Som alt annet i livet. Gründerskap handler om å bli verdsatt.

4

Føler du deg verdsatt vil du alltid yte mer enn forventet. Det har 25 år som gründer lært meg. Denne uken har næringslivspressen skrevet mye om behovet for flere norske gründere. Debattantene er uenige om virkemidlene. Er risikokapital avgjørende for å lykkes? Ja, sier mange gründere. Nei, sier Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

Jeg tror på motiverende grep som får oss til å løpe den siste meteren opp motbakkene. Delvis handler det om anerkjennelse, respekt og verdsettelse for den innsatsen man gjør. Idealistisk humankapital trumfer det meste når gründere skal lykkes med sine ideer.

Gründerlivet er en tøff yrkesvei. Denne uken presenterte DnB rapporten; Én million ideer. Veien fra drøm til å lykkes som gründer. Et interessant stykke arbeid. Hvor mange ganger har jeg delt mine egne erfaringer på dette området? Hvor mange ganger har jeg fått spørsmål om hva som må til for å lykkes? Hvor mange ganger har jeg sagt at det ikke finnes ett enkelt svar og at entreprenørskap lett kan bli en diskusjon om epler og bananer. Hver enkelt oppstart har sine egne særegenheter. Noen ideer er lette å realisere, mens andre krever lang utvikling og er kapitalkrevende. Enkelte gründere er sterke individualister, mens andre er avhengig av å jobbe i team med de rette menneskene. Ingen oppstartsselskaper er like. De er like forskjellig som deg og meg og bør vurderes ut fra det enkle faktum.

Å være gründer kan være ensomt. Jeg har i perioder følt meg annerledes enn mange rundt meg. Jeg har ikke hatt de samme økonomiske rettighetene som mange andre venner, jeg har hatt et dårligere sikkerhetsnett, pensjonssparing var lenge luksus i min verden, et familieliv med barn og graviditet var kompliserende og svangerskapspermisjon er definitivt ikke den enkleste tilværelsen for gründere i oppstartsfasen. Jeg snakker av erfaring. Jeg har levd gründerlivet fra A til Å. I mine travleste år skjønte jeg ikke hvordan jevnaldrende hadde tid til familie og barn. Gründerlivet var en livsstil, og de lange dagene var ikke et resultat av ineffektivitet. Om du ikke setter grenser, bremser dine egne aktiviteter, så kan gründerlivet lett bli en altoppslukende livsstil. Jeg hadde selvfølgelig et valg. Alt koker ned til hvor høye ambisjoner du har. Jeg hadde muligheten til å skape et vekstselskap, men jeg kunne også ha valgt å redusere ambisjonene slik at virksomheten ble en trygg arbeidsplass for noen ganske få. Jeg har alltid valgt vekst. Dermed har jeg også tøyd alle de grenser som tøyes kan.

Syv år uten sommerferie satte sine spor. En ung kropp tåler mye. Lange dager ble avløst av nye lange dager. Kroppens oppgave var å hente seg raskt inn igjen. Ofte var det minimalt med søvn. Slik var tilværelsen i svært mange år. I tillegg var jeg ensom og sliten i lånt leilighet i Oslo. Mange bakker ut av gründerlivet når kreftene tar slutt. For meg var det nok at én person brydde seg. Jeg trengte en korreksjon. Hvorfor jobber du til 02 på natten? Dine andre eiere sover. Det ble en setning som brant seg fast. Mange gründere legger et stort press på seg selv. De skal lykkes. Det er fortsatt ikke stuerent å feile. Idealisme er vel og bra. I gründerlivet er det nødvendig for å oppnå et godt resultat.

Gründere skal møte mange situasjoner hvor de i sitt stille sinn lurer på om drømmen er verdt alt slitet. Noen gründer-ideer finansieres. De har ikke en sjanse i havet til å bli realisert uten betydelig risikokapital. Jeg pleier å si; start-up er også en stor investering. Ingen forlanger at du skal kunne kjøpe bolig uten lån. Få banker er villig til å låne ut penger for å starte gründer-selskaper. Pengene kommer kanskje når du får en positiv kontantstrøm. Da er mye av risikoen borte. Det blir som i eventyret om Den vesle høna og hvetekornet. Alle vil gjerne være med å spise kaken, men vrir seg unna når de forberedende rundene skal gjøres.

LES OGSÅ: FINNES DET EN OPPSKRIFT FOR Å LYKKES SOM GRÜNDER?

Gründere som ikke får finansiert sine ideer opplever ofte å ikke bli verdsatt. Alle ideer skal ikke finansieres, men blant alle avslagene ligger det også feilaktige bedømminger. Slik vil det alltid være. Skulle du være så heldig å få finansieringen på plass, blir du møtt med krav om nøkternhet i forhold til kostnader. Mange gründere tar ut lav lønn (eller ingenting) for å få hjulene til å gå rundt. Det ser ikke bra ut å flotte seg ikke med andres risikokapital. Det har jeg alltid vært inneforstått med, men flere år på sparebluss gjør noe med følelsen av å bli verdsatt for de verdiene som skapes.

