Den verdifulle fantasien

0

Hva er det som bygger dagens nye virksomheter? Er det kunnskap, gode ideer, innsikt, pågangsmot, etterspørsel i markedet eller hardt arbeid? Eller har Einstein rett når han sa at Kunnskap er begrenset til alt vi kjenner og forstår, mens fantasien omfavner hele verden.

Som gründer vet jeg at det ikke er én enkelt faktor som leder til suksess. Alt spiller sammen og mye kan også avgjøres av tilfeldigheter og god timing. Gründere ser trender og samfunnsutviklingen med andre øyne enn etablerte ledere. De er mer risikovillige. De utfordrer mer. De har ikke så mye å tape, men kanskje alt å vinne. Disse innovatørene har hva vi kaller et disruptivt dna.

Globale virksomheter integrerer en start-up mentalitet i toppledelsen

Disruptive gründere utfordrer, de tenker utenfor boksen og de skaper nye forretningsmodeller. De leter etter endringer i samfunnet og markante skift innen teknologiutviklingen. I dag oppstår mange ideer som følge av økende grad av digitalisering, høyere krav til innovasjon og internasjonalisering. Gründere kan lettere ekspandere i dag. Nettøkonomien har ikke de samme begrensningene som i den fysiske verden. Den er borderless. Stadig bedre teknologi bidrar til at det er enklere enn noen gang å starte nye virksomheter. Nettskyen og smart software gjør det kostnadseffektivt, men fortsatt vil det være de iderike, smarte, hardtarbeidende, innsiktsfulle og kunnskapsrike gründerne med høy arbeidskapasitet som lykkes. Teknologien løfter gründerlivet opp på et høyere nivå og den effektiviserer alle arbeidsoperasjonene, men den gjør det ikke nødvendigvis lettere å lykkes. Det betyr at konkurransen skjerpes blant de beste. Det betyr at disruptive gründere har bedre forutsetninger til å utfordre det etablerte næringslivet. Verktøyene er bedre. Resultatene kommer raskere. De færreste ville trodd at Facebook og Google i løpet av ti år kunne bli de mektigste mediekanalene i Norge. Den sterke mediebransjen som hadde tjent gode penger i mer enn 150 år fikk nesten over natten nye mektige konkurrenter fra USA. Dette er bare begynnelsen. Mange bransjer vil oppleve at kortene deles ut på nytt. Derfor er det en kjennsgjerning at mange store globale virksomheter integrerer en start-up mentalitet helt opp i toppledelsen.

shutterstock_195921536

Mange ledere opplevde at de virkelig store endringene kom i 2014. Denne uken hørte jeg en konsernsjef si at han opplever et merkbart taktskifte ved overgangen til 2015. Ledere beskriver sine oppgaver som vanskeligere og mer komplekse. I 2014 snakket ledere om at det vil skje mer de neste 5 årene enn de siste 50. Nå har flere ledere endret 5 år til 2 år. Det betyr at mange opplever tiden som knapp. Mye vil være avhengig av gode strategier for å komme gjennom en omstilling som beskrives som den tredje industrielle revolusjonen.

Innovasjon Norge ruster opp med nesten én milliard mer til nyskapning. Det er et godt signal. Tiden vi lever i skaper mange nye muligheter. Hvor er veksten? Hvilke trender vil skape nye og bærekraftige virksomheter? Hvem sitter på de gode ideene? Hva skal til for å skape internasjonale virksomheter? Hvorfor er det fortsatt slik at halvparten av alle fremgangsrike start-up bedrifter er amerikanske, kinesiske eller japanske? Vi har fortsatt et stykke å gå før Norge hevder seg i dette selskapet.

I følge Boston Consulting Groups rapport Most Innovative Companies 2014 er dette verdens mest innovative selskaper:

Skjermbilde 2015-02-14 kl. 15.15.14I de neste årene vil det sannsynligvis skje store endringer også på denne listen. Bilindustrien er sterkt til stede i dag. Google, Samsung, Intel og Siemens har med sin sterke teknologi-posisjon entret en helt ny industri. Dette har skjedd i løpet av en fem års periode. Tesla er en annen utfordrer. Alle industrier opplever at nye aktører presser seg på. Mediebransjen har mange utfordrere som skaper nye plattformer både på innholdssiden og annonsesiden. Bankene opplever sterk konkurranse på forbrukslån og innskudd, nye betalingsløsninger og digital funksjonalitet. Taxinæringen har fått Über, hotellnæringen har fått Airbnb. Ingen slipper unna de disruptive utfordrerne. Vi kommer til å se mange flere. Noen vil true eksisterende forretningsmodeller. Andre vil snu opp ned på bransjer og bidra til at kjente aktører mister både posisjon og makt. De nye aktørene har ingen tradisjoner å ta hensyn til. De tenker innovativt, står ofte helt fritt og bygger virksomhetene sine på de mulighetene som digitaliseringen gir.

Er fantasi undervurdert?

Tilbake til mitt utgangspunkt. Hva er viktigst for å skape nye innovative virksomheter? I kommunikasjonsbransjen utfordres vi sterkt av innsikt, analyser, målretting og digitalisering. Våre nye kollegaer går under navnet Math Men og symboliseres gjerne med et bilde av Albert Einstein. Den samme Einstein har klokt sagt; Imagination is more important than knowledge. For knowledge is limited to all we know and understand, while imagination embraces the entire world, and all there ever will be to know and understand.

Kanskje er det til syvende og sist denne grunnleggende evnen – selve fantasien – som er viktigst når man skal lykkes som innovatør?

Kunnskap er begrenset til alt vi kjenner og forstår, mens fantasien omfavner hele verden.

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som d igital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har mer enn 1000 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.