Mine beste tips for digital markedsføring

1

Digital suksess handler ikke om gårsdagens bannerannonser. Skal du lykkes med digital posisjonering bør du knytte til deg de beste digitale rådgiverne som finnes. Deretter skal du vurdere hvilke teknologiplattformer som dekker dine behov i forhold til kjøp av programmerte annonser, innsikt og analyse om hvordan kanalene spiller sammen og hvilke investeringer som gir den beste avkastningen.

Det handler om dataanalyse, gode strategier og riktige uttak kanaler som skaper konverteringer. Hvilke kanaler er best? Hvordan optimaliserer vi kampanjene? Hvem skal vi nå? Hvordan når vi målgruppene gjennom smart, personlig og sofistikert kommunikasjon? Hvordan etablerer vi digitale posisjoner som leder frem til de målene vi setter oss?

Digitale kanaler er ikke som de tradisjonelle. Performance marketing er et nytt håndverk innen markedsføringsfaget. Det krever nye kvalifikasjoner, men bygger også på grunnleggende strategi, analyse, merkevarebygging, design og rådgivning. Du blir ikke en ener innenfor performance marketing uten tilførsel av ny kompetanse. De digitale flatene utvikles raskt, og stadig flere annonsekroner flyttes over fra tradisjonelle medier til digital markedsføring. Vi går fra en verden hvor vi antok, trodde, mente og synset om bra reklame. I de nye kanalene vet vi mye mer om hva som faktisk virker. De mest avanserte teknologiplattformene – de algoritmiske attribusjonsmodellene – kan fortelle oss akkurat hvilke medieinvesteringer som er avgjørende for at kunden foretar et kjøp. Dette er ny informasjon for mange markedsførere. De markedsførerne som benytter seg av avanserte teknologiplattformer, som målretter, optimaliserer, analyserer, justerer og har stålkontroll på alle drivere i markedet øker avkastningen på sine investeringer. Markedsføringen, analysene og startegiene blir forretningskritisk for mange. Analysene og ny innsikt er i ferd med å løfte markedsføringens anseelse og betydning. De virksomheter som ikke behersker digital kommunikasjon, performance marketing og ehandel vil tape posisjoner. Alle bransjer gjennomgår omfattende digitalisering, og svært mye handler om merkevarebygging og markedsføring.

Her er mine fire beste råd:

1. Skaff deg den beste digitale rådgiveren som finnes

Gode rådgivere som skjønner helheten er gull verdt. Teknologi kan gi deg sofistikerte verktøy, men det er fortsatt slik at vinner-strategiene legges av de beste rådgiverne. Velg rådgivere som har kunnskap om din bransje, som ser hvilke trender og drivere som påvirker markedet, som er i stand til å analysere ditt marked, din posisjon og din konkurransesituasjon. Den digitale rådgiveren blir avgjørende for hvordan du løser utfordringene, hvilke uttak markedsføringen skal ha og hvordan de best skal optimaliseres, testes og endres underveis. De beste digitale rådgiverne vil utdanne både deg og virksomheten til å ta et større grep om fremtidens markedsføringsstrategier. Tiden hvor rådgivere kunne synse og tro er definitivt over. Skaff deg de rådgiverne som kan gi deg både innsikt og analyse.

2. Sørg for at byrået har den beste teknologien

Innsikt, analyse, rådgivning, kreativitet og teknologiske plattformer er tettere knyttet sammen enn noen gang. I den tradisjonelle medieverden ble materiellet ferdigstilt og publisert. Jobben var gjort, og kunde og byrå håpet på best mulig resultat. I den digitale verden starter jobben når kampanjen publiseres. Det testes, analyseres og justeres. Hvilke kampanjer, hvilke søkeord, hvilke display annonser gir best avkastning? Hva konverterer best? Det er arbeidet etter kampanje-start som setter prikken over i-en og som skaper merverdi for kunden.

