Reklamebyråenes nye teknologirolle

0

Hvordan skal reklamebyråene definere sin rolle mellom teknologi, kreativitet og endringene i medielandskapet? Byråenes oppgave har vært å skape gode merkevareopplevelser. Nå skal denne oppgaven løses i en kompleks konvergerende verden. 

Jeg har alltid jobbet i skjæringspunktet mellom teknologi, medier og reklame. Det er fortsatt her jeg trives aller best. I dag er utfordringene større enn noensinne og skiftene er tydelige. Internett har endret alle bransjer de siste 20 årene, men det er nå de tradisjonelle forretningsmodellene virkelig utfordres. Vi opplever stor grad av bransjeglidning. Mange byråer leter etter et nytt tyngdepunkt i en digital tidsalder. Både reklame- og medieselskapene søker nye partnere og jeg er spent på hvilken allianse som vil vise en markant vei i det norske markedet. Teknologi og digitalisering påvirker alle industrier, men medie- og reklamebransjen står likevel i en særstilling. Lykkes man ikke digitalt innenfor disse selskapene kan man like gjerne stenge døra. Så brutalt er det.

Hva er utfordringene? Det er mange buzzwords og svarene du får avhenger av hvem du spør. I all enkelhet handler det om å kombinere medier med teknologi, innhold og kreativitet på en slik måte at det engasjerer leseren. Konvergens har vært en kontinuerlig prosess siden 90-tallet. Denne reisen har ingen ende, teknologi, kreativitet og medier vil være i konstant endring. Kundeopplevelsene er annerledes nå enn for ti år siden. Det eneste sikre er at endringene i den digitale tidsalderen vil vedvare. Det er også et holdepunkt.

Jeg holder mange foredrag om megatrendene på nettet. Siden nettet ble kommersialisert på midten av 90-tallet har jeg vært med på en fantastisk reise. Noen kaller de første 20 årene for en forsiktig oppvarming. Det kan jeg være enig i. Tempoet har økt betraktelig det siste året. Flere ledere innen mediebransjen peker på et markant taktskifte bare de siste månedene. Vi som jobber med reklame mot mediene merker det samme. Datadrevet annonsering og digital markedsføring vokser, mens papir og tradisjonelle reklamekategorier faller. Det krever omstilling. Mediebransjen har erkjent det for lengst, reklamebransjen har fortsatt mange teknologi-motstandere. De har ikke skjønt at reklamebransjen står midt oppe i sin største transformasjon noensinne.

Smarttelefonen og sosiale medier har påvirket utviklingen sterkt de siste ti årene, men det er ikke disse fenomenene det først og fremst handler om. Det er det kundesentriske tankesettet og selve kundereisen som er viktigst. Dagens kundereise er mye mer transparent enn i massemedienes glansdager. Kundene mener, de synser og de gir karakterer til sine opplevelser på godt og vondt. Merkevarene er prisgitt fornøyde kunder. Smarttelefonen og sosiale medier har gjort hver enkelt av oss til mektige publisister som tar mye makt fra merkevarene.

Å forstå kundereisen er en kompleks øvelse i dagens konvergerende landskap. Det krever en sterk teknologi-forståelse. Det handler allerede om datafangst, analyse, innsikt, testing, optimalisering og muligheter for å øke investeringene gjennom smart og innsiktsfull bruk av digitale medier. Den abstrakte magefølelsen blir spilt ut på sidelinjen. Nye strategier tar over. Disse er basert på fakta om brukerens aktivitet. Både online og offline. Kommunikasjonen skal målrettes og den skal treffe brukeren sømløst gjennom mange ulike kanaler. De mediene som ennå ikke er fullt ut digitalisert, som f. eks. TV, blir trukket inn i mediemiksen gjennom synkronisering med digitale flater. Mobil teknologi kan bidra til å trekke brukeren inn i fysiske butikker. Online er ikke lenger en isolert virtuell verden. Alle som jobber med kommunikasjon må tenke hvordan reklamen skal synkroniseres sømløst. Kundene skal ha den samme opplevelsen enten de er i butikken, på nettet eller på smarttelefonen. Det krever litt mer enn en strategi for sosiale medier. Det er her reklamebransjen må våkne opp.

Jeg tror på organisasjoner der siloene rives ned. Siloer lager båser som ikke lenger fungerer. River du ned siloene, vil du løfte frem interne innovasjonsprosesser og skape bedre samarbeid. Jeg er en leder med start-up-mentalitet i blodet. De teknologiske skiftene krever mye omstilling og derfor tror jeg på de tradisjonelle bedriftene som adopterer det samme kundefokuset og noe av den samme oppstarts-mentaliteten som entreprenør-miljøene gjennomsyres av. Oppstartsselskapene har en sterk teknologiforståelse, de liker endring, de tilpasser seg raskt, de adopterer den beste og smarteste teknologien og de har ofte en slankere og mer effektiv organisasjon. Tradisjonelle reklame- og medieselskaper er inne i en omstillingstid hvor dette er primære mål. Hvordan bli sterke digitalt, hvordan tilpasse seg endringene og hvordan bli mer effektive i forhold til nye oppgaver som skal løses? Oppstartselskapene profitterer på de digitale megatrendene, mens de tradisjonelle virksomhetene i større grad må tilpasse seg endringene.

Vi går inn i en ny epoke. Vinnerne vil være de selskapene som fokuserer på kundens reise. Klarer du å sette attributter på den? Vet du hvordan den er? Vet du hva kundene dine gjør online? Investerer du lønnsomt i digitale medier? Konverterer du best mulig?

Det er de som klarer å følge kundene – på sin reise både online og offline – som vinner.

Neste kapittel om dette tema kommer like over påske!

Bente Sollid Storehaug: Digital strategidirektør (Chief Digital Officer) hos Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.