikke. Brødrene mine valgte bil etter funksjonalitet. For dem var det viktig at baggasje-luken kunne åpnes. Jeg valgte alltid bil etter farge. De var alle røde. Pappa husker ikke at han ba oss velge en bil. Jeg husker det veldig godt. Mine barn får velge fritt i lekebutikken. Guttene flyr til gutteavdelingen, jentene til rosa-avdelingen. De eneste lekene som er like populære i begge leire er duppeditter som nettbrett og smarttelefoner. Der er det ingen forskjell. Jentene er like opptatt av Internett, apps og teknologiske leker som guttene. Coverene til telefonene røper allikevel at det er en forskjell. Jentene har diamant-covere og chanel-veske-covere. Guttene har typiske gutte-covere. Hvorfor er det slik? Fordi det er forskjell på gutter og jenter. Vi er ikke like. Det har jeg akseptert. Jeg har funnet meg til rette i begge leire. Også i voksen alder.

Egenrådig gründer 

Jeg har ofte fått høre at jeg har androgyne trekk. Kvinnelig og mannlig på samme tid. Kanskje er det derfor jeg ikke har akseptert å bli satt i bås som kvinnelig gründer eller kvinnelig leder. Jeg har vridd meg unna. Det er rett og slett en rolle jeg ikke har greid å identifisere meg med. Jeg liker ikke de enkjønnede miljøene. De beste møteplassene er alltid der hvor både menn og kvinner deltar. Som mentor gir jeg følgende råd; ikke bruk så mye tid på at du er jente. Grip mulighetene! Fokuser på hva du kan. Da kommer du alltid lengst.

Derfor sier jeg nei til å snakke om rollen som kvinnelig gründer, men jeg snakker gjerne om gründer-rollen. Jeg har vært en egenrådig entreprenør. Jeg har gjort det jeg har hatt lyst til. Jeg har tatt det for gitt at jeg har kunnet gjøre det samme som en mann. For meg er det en befrielse. Det vil sikkert være noen som tenker at jeg ikke bidrar.  Jo, jeg gjør det. Jeg har bevist at det går an. Det er mitt viktigste bidrag.

Er det et glasstak der ute? Jeg er usikker. Kanskje er det annerledes i store etablerte selskaper? Jeg vet ikke. Jeg har ikke valgt den karriereveien. Min oppfatning er at kvinner kan nå så langt de vil. De høyeste posisjonene har alltid en pris, uansett om du er mann eller kvinne. Det er som å være toppidrettsutøver. Det krever mye av deg. Glasstaket eksisterer for de som ikke vil satse så høyt som en toppleder-jobb utfordrer til. Men, dette er uavhengig av kjønn. Det er heller et spørsmål om hvor mye du er villig til å forsake.

Være komfortabel med sin egen personlighet

Som 19-åring ble jeg redaktør i lokalavisen. Det var på mange måter en skremmende opplevelse. Jeg rakk å tenke på alle fallgruvene, følelsen av å ikke være god nok, flink nok og sterk nok. Med de riktige pushene fra de riktige menneskene ble jeg redaktør. Det gikk ikke lang tid før det ble ymtet frempå (eller kanskje ble det sagt på fleip?) at jeg burde melde meg på et bølle-kurs. Bli litt tøffere. Jeg tok det som en personlig fornærmelse. Visst var jeg ung og umoden, men noe bøllekurs skulle jeg absolutt ikke på. Det ble ikke noe bøllekurs, men jeg fikk noe å tenke på. Jeg skulle klare vanskeligheter og utfordringer på min egen måte. Sterke bøller kan vinne frem på kort sikt, men du bygger ingen varige og gode relasjoner ved å være ufin eller for tøff. Alle må finne sin egen stil og være komfortabel med sin naturlige væremåte. I dag kan jeg tenke tilbake på den umodne 19-åringen som ble satt til å gjøre en stor oppgave. Jeg er glad jeg sto på mitt. Jeg trengte ikke noe bølle-kurs i den alderen. Det finnes ikke noe som er så lite sjarmerende som en bedrevitende lederstil i ung alder. Stahet kan jeg godt assosieres med, perfeksjonisme har jeg jeg alltid slitt med, men bøllete har jeg aldri ønsket å være.