Disponerer du store markedsbudsjetter er du avhengig av å maksimere verdien av investeringene? Se etter de teknologiplattformene som er best rustet til å håndtere dine behov og som kan gi deg den beste sanntidsrapporten. Be om rapporter der dataene splittes på hvert enkelt produkt, hver enkelt kundegruppe eller hvert enkelt marked. Du kan i utgangspunktet måle hva som helst. En god dataanalytiker kan hjelpe deg med å tolke dataene, optimalisere, justere og øke investeringene der hvor lønnsomheten ligger.

Velg et byrå som kan integrere alle digitale medier i en og samme teknologiplattform og som kan integrere interessante data fra tredjeparter. Benytter du enkle attrubusjonsmodeller vil du ikke se det viktige samspillet mellom de ulike digitale kanalene. Mange bruker ”siste-klikk” modellen for å måle konverteringer. Ingen av de enkle attribusjonsmodellene gir deg den innsikten som er nødvendig for å tolke kundereisen frem til endelig konvertering. Det er det kun de algoritmiske attribusjonsmodeller som kan gi svar på. Velg et premium performance marketing-byrå. Har du store mediebudsjetter skal du alltid sette deg godt inn hvilken teknologi som skal håndtere dine medieinvesteringer.

3. De beste digitale kampanjene lages av digitale spesialister

Dårlig reklame har aldri solgt produkter eller utviklet merkevarer. Det er ikke noe unntak i den digitale verden. Digitale kreatører skal være spesialister på digitale medier og digitale flater. Skaff deg et team som jobber utelukkende digitalt. Papirannonser og YouTube har ikke de samme mulighetene eller utfordringene. Flatene er så fundamentalt annerledes og derfor er kreatørens kompetanse viktig. Søkeordoptimalisering, søkemotormarkedsføring, epost-markedsføring, Twitter-annonsering, LinkedIn, programmert annonsering krever alle tekstforfattere og kreatører som forstår de ulike mediene. Ikke baser deg på at én rådgiver skal håndtere alle disse ulike kanalene. Hver og en av disse kanalene krever sin egen strategi og egen spisskompetanse.

Hva er godt innhold? Det avhenger av kanalen som velges. Facebook belønner annonsører som velger video-formatet. Du kan skape godt innhold i egne kanaler som promoteres i sosiale medier og Google+, eller du kan også skape engasjerende innhold som refereres til eller får fortjent innpass hos etablerte medier. Gode bloggartikler linkes gjerne opp fra andre nettsteder eller deles av andre nettbrukere. Slik øker du din distribusjonskraft.

Facebook er annerledes enn Twitter og LinkedIn. SEO krever en selvstendig strategi og programmert annonsering og remarketing er et eget håndverk. Hvordan kan du markedsføre deg personlig og sofistikert? Hva er passende frekvens slik at potensielle kunder ikke føler seg forfulgt? Hvordan tilpasser du native annonsering slik at du gradvis bygger en merkevarekjennskap som senere utløser konvertering? Hvilke tidsintervaller jobber vi med? Hvilke medier skaper øyeblikkelig respons og hvilke medier og hvilket innhold må vi ha for å skape langsiktighet?

4. Lag sømløs og synkronisert kommunikasjon etter omnikanal-prinsippet

Tidligere laget vi kommunikasjon etter multikanal-prinsippet. I dag tenker vi sømløs kommunikasjon etter omnikanal-prinsippet. Den digitale verden blir stadig mer fragmentert. Vi bruker mange ulike duppedingser i løpet av en dag. Studerer vi mobiltrafikken kan vi se når Norges befolkning våkner og griper etter sin smarttelefon eller sitt nettbrett. I arbeidstiden sitter et stort flertall av Norges befolkning på en stasjonær maskin og jobber, mange multitasker og er innom mange ulike netttjenester i løpet av arbeidsdagen.

Senere på dagen er mange innom tradisjonell TV. Denne kanalen har mistet noe av sin effekt, fordi vi bruker smarttelefonen eller nettbrettet til å multitaske i reklamepausene. Mange annonsører velger derfor å synkronisere markedsføringen i ulike kanaler. I dag er det fullt mulig å synkronisere en Facebook-kampanje med TV eller du kan starte din egen sosiale mediekampanje når konkurrenten kjører annonsering på tradisjonell TV.

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som d igital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har mer enn 1000 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

1 kommentar

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.