Bil har blitt vårt mest avanserte teknologiske leketøy

0

Bilprodusentene er verdens mest innovative industri, i følge Boston Consulting Group. De rangerer hvert eneste år de 50 mest innovative selskapene i verden. Blant de 20 første selskapene på listen finner du 9 bilprodusenter. 

For fem år siden var det få som tenkte at Google, Samsung, Intel, Siemens og Tesla ville være en del av bilindustrien. I dag er de toneangivende aktører innenfor også på dette området. Mange kan produsere biler. Roboter gjør mesteparten av jobben. Det avgjørende konkurransefortrinnet i dag er en god forståelse av hva en bil kan være, avansert data og elektronikk.

Nykommerne kjennetegnes av høy innovasjonsgrad. Bilen har blitt det mest avanserte high tech device vi eier. Ingen industri i verden bruker like mye penger som bilprodusentene på forskning og utvikling. 700 milliarder kroner hvert eneste år. 99 prosent av dette beløpet kommer fra industrien selv. Forsvars og flyindustrien investerer til gjengjeld bare en fjerdedel. Ingen registrerer flere patenter årlig, og antall patentbeskyttelser fra bilprodusentene er økende. Bilindustrien er ledende også innen bruk av nano-teknologi og nano-materialer i sin produksjon. Nye modeller testes grundig og veien til markedet kan være lang. I tillegg til dette utstyres dagens modeller med høyteknologi som Internett, connect home, traffic, navigasjonssystem, laptop, mobiltelefon og Internett aksess. Det er rett og slett det dyreste leketøyet vi har. En avansert duppeditt på fire hjul.

Denne uken holdt jeg foredrag for ledere innenfor norsk bilindustri. Det var uungåelig å tenke tilbake på våren 2000 hvor jeg også holdt foredrag for bilbransjen i Paris. Den gang ble jeg utfordet på fremtiden. Hvordan ville digitaliseringen påvirke bilen? Vi var fremdeles i Internetts barndom. Jeg konfererte med mine dyktige ingeniører på Cell Network og vi dristet oss til å snakke om gps navigasjonssystemer med display og tjenester som kunne aksesseres via Internett-teknologi. 15 år senere kan vi slå fast at bilindustrien har ridd på en innovasjonsbølge vi knapt har sett maken til i andre industrier. Bilbransjen har ikke valgt en forsiktig tilnærming til en digital fremtid. De har gitt full gass og dette gir nå synlige resultater. Industrien rangeres som den mest innovative av alle industrier.

Vi går mot personlig, målrettet, kundesentrisk, datastyrt og delbar kommunikasjon. Alt for å gi den store kundeopplevelsen

Bil har hatt en fascinerende reise fra den første industrielle revolusjonen hvor Henry Ford tjente seg styrtrik på masseproduksjon av biler. Under den andre industrielle revolusjonen bygget vi motorveier, mens den høyteknologiske, førerløse bilen er i ferd med å bli et viktig element i den den tredje industrielle revolusjonen. Tenk deg hva en Internett-tilkoblet bil representerer av kilde til data og informasjon for produsenten. Alle merkevarer beveger seg mot personlig, målrettet, kundesentrisk, datastyrt og delbar kommunikasjon. Bil er intet unntak. Mange bilprodusenter bygger opp sine egne mediekanaler og sterke digitale satsinger. De har et bevisst forhold til big data, og med cyber-sikkerhet kan de gi en helsemessig diagnose på bilens tilstand, varslinger om service og friste med nye modeller til riktig tid. Tenk deg hvilke muligheter dette gir for digital markedsføring og segmentert målretting!

Bilbransjen er også den industrien som var mest våken da ICANN åpnet opp for søknader til nye toppnivå domener i 2012. Bilprodusentenes toppnivå domener vil bli godkjent mot sommeren, og når disse brand TLD-ene blir operative vil merkevarene ha full kontroll over alle bevegelser innenfor sitt eget økosystem. De har investert i en egen innovasjons- og teknologiplattform. Tenk hvilket bidrag det vil gi til big data innsamlingen, innsikt og analyser som kan gi oss alle en bedre kundeopplevelse. De bilprodusentene som eier egne toppnivå domener har helt unike muligheter både til å bygge autensitet (forhindre salg av falske bildeler og slå tilbake mot ikke godkjente merkeverksteder), etablere sterke digitale merkevarer, utnytte sine big data, bygge sine egne mediekanaler og etablere nye innovative plattformer.

Tiltross for en fremoverlent digital strategi, skyhøye investeringer i forskning og utvikling er CEO Mark Fields i Ford Motor bekymret over at bilindustriens forretningsmodeller er truet. I et intervju med Business Insider forrige uke gikk han ut med budskapet om at bransjens forretningsmodeller er truet. Han vil nødig at bilindustrien skal lide samme skjebne som mobiltelefon-produsentene som ble avhengig av teleoperatørenes forretningsmodeller. For hvem ville trodd at Google skulle bli en utfordrer til bilprodusentene for bare fem år siden? Fields fremholdt at Ford må være ledende på innovasjon for å være konkurransedyktige. Ingenting må tas for gitt ved å peke på tradisjoner. Mulighetene er der, men vi må ta skylappene av, var Mark Fields krystallklare budskap.

Det har han helt rett i. Selv den innovative bilindustrien møter nye, disruptive aktører uten respekt for tradisjoner. De slår ned vegger og tenker utenfor boksen. Det kalles innovasjon, digitalisering og globalisering. Gulvet gynger for de aller fleste. Fremtiden tilhører de digitale innovatørene. Også innenfor en innovativ industri som bil.

Denne uken varslet den britiske regjeringen at tester av førerløse biler kan starte umiddelbart på britiske veier. Storbritannia tar dermed et viktig skritt i retning av å bli verdensledende i førerløs teknologi. Hva sier den norske regjeringen? Og hva sier forsikringsselskapene?

Bilde: Tesla, Hadrian / Shutterstock.com

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.