Hva skal til for å bli en disruptiv entreprenør?

0

Har du en gründer i magen? Det har aldri vært bedre tider for å skape det amerikanerne kaller billion-dollar-businesses. Det florerer av nettbaserte start-up suksesser; Google, Facebook, Alibaba, Twitter, Uber, Airbnb, Snapchat og Dropbox er bare eksempler på virksomheter som har vokst frem som disruptive giganter.

Disse selskapene utfordrer ofte eksisterende forretningsmodeller. De er disruptive av natur. Å forstyrre en bransje handler om mer enn bare å ta markedsandeler fra konkurrentene. Disruptive aktører som Uber og Airbnb etablerer et skifte innenfor sine bransjer. Uber kaller seg ikke taxiselskap, de definerer seg som nettverkstransportselskap, mens Airbnb er et tilsvarende nettverk for mennesker som har rom eller leiligheter for utleie. I dag har Airbnb mer enn 1 million utleieobjekter i 190 land. Uber ble ved siste emisjon priset til 40 milliarder USD.

Hvordan skaper disruptive entreprenører suksess? De ser etter svakheter, mangel på åpenhet og aller helst ineffektivitet og misfornøyde kunder i tradisjonelle bransjer. De jakter også på tjenester og virksomheter som sakker akterut i den digitale transformasjonen. Hvem er den disruptive entreprenører? Jeg ser følgende karaktertrekk; de er innovatører og selskaper med stort konkurranseinstinkt, de tør å utfordre, og de er gjerne backet opp av risikovillige investorer,

Expect the unexpected, sier Japans mest innovative selskap

Jeg følger mobiloperatøren Softbank med stor interesse. Softbank er Japans svar på Telenor og de lever virkelig opp til sitt rykte Expect the unexpected. Eieren Masayoshi Son er Japans rikeste mann og for noen år siden overtok han amerikanske Sprint for over 20 milliarder USD. Softbank er i dag en av verdens mest innovative leverandører av tele- og Internett-tjenester. Softbank eier også en tredjedel av aksjene i kinesiske Alibaba og mer enn 40 prosent i Yahoo Japan. De er forlengst en global Internett-innovatør. De første milliardene tjente han på Yahoo i Internetts tidlige barndom. Dagens verdier er skapt både på teft og stor vilje til å ta risiko.

Det er mange amerikanske, koreanske, japanske og kinesiske navn på listen over verdens mest innovative selskaper. Disse selskapene utnytter alle driverne i den raskt voksende nettøkonomien og det digitale taktskiftet som mange bransjer merkbart opplever. Merk deg at alle de nye innovatørene er digitalt sterke.

Jeg har tidligere skrevet at paradigmeskifter kan komme smygende. Som e-post gjorde i sin tid. Andre teknologiske endringer snur opp ned på eksisterende forretningsmodeller nesten over natten. Mange tradisjonelle aktører pines av seige transformasjoner. Vi er inne i en transformativ tid der virksomheter opplever at gulvet gynger og at fremtiden er usikker.

Hvordan ta digitalt lederskap i en stadig mer kompleks verden?

Alle bransjer digitaliseres. Mediebransjen har sin krevende transformasjon, mens nye aktører utfordrer bankene. Det er krevende å lede i en transformativ tid, enda mer utfordrende blir det når kapitalsterke, innovative teknologiaktører kommer til Norge for å ta digitalt lederskap.

Hvordan ta en sterk posisjon i en stadig mer kompleks virtuell verden? Den teknologiske utviklingen akselererer i tempo og nye og gamle kanaler veves sømløst inn i hverandre. De tidligere offline arenaene blir også digitalisert, brukerdata hentes inn, analyseres og kommunikasjonen målrettes med stor presisjon og kreativitet mot mobile plattformer. Det er slutt på tiden da man skjøt med hagle. De dyktigste kommunikatørene behersker teknologien, treffer bedre, er kostnadseffektive og tar lederskap.

Fremtidens vinnere må beherske de digitale kanalene. Sterke merkevarer erobrer nye forretningsområder og innoverer i et raskere tempo enn mange tradisjonelle aktører. Har banker, som sliter med dårlige nettløsninger og kompliserende java-funksjonalitet, en sjanse mot Apple og deres 800 millioner registrerte kredittkort-kunder? Hvem eier transaksjonene i fremtiden? Bryr vi oss om hvem vi kjører transaksjonene mot? Har vi tillit til at Apple gjør den jobben? Svært mange har det. Mange ønsker faktisk å ha den relasjonen til Apple. Innovatøren har stor digital troverdighet. De har bygget en sterk lojalitet blant sine kunder. De er brukervennlige og intuitive. Apple har for lengst tatt et digitalt lederskap. Apple regnes for å være verdens mest innovative selskap til tross for at de ikke er det selskapet i verden som bruker mest penger på innovasjon.

Apple gjør kundeopplevelsen stor. De har fornøyde kunder og er mer disruptive enn noen utfordrer. I 2020 kommer Apple-bilen. Nå venter vi på AppleWatch. I 2007 ga de oss iPhone som ble en virkelig katalysator for den veksten vi nå ser på Internett.

Når ser vi den norske ideen som tar digitalt lederskap innenfor den globale nettverksøkonomien? Gode ideer er jo ikke geografisk betinget – eller er de det?

Bente Sollid Storehaug: Digital Direktør i Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Jobber som d igital rådgiver med særskilt kompetanse innen nye toppnivå domener (gTLD), digital kommunikasjon, digital organisering og rådgivning knyttet til digitale innovasjonsprosesser og transformasjoner. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har mer enn 1000 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.