Facebook gjør det igjen. Utgiverne blir mer og mer ambivalent til Zuckerbergs innovasjon

0

Facebook innoverer, endrer på algoritmer og spruter ut nye tjenester og produkter. Akkurat slik sterke disruptive aktører gjør. Mark Zuckerberg pusher grenser og endrer forretningsmodeller. Nå kommer giganten med en ny tjeneste de kaller Instant Articles. Alle spør hva det betyr for mediehusene? Vil de følge på? Hva med alle selvpublisistene eller journalistene som blir bedt om å forlate redaksjonene rundt omkring? Hva kan Instant Articles bety for dem? Har vi fått en ny super-publiserings-plattform som er overlegent alt annet på markedet?

For det handler om én enkelt ting; hvordan skal vi gjøre leseropplevelsen best mulig i digitale kanaler. Og hva er definisjonen på en utgiver i dagens omskiftende medielandskap? Det finnes veldig mange små mediehus rundt omkring. Jeg er i praksis et av dem. Antall selvpublisister vokser raskt fra uke til uke, bloggerne