Aldri før har norske gründere fått mer oppmerksomhet

0

I kveld kåres de norske kandidatene til Nordic Startup Awards. Det er flere kandidater av høy internasjonal klasse på nominasjonslistene. Aldri før har det vært en bedre tid for å skape nye virksomheter, aldri før har gründere fått så stor oppmerksomhet i Norge. Vi trenger flere gründere. Det er en uttalt målsetning fra øverste politiske hold og gjenspeiler seg også i omstillingen av Innovasjon Norge. Vi har gode muligheter. Vi trenger sterke internasjonale kandidater som får investormiljøene til å se mot Norge.

Kandidatene som vinner sine kategorier i kveld møter sterke utfordrere fra Sverige, Danmark, Finland og Island i den nordiske finalen 26. mai. Norge har absolutt kandidater som kan hevde seg i dette selskapet, og det vil bety mye for gründerkulturen i Norge at vi markerer oss.

Gründere er ikke en homogen gruppe mennesker. Gründere kan ha svært ulike definisjoner på suksess. Gründere kan ha ulike mål og de motiveres av helt ulike faktorer. Likevel er det et minste felles multiplum. Alle vil gjerne lykkes.  Smått eller stort. Alle vil gjerne få det til. Skal vi bli en gründernasjon – etter olje-eventyret – så er det viktig at vi legger forholdene til rette for at flest mulig mennesker kan lykkes med sine ønsker og mål. Ikke alle virksomheter skal bli store, men det er ikke til å legge skjul på; Norge trenger flere selskaper med internasjonale vekstambisjoner. Derfor må vi fokusere på selskaper og gründere som har en uttalt ambisjon om å gå denne retningen. Flere av kveldens nominerte kandidater har en slik ambisjon. Flere av kveldens kandidater har også gått internasjonalt fra første dag.

Gründerlivet er en tøff yrkesvei. For noen uker siden uken presenterte DnB rapporten; Én million ideer. Veien fra drøm til å lykkes som gründer. Et interessant stykke arbeid. Noen ideer er lette å realisere, mens andre krever lang utvikling og er kapitalkrevende. Enkelte gründere er sterke individualister, mens andre er avhengig av å jobbe i team med de rette menneskene.

Det ligger i gründerens natur å søke suksess, men opplevelsen av suksess er både personlig og subjektiv. For noen er trygge arbeidsplasser det viktigste, andre jobber knallhardt for god inntjening. Mange har en drøm om å bli rike, mens andre vil bli ledende og innovative innenfor sitt felt. Suksess i gründerlivet er ikke ett enkelt svar. Det kommer helt an på hvem du spør.

Mange gründere føler et stort press. Mest av alt er de redd for å mislykkes. Det finnes noen normer for hva som er suksess og fiasko i næringslivet. Det skal en gjennomtenkt holdning til for å styre etter en egen definisjon av suksess. For meg ble ikke det store aksjesalget den største opplevelsen av suksess. I ettertid er det andre milepæler og de små målene vi nådde underveis som har brent seg fast som de største og lykkeligste øyeblikkene.

Jeg spør ofte gründere hva de aller helst drømmer om. Jeg spør også aksjonærer i oppstartsbedrifter hva de aller helst vil oppnå. Seriegründere har gjerne en mer forretningsmessig tilnærming til suksess enn de som er gründere for aller første gang. Jeg liker førstegangsgründernes idealisme, pågangsmot, naivitet og stolthet. De har ikke nødvendigvis rikdom som en målestokk på suksess. De har en annen målestokk som ikke kan sammenlignes med de profesjonelle investorenes mål og tilfredshet. Drømmen om rikdom kan stresse mange gründere. Glem pengene, dyrk heller lidenskapen. Kjenn etter, er det dette jeg vil? Har jeg det gøy? Er jeg en ekte gründer? Har jeg riktig fokus? Hva skal til for å lykkes? Det finnes mange definisjoner på suksess; Din, min og alle andres. Din er den viktigste. For deg!

Her kan du se hvordan Richard St. John  oppsummerer hemmeligheten til suksess i et 10 år gammelt TED-foredrag. Det tar deg bare 3 minutter – verdt hvert eneste sekund!

Bente Sollid Storehaug: Adm. direktør i ESV Dinamo AS, som jobber med performance og datadrevet markedsføring. Norges eneste byrå som benytter algoritmer for å kartlegge de ulike mediekanalenes reelle innflytelse før konvertering. Serie-gründer. Styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har 900 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.