Gründere har ikke tid til å bli syke. Mange har heller ikke tid til kjæreste eller barn. Det er ikke en klisjé at hardt arbeid er den sikreste veien til suksess. Høye krav til risiko og stort arbeidspress er to viktige årsaker til at mange gründere gir opp drømmen. Mange er ikke klar over hvor mye som kreves, andre er ikke villig til å utsette seg for den risikoen et gründerliv faktisk representerer.

Rekruttering er viktig i alle oppstartselskaper. Feil ansettelser er fatalt, mens riktige ansettelser kan gi deg energi, ny læring, vekst og fremgang. Alle trenger det. Også gründere. Min opplevelse er at dynamiske, effektive gründerselskaper – som unngår konflikter – har større sjanse for å lykkes. Ikke noe er så destruktivt som å rive hverandre ned med smålig krangling. En god stammekultur, samme verdigrunnlag, kunnskapsdeling, raushet og gjensidig respekt for hverandre bygger mye lettere en vinnerkultur der alle trekker i samme retning.

LES OGSÅ: DEN VERDIFULLE INNSATSEN

En karriere i private virksomheter har ofte hatt høyere status enn gründerskap. Jeg har aldri søkt trygghet i fast ansettelse eller fast lønn. Min motivasjon har vært resultatbasert avlønning, eierskap og kunne lede min egen virksomhet. I Dinamo er jobben min som digital direktør tett knyttet opp mot en ny og spennende start-up. Godfølelsen er på plass. Forretningsideen møter et stort behov i markedet, teknologien er suveren; ja; jeg gleder meg til å brette opp armene og jobbe for at dette nye Dinamo-selskapet blir en suksess. Vi bedriver intraprenørskap med klar beskjed om å bygge en start-up kultur.

Dagens førstegangsgründere møter større anerkjennelse i dag enn for 20-30 år siden. Vi står midt oppe i en omstilling som mange analytikere kaller den tredje industrielle revolusjonen. Det handler om innovasjon, digitalisering og globalisering. Revolusjoner åpner nye dører og nye rom. Sjeldent har det vært like gode muligheter til å starte egen virksomhet. Regjeringen sier at de ønsker flere gründere. Næringsministeren sier de vil heie på gründere. Det er gode signaler å sende til 500.000 nordmenn som oppgir at de drømmer om et gründerliv. Det er viktig at Norge verdsetter den risiko som gründere tar. Verdsettes innsatsen er det også nærliggende å se på skattepolitikken og lette hverdagen på områder som i dag oppleves som unødvendig tøffe.

Erfarne mentorer fra næringslivet har mye å gi. De kan bidra med erfaringer som bringer gründeren gjennom dødsdalen. Jeg har fått mange verdifulle justeringer opp gjennom årene. Men viktigst av alt, jeg var ikke helt alene. En mentor er din beste venn og ønsker deg alt godt gjennom entreprenørskapet. Det er en verdsettelse av hvem du er, hva du gjør midt oppe i et hektisk turboliv. Dermed kan flere ideer komme over målstreken og ut i markedet.

Jeg tror det.

Bente Sollid Storehaug: Digital strategidirektør (Chief Digital Officer) hos Dinamo. Serie-gründer. Erfaren CEO og styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

4 kommentarer

 1. Oh, her var det mye å kjenne seg igjen i! Det er fint å vite at det som oppleves som helt spesielt faktisk er ganske «etter boka» for mange gründere. Takk for gode betraktninger.

 2. Hei
  Kjempefine betraktninger, og jeg er helt enig med deg. Det blir altoppslukende, og du er på jobb døgnet rundt. Når andre går å legger seg, tar vi opp pcen, og logger et par timer ekstra jobb. Nå andre setter seg ned å ser på tv, lager vi nye salgstrategi, og ser over closing %, og regner ut hvor mange møter som må bookes neste uke.
  Klart det er slitsomt, men det jo også du verden så gøy! Følelsen av de først kontraktene signert er helt fantastisk. Du sliter med hånden på rattet for din egen arbeidsdag. Vi har muligheten til å teste ut i praksis egen teorier for ledelse, salg og produktutvikling. Å skape kultur, basert på egen verdier, med egne teorier og tanker er rett og slett hysterisk gøy!
  Kan anbefales til alle å kjøre en start-up, så lenge en er beviste på at det krever all-inn. Vår ferie i år blir hos svigermor 😉
  Tips til blogg innlegg: Hva med en blogg om alle de tingen som må gjøres som en faktisk ikke er så god på som grunder? Jeg har gjort m

  • Bente Sollid Storehaug on

   Dette var fint å lese Jørn! Ingen tvil om at du lever gründerlivet 🙂 Det er ingenting som matcher når det kommer til stykket. Lykke til! Bente

 3. Ja, livet som gründer har ingen grenser mellom arbeid og fritid, fordi vi elsker det vi gjør – fin artikkel om det er av en eldre dato 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.