Noe endres ikke. Snart kommer påskekyllingene til gards

0

I mer enn 20 år har jeg jobbet med digitalisering, endringsprosesser og ny teknologi. Jeg har snakket på inn og utpust om endringene som ligger foran oss. Hvert eneste år kommer påsken, og jeg blir mer tradisjonsbundet enn de fleste. Aller helst vil jeg at barna skal oppleve den samme påskekosen som jeg selv opplevde. Pappas nypreppede ski, mammas påsmurte niste i hver vår røde sekk, grilling over bål og skirenn med bestemors selbuvotter som premier.

Slik tilbragte jeg hver eneste påske i barndommen. Bestemor, bestefar og den nærmeste familien var med. Vi reiste til småbruket hvor min mor vokste opp. Dragstbakken ligger i en liten grend ved Selbusjøen sør for Trondheim. Om kveldene – lenge etter at de andre hadde lagt seg – ble jeg og bestemor sittende oppe og løse kodekryssord. Bare hun og meg. På kjøkkenet. Opplevelsen var så fin at jeg kan fremkalle hele rommet. Sanselig og nært. Dagen etter var det ny skitur. Nye appelsiner og nye kvikklunsjer. I dag er jeg takknemlig for alt dette. Alle høytider og alle merkedager peker bakover hos meg. Jeg kopierer og henter inspirasjon. Tar frem det beste, endrer litt og setter mitt eget preg på det som blir min egen barnerike families påsketradisjoner.

De første påskene i mine barns liv ble tilbragt i Mougins, sør i Frankrike. Alltid med kvikklunsj fra Norge og påske-appelsiner fra egen hage. Fransk påske er ikke som den norske. Påskeharen og malte egg har fått lov til å bli med hjem til Norge. På Hvaler er det ingen appelsintrær, i Bølingshavn har barna fått nye og rike tradisjoner. Hvert eneste år henter vi gule påskekyllinger til gards. Skjærtorsdag utvider vi hønsegården med to søte små. Vi holder en eldgammel påsketradisjon ved like og gir de nyfødte kyllingene navn på skjærtorsdag. I år som i fjor. Selv om vi skaper nye tradisjoner, men det er likevel en rød tråd gjennom hele påsken. Min egen barndoms påske ligger hele tiden i bakhodet. Jeg ønsker at våre barn skal oppleve gode tradisjoner. Som de kan bygge på, endre litt på, men forhåpentligvis vil det være en rød tråd i deres liv også. Det viktigste er at de har med seg gode minner inn i voksenlivet. For meg har det vært en skatt av dimensjoner.

Tilbake til digitaliseringen. Er det en rød tråd i alle transformasjonene og endringsprosessene? Så visst. De fleste endringsprosesser bygger på det bestående. Det beste blir alltid med videre. Selv om sterke teknologier dominerer er det fortsatt attributter som er forbeholdt mennesker; kreativitet, følelser og mellommenneskelige relasjoner. Og – det er nettopp dét påsketradisjonene handler om. Jeg fornyer mine tradisjonener, endrer litt på de, men behovet for å dyrke tradisjoner står like sterkt. Bestemors kryssord lever videre. Hun er borte, nå er det mine barn som skal utfordres til denne sene påskekosen. Selvsagt skal vi sitte på kjøkkenet. Bare oss to eller tre. Kanskje vil mine barn huske denne stunden like verdifulll som jeg husker timene med min bestemor?

De skal få høre historien – og –  hvorfor jeg mener det er viktig på ta vare på gode minner og bringe de beste tradisjonene videre! Særlig er det viktig i en tid hvor det meste utfordres, hvor det meste endres og hvor nye vaner etableres.

God påske til alle bloggens lesere!

Bente Sollid Storehaug: Digital strategidirektør (Chief Digital Officer) hos Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.