I årene som fulgte fikk jeg høre at jeg har en androgyn personlighet med både mannlige og kvinnelige personlighetstrekk.  Svært mange jeg kjenner – og som lever aktive liv med barn og krevende jobber – har disse trekkene. Burde vi ikke slutte å plassere menn i den ene båsen og kvinner i den andre? Helt sikkert et tema vi kan diskutere i det evinnelige. Vi kommer aldri til å bli enig. Jeg er fornøyd med å ha trekk fra begge sider.

Testen hos Memorando.no viser til min overraskelse at mitt "rosa hode" tenker 90 prosent som en mann og 10 prosent som en kvinne. Hvordan er det mulig?

Testen hos Memorando.no viser til min overraskelse at mitt «rosa hode» tenker 90 prosent som en mann og 10 prosent som en kvinne. Hvordan er det mulig?

Da New Media Science ble fusjonert inn i svenske Cell Network ble jeg for første gang personlighetstestet. Det var en stor og omfattende test. Da den svenske HR-sjefen skulle gjennomgå testen sammen med meg var hovedkonklusjonen at jeg var konsistent. Ikke overraskende scoret jeg høyt på handlekraft og typiske entreprenør-kvalifikasjoner. Om det er kvinnelig eller mannlig er for meg ganske så uvesentlig. Jeg har de egenskapene jeg har. De må man gjøre det beste ut av.

Det florerer med ulike personlighetstester på nettet, og stort sett frister det ikke å få en overfladisk vurdering på hvem jeg er. Jeg tok likevel hjernetesten til memorado.no. Tenker du som en mann eller en kvinne? Litt paff ble jeg nok når test-resultatet viste at jeg tenker 90 prosent som en mann og 10 prosent som en kvinne. I følge testen er menn handlingsorientert, faktabasert, rasjonelle, visuelle og tar beslutninger, mens kvinner er deltajorientert, omtenksomme, observante, intuitive og kommunikative. Jeg tar ikke testens resultat så høytidelig, men synes det er rart at et rosa hode kan tenke 90 prosent som en mann?

Aller helst skulle jeg ha kommet ut av testen som min egen mann; han tenker 50 prosent som en mann og 50 prosent som en kvinne. Jeg var heldig med ham!

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som digital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

4 kommentarer

 1. Fantastisk bra, Bente – jeg har kjent deg siden 2000 sånn cirka og nå falt bitene på plass!

  Jeg har jobbet mye faglig med kvinner fordi de er kvinner, først gjennom å være prosjektleder i Hartmark Consulting AS for NHOs «Female Future» i 2004-2005, et velkjent program som ble igangsatt av Benja Stig Fagerland. Deretter jobbet jeg fra 2006 til 2012 med Futura-programmet for kvinner i norsk finans, sammen med Anne Grethe Solberg. Det var et veldig bra program og hun er en utrolig dyktig person og krevende partner. Krevende i den forstand at hun forlanger det beste og ikke godtar slurv. Da blir det også veldig bra.

  Anne Grethe er som du kanskje vet opptatt av at androgyne ledere kanskje er de beste. Jeg tror forresten ikke hun skriver «kanskje». Hun gjør sjelden det.

  Nå jobber jeg mye med menn – men ikke fordi de er menn. Det blir noe annet. Og ja, det er en svært tydelig forskjell mellom disse to som grupper; kun kvinner og kun menn.

  Men det kan vi snakke om når vi treffes, fordi jeg ønsker å ta en kaffe eller lunsj med deg en dag du har tid for å diskutere noe faglig som brenner litt for meg å få svar på. Hører jeg fra deg på det?

  Tom

 2. Bente Sollid Storehaug on

  Hei Tom, takk for fin kommentar! Du treffer meg på mobil 90958580 – og ellers i alle sosiale kanaler – jeg hører gjerne mer om hva du brenner for.
  Bente

 3. Den personlighetstesten var utrolig overfladisk. Jeg antar at å ta beslutninger på grunnlag av fakta er en mannlig egenskap? hahaha særlig. Ikke at kvinner er noe bedre, vi tar alle beslutninger etter magefølelsen og etterpå overtaler vi oss selv med passende fakta 🙂

 4. Bente Tangen on

  Veldig bra innlegg. Likeså det om ulike styreverv, og ansvaret som følger med.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.