Går verden i to retninger? 60 prosent av befolkningen fortsatt ikke på nett

0

I den rike delen av verden diskuterer vi hvilke digitale trender som har størst innflytelse på samfunnsutviklingen. Tilgang til Internett er en selvfølge. Vi snakker om datakraft, sensorer, cloud computing og kunstig intelligens. Midt oppe i våre digitale transformasjoner kommer alvorlige terroranslag mot ytringsfriheten. Med sin brutalitet minner de om de store utfordringene verden står overfor. Stopp opp et øyeblikk, hvilken makt har Internett til å skape en bedre verden for oss alle?

For hva er realitetene? Jo, 60 prosent av verdens fattigste befolkning har fortsatt ikke Internett og 1,4 milliarder kjemper for å få elektrisitet. Vi tar det nesten for gitt at verden er på nett. Det er de ikke, og det må vi minne oss selv på. I store deler av verden har ikke Internett eller cloud-basert teknologi noen påvirkning  til å skape en bedre verden. Det er helt andre faktorer som styrer og påvirker samfunnsutviklingen i land der dette mangler. Religion, nasjonalisme, ekstrem fattigdom, naturkatastrofer, fundamentalisme og holdninger til menneskerettigheter er kanskje de områdene som påvirker livskvaliten til flest mennesker på jorden. Ikke Internett.

Vi er vitne til bestialske kriger i vår globale landsby, for å bruke et begrep fra den digitaliserte delen av verden. Nettet har gjort verden mindre og har skapt helt nye muligheter for å angripe et globalisert marked. Samtidig kommer også ondskapen tettere på oss. Derfor er kampen om å få mobilt bredbånd ut til 2,5 milliarder av verdens befolkning et enormt viktig arbeid. Flere må få en stemme. Flere må bli hørt og flere må få tilgang til informasjon om hvordan vi sammen kan bygge en bedre verden. God kommunikasjon og muligheten til å kommunisere er viktige bidrag til å demokratisere verden.

I dag er det i hovedsak den rike del av verden som digitaliseres og blir teknologisk sterke. Denne skjevheten skaper enda større ulikheter mellom den rike og den fattige delen. Teknologi kan tilføre kunnskap og teknologi kan spille en viktig rolle i mange frigjørings- og demokratiseringsprosesser, men den gjør ikke det så lenge 60 prosent av verden ikke er på nett. Internett er en effektiv kanal for å sette fokus på områder der verden trenger hjelp. Gjennom sosiale medier kan viktige budskaper spres og forhåpentligvis også bidra til en endring. En organisasjon som behersker den digitale kommunikasjonsformen er Word Food programme gjennom videoen 805 Million Names med fotballspilleren Zlatan Ibrahimović. Den spres nå viralt i sosiale medier. Se gjerne den sterke Youtube-videoen.

Hver og en av de 805 millioner mennesker som lider av sult har et fornavn, en stemme, en historie å dele, er budskapet i denne franske filmen. Internett blir en viktig distribusjon for å få budskapet ut til den delen av verden som har mulighet til å hjelpe. Det gode innholdet gir gåsehud-faktor og skaper engasjement og delinger. Nett-teknologien har så vidt startet, men skjevhetene i verden vokser også raskere og raskere. Tror du videoen til World Food Programme har effekt? Tror vi at Internett og teknologi kan hjelpe den store delen av verdens befolkningen som lider? Ikke bare de som hver dag dør eller som risikerer å dø av sult, men som lever undertrykt i diktaturer og må bøte med livet for retten til å uttrykke seg fritt.

Det er da vi forstår at Internett bare er i sin barndom.

Det er den rike delen av verden som digitaliseres, men de øvrige 60 prosentene av verdens befolkning ikke er på nett. De står ikke engang på startblokken. (Kilde til statistiske tall: http://www.internetworldstats.com).

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som d igital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har mer enn 1000 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.