Etterlysning: Hvor ble det av reklamefrie Ello?

0

I fjor høst satte 40.000 mennesker seg på venteliste for å bli medlemmer av det sosiale nettverket Ello – mest av alt fordi det ble lansert som en reklamefri utfordrer til Facebook. Jeg tippet Ello ville bli et blodfattig sosialt medium. Det ser ut til at jeg fikk rett.

Hva skjedde? I januar kunne vi lese at Ello hadde fått 250 millioner brukere, men fakta er at selskapet ikke har fått mye medieomtale siden september. Ellos image ble bygget på at de aldri ville selge brukerdata eller være et medium for annonsører. Hypen ble dyrket av brukere som var anti-reklame og pro-personvern. Ello fyrte opp frykten og sa; I alle andre medier er du produktet som blir kjøpt og solgt. De ga seg ikke og fortsatte sin propaganda mot de kommersielle sosiale mediene; Facebook samler inn og selger dine personlige data, de leser innleggene til dine venner, de kartlegger dine sosiale forbindelser for profittens skyld. Dette er både skummelt og uetisk. De utgir seg for å være en gratis tjeneste, men i virkeligheten betaler brukerne en høy pris for påtrengende reklame og mangel på privatliv. Reklame ble betraktet som en fornærmelse mot det menneskelige intellektet, skummelt, uetisk og påtrengende. En skikkelig nesestyver til Facebook som er best i klassen når det kommer til målrettet annonsering.

Problemene meldte seg likevel tidlig når Ello-brukerne begynte å laste opp videoer fra YouTube. Hva med reklamen i forkant av videoene? Skulle ikke brukerne få legge ut hva de ønsket fordi det satte Ello i en annonse-knipe? Og hva opplevde Ello? Brukerne brydde seg ikke nevneverdig om de ble eksponert for en og annen video-annonse. Den internasjonale tech-pressen mener Ello allerede er død. Hypen er over.

Hva skjedde med de 40.000 brukerne som hver eneste dag opprettet en Ello-konto etter by-invitation-only? Var det nysgjerrigheten som gjorde at Ello gikk viralt? Var det ikke så spennende når det kom til stykket? (Artikkelen fortsetter under bildet).

shutterstock_222278302

Jeg innrømmer det gjerne. Jeg var aldri en svoren Ello-tilhenger. Jeg er heller ikke en Ad-blocker. Jeg  liker reklame og spesielt i en tid hvor reklame og markedsføring er i sterk endring.

Forresten, vi snakker ikke så mye om reklame lenger, heller ikke markedsføring. Vi snakker om kommunikasjon der mange disipliner integreres med hverandre. Mye av dagens reklame er godt integrert og oppleves som nyttig og relevant innhold i sosiale medier. Behovet for å «slippe unna reklamen» er ikke like stort som tidligere. Kanskje vil det oppleves som en fordel å være i et medium med kommersielle aktører?

Det gjelder selvsagt ikke for alle. Noen vil ha et reklamefritt medium for enhver pris, uansett hvilken form og innhold kommunikasjonen har. Det reklamefrie Ello ble ikke etablert av veldedighet. Uansett hvor ideelt og vakkert det høres ut, så har Ello også en inntektsmodell i bunn. Med venturekapital i ryggen er det bare et spørsmål om hvordan penger skal strømme inn og ut av den mediekanalen også.

Da TV-serien Mad Men rullet over skjermen ble retro reklamebransjen underholdning og populær-mote. Bransjen har hatt en rivende utvikling siden 50-tallet, men det er de siste par årene som virkelig har staket opp veien for fremtidens kommunikasjonshus. Endringene i medie- kommunikasjonsbransjen skyldes ikke konjunkturendringer (pengene som nå flyttes fra printmediene kommer ikke tilbake).  Jordskjelvet har sin årsak i store strukturelle endringer. Våre retro Mad Men er i ferd med å bli Math Men. Tekst og kreativitet er ikke lenger de eneste ferdighetene som trengs for å lykkes i bransjen. Som kommunikasjonshus skal du kjenne til både big-data, performance marketing, attribusjonsmodeller, programmatic, SEO, DMP og nye teknologi-plattformer med mer. Alt dette stiller krav til analyse og målretting. Big Data er ingenting verdt om de ikke kan anvendes til noe fornuftig. Derfor er Math Men på full fart inn i bransjen for å jobbe sammen med Mad Men.

Reklames målretting har alltid vært gjenstand for diskusjon. Mange har hørt uttrykket «Halvparten av reklamen er bortkastet, men vi vet ikke hvilken halvdel.»

I dag er det ikke lenger akseptabelt å ikke vite hvilken halvdel som ikke fungerer. Datadrevet markedsføring dreper ikke kreativiteten, brukt riktig vil bruk av teknologi gjøre kundene både smartere og mer kostnadseffektive. Reklamen tar på seg tidsriktige og smartere klær, og denne gangen er det ikke bare ”same shit, new wrapping”. Skiftet vi nå opplever er så mye mer enn nye buzz-words. For mange vil det bety et være eller ikke-være fordi spillereglene og behovet for ny kompetanse melder seg like raskt som det bratte fallet i reklamemarkedet.

Alle nedgang- og omstillingstider gir muligheter for dyktige innovatører. De som ser endringene komme, de som evner å være futurister vil ta nye posisjoner.  De ledende kommunikasjonshusene vil lage ”reklame” som oppleves relevant, nyttig og fordelaktig og gjennom datastyrt målretting vil den treffe mer presist enn noen gang.

Tilhengerne av Ello har kanskje ikke denne interessen, men for alle som jobber med sosiale medier, salg og markedsføring, kommunikasjon eller som har lyst til å forstå den kompleksiteten som digital markedsføring bringer med seg – var og er Ello et stort blindspor. Det nytter ikke å melde seg ut av de viktigste sosiale mediene. Ikke nå. Derfor skriver jeg denne bloggen for deg som er opptatt av endringene i mediemarkedet eller som jobber med kommunikasjon til daglig. Ello er et fenomen – verdt å kikke innom – men det er ikke mediumet for deg som vil følge utviklingen innen kommunikasjonfaget eller som jobber med å målrette egen blogg eller egen virksomhet.

Jeg ville ikke engang late som om det var spennende. Heller ikke ville jeg dele Ellos manifest om at «Jeg er et produkt som blir kjøpt og solgt i alle andre sosiale mediekanaler».

Det luktet flau fis når de brukte Twitter og Facebook (og de andre sosiale mediekanalene de gikk i strupen på) til å spre reklame for sin egen mystiske introduksjon og eksistens.

Plutselig følte jeg meg litt brukt. Av selveste Ello. Jeg følger fortsatt spent med og for å se hvor lang tid venture-kapitalistene bruker på sin exit.

Bente Sollid Storehaug: Digital strategidirektør (Chief Digital Officer) hos Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.