Entreprenørskap bør være en del av vår nasjonale utdanning og økonomiske strategi

0

Start-up mentalitet er en kvalitet som i økende grad etterspørres av det etablerte næringslivet. Store virksomheter i omstilling ønsker en kultur som er preget av god kommunikasjon, fleksibilitet, tilpasningsdyktighet i forhold til motgang, smarte risikovurderinger, god problemløsning og alternative digitale strategier. Nettopp derfor er det viktig å styrke utdanningen av entreprenører i Norge.

Universitetet i New York har laget en spennende forskningsrapport i forbindelse med sommerprogrammet BizCamp for unge entreprenører. Et av de oppsiktsvekkende resultatene fra forskningen viste at seks prosent av studentene skrinla sin gründerdrøm etter gjennomført program. Likevel mener Shawn Osborne, som leder Network for Teaching Entrepreneurship (NFTE), at programmet ikke er en fiasko. Han utdypet nylig forskningsresultatene gjennom en artikkel i Harvard Business Review.

I forkant av BizCamp oppga hele 91 prosent av studentene at de ønsket å eie sin egen bedrift. Etter fullført program var andelen nede på 85 prosent. De studentene som frafalt drømmen innså at entreprenørskap ville ta for mye tid, at det var forbundet med hardt arbeid og høy risiko. En av studentene som forskerne snakket med sa; jeg vil heller jobbe for et etablert selskap. Jeg er ikke villig til å ta så stor risiko.

I rapporten stiller de amerikanske forskerne spørsmålet; er det grunn til bekymring når vi registrerer en nedgang i etablering av nye virksomheter? For første gang på 30 år opplever USA at antall avviklinger er høyere enn nye etableringer. Shawn Osborne mener investorer, utdanningsinstitusjoner og det offentlige ønsker å se flere livskraftige nyetableringer. Han mener sommerprogrammer som BizCamp bidrar til større realisme i forkant av gründer-drømmen.

Forskningsresultatene fra New York University viser at studentens start-up tankegang også endret seg på andre områder. Flere fikk forståelse for at ung alder og manglende kapital ikke nødvendigvis var en hindring og flere studenter ble åpenbart motivert av dette. 38 prosent av studentene oppga at de mest sannsynlig ville starte en bedrift allerede neste år. Til sammenligning var det 25 prosent av studentene som trodde dette da de tok fatt på sommerskolen.

Forskerne slår også fast at reduserte barrierer for forretningsutvikling samt motivasjon til handling er viktige mål for økt entreprenørskap. De studentene som fullførte programmet, og gjerne ville starte egne bedrifter, var bedre forberedt og mer motivert. Samtidig understreker forskerne at etablering av nye virksomheter ikke er det eneste gunstige utfallet av en slik utdanning. Start-up mentalitet og entreprenøregenskaper blir sett på som viktige kvaliteter innenfor etablerte virksomheter. Forskningen i etterkant av BizCamp viser at entreprenørskap i utdanning tenner gründer tankegangen hos unge mennesker. De begynner å tenke og handle som entreprenører også i andre sammenhenger. De kommuniserer bedre, de er fleksible og tilpasningsdyktige når de møter motgang, de er smarte risikotakere, de løser problemer og finner alternative strategier. Forskerne mener at kommunikasjon, fleksibilitet og utholdenhet er viktige jobbferdigheter for et fremtidig arbeidsliv.

Samme konklusjon trakk også Bill J. Bonnstetter som leder Target Training International. Han forsket på mer enn 17.000 arbeidstagere og serie-gründere. Han mener at mange gründere har iboende personlige kvaliteter, men samtidig påpeker han; disse kvalitetene kan også læres og tilegnes tidlig i livet. De blir bare ytterligere finslipt gjennom en gründer-karriere. Entreprenører kan også utvikle seg innenfor tradisjonelle bedrifter – som intraprenører – eller som sosiale entreprenører.

Forskningen fra New York University viser at det er viktig å investere i entreprenørskap i utdanning. Det er fascinerende å se at et to ukers sommerprogram kan tenne en gnist hos så mange gründer-interesserte ungdommer. Da kan man samtidig tenke seg hva entreprenørskap i utdanning på høyskole-nivå kan gjøre for viljen til å starte opp flere nye virksomheter. Europa trekkes frem på dette området. En av EUs åtte nøkkelkompetanser for livslang læring er Sense of Initiative and Entrepreneurship  – i motsetning til USA hvor entreprenørskap i stor grad har vært overlatt til skoler og ideelle organisasjoner.

Vi lever i en tid med høy omstilling og mange krevende digitale transformasjoner. Det er på høy tid å gjøre entreprenørskap i utdanning til en del av nasjonal utdanning og økonomisk strategi.

Bente Sollid Storehaug: Digital strategidirektør (Chief Digital Officer) hos Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.