Hopper du frivillig eller må du dyttes?

0

Jeg spør mannen min; liker du endring? Det vet du vel, svarer han. Helt oppriktig, spør jeg. Så godt kjenner du vel meg? Jeg har alltid likt endring, svarer han bestemt.

Kanskje er det slik at gründere liker endringer bedre enn mange andre, fordi det er i dette landskapet nye forretningsmuligheter oppstår? Er du en gründer i et start-up miljø trenger du ikke tenke så mye på den menneskelige siden av endringsledelse. Kulturen er gitt. Endring er spennende. Endring er motiverende. Endring er selve drivkraften for å skape noe nytt. Slik er det ikke nødvendigvis i etablerte virksomheter. Der kan endringsledelse bli et komplekst håndverk som må forankres i både kultur, verdier og menneskene som jobber der.

Innovasjon, digitalisering og globalisering

Tre store ord. Tre muligheter for disruptive utfordrere. Tre trusler for virksomheter som setter sine tradisjoner foran endring. Jeg er mentor for en ung teknologi-gründer. I en av våre samtaler forrige uke utbrøt han plutselig; det var en slags Kodak-følelse i rommet. Alle gründeres skrekk. Alle vet hva som skjedde med Kodak. Filmrullen var et ikon i nesten hundre år. Kodak har siden blitt et lærebok eksempel på hvordan man tar sitt eget liv. Da den digitale revolusjonen startet på midten av 90-tallet ble behovet for film nærmest borte over natten. Kodak valgte en strategi der de beskyttet filmrullen fremfor å satse på digitale kamera til tross for at de hadde en ung ingeniør som hadde funnet opp et digitalt kamera. Selskapet brukte for lang tid til å finne sin plass i den digitale verden og i 2012 ble Kodak slått konkurs. Siden den gang er det få av oss som har opplevd et Kodak Moment.

Tidligere denne uken gikk toppsjefen Mark Fields i bilkonsernet Ford Motor ut og sa at industriens forretningsmodeller er truet. Kanskje ikke så rart? Dagens biler er blitt vår mest eksklusive high tech device på fire hjul. Det har både Google, Samsung, Siemens, Intel og Tesla skjønt. Disse var ikke konkurrenter til bilindustrien for fem år siden. I dag rangeres de alle høyt på listen over verdens mest innovative selskaper. Disruptive selskaper tar ikke hensyn til tradisjoner, de banker ned vegger og bruker enorme summer på innovasjon, forskning og utvikling. I Business Insider advarer Ford-sjefen sin egen industri  mot å ende opp som produsentene av mobiltelefoner. De er blitt avhengig av teleoperatørenes forretningsmodeller. Vi lever i en tid hvor svært mye endrer seg. De som ikke er proaktive ender selv opp med å bli endret. Av helt nye aktører.

Det er velkjent hvilken digital transformasjon mediebransjen står oppe i. Mediene valgte en forsiktig tilnærming til nettet. For 10 år siden kom Facebook til Norge. I løpet av få år har sosiale mediekanaler og Google endret våre medievaner, de endrer bransjens forretningsmodeller, de vokser raskest av alle reklamekategorier og det er krevende å holde tritt med de digitale ekspresstogene. Bankene opplever mye av de samme. Boston Consulting Group har laget en rapport hvor de rangerer verdens mest innovative selskaper. Bilbransjen kommer best ut, mediebransjen kommer dårlig ut. Dette er store industrier. Mange ser ikke endringene tidsnok. Noen blir tatt på senga. Det gjelder også store aktører. Om ikke de kan håndtere endringene, hvilke muligheter har da de små aktørene til å ta de rette grepene?

Digitaliseringen endrer alle bransjer

I dag jobber jeg tett på fem gründerselskaper. I tre av disse selskapene er jeg mentor for gründeren, de to andre selskapene har jeg investert i. Alle selskapene jobber med Internett-teknologi, og flere av selskapene er med på å utfordre dagens forretningsmodeller innenfor sin bransje. I disse selskapene er endringsforståelse en forutsetning for å lykkes. Gründeren er gjerne den første til å kommunisere nye ideer, justere og stake ut nye retninger. Mange av disse endringene gjøres selvsagt med høy grad av risiko, men prosessene kjennetegnes ved at de starter hos gründeren selv. Er du ikke endringsvillig eller har en positiv innstilling til nye utfordringer har du ingen plass i disse miljøene. Endring er ikke noe som må lirkes forsiktig på plass. I en tidlig fase er gründeren stort sett alltid omgitt av endringsforståelse. Det er først i en senere utviklingsfase at man må jobbe systematisk med de menneskelige sidene av endringsprosesser. Det er da usikkerhet og motstand kan oppstå. Det er da gründeren må ta inn over seg at involvering på et dypere plan må til, at alle må være delaktig i prosessen, opplæring må til og ikke minst er det viktig å motivere slik at medarbeiderne får eierskap til prosessen. Jo flere ansatte, jo flere spørsmål stilles, også kritiske innvendinger. Som gründer må du være forberedt på at ikke alle støtter deg i synet på endring. Det kan komme som en tøff utfordring og det må gjerne mye inspirasjon til for å få aksept for endringene. Alt vil oppleves som enklere om menneskene rundt deg drar i samme retning. Jeg har flere ganger gjort den feilen at jeg tror at andre oppfatter og forstår situasjonen på samme måte som meg selv. Jeg har ikke alltid sett spørsmålstegnene eller jeg har undervurdert behovet for å snakke om endringsbehovet.

Små raske skritt som i sum blir store forbedringer

Endringsledelse kan også komme ut av kurs. I dag er det svært mange som opplever dette. Noen jobber i virksomheter som ikke er i stand til å endre seg. Det er det farligste. Andre jobber i virksomheter som gjennomgår store digitale transformasjoner. Der tas det ofte nødvendige grep som gjør mange arbeidstagere utrygge. Endring er ikke bare et spørsmål om forretningsmodeller og organisering. Det er et viktig spørsmål for den enkelte arbeidstager. Har du ansvar for mennesker rundt deg er deres viktigste behov å vite hvordan endringene påvirker deres jobb, hva som forventes av dem under og etter endringen.

Det vil kreve mer å lykkes i markedet de nærmeste årene enn det har gjort de siste 50. Det er en erkjennelse av at verden har blitt mer kompleks, teknologien utvikles raskere og kundekrav og forbruksmønstre endrer seg nærmest fra dag til dag. Risikoen for å trå feil øker, og stiller krav til tilpasningsevne. Både som gründer og digital direktør er jeg mer og mer overbevist om at nøkkelen til suksess ligger i hurtighet, enkelhet og smidighet. Denne måten å drive frem innovasjon kalles agile thinking og kjennetegnes av;

  1. En smidigere tilnærming til innovasjon enn konkurrentene
  2. Analyser og innsikt gir konkurransefortrinn
  3. En smidigere og mer dynamisk organisasjonskultur enn konkurrentene

Agile Thinking handler om de små, raske skrittene som i sum blir store forbedringer. Prosessen kan redusere tiden det tar å «gå-til-markedet» for nye, kommersielle og bærekraftige idéer. Dersom digitale utfordringer tar fra deg nattesøvnen skal du starte med å definere mindre prosjekter og prøve og feile med små skritt. Dermed reduserer du de store risikoene som ligger ved tunge endringsprosesser. Du er likevel godt i gang, og den kontrollerte innovasjonen gir deg solide konkurransefortrinn.

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som d igital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har mer enn 1000 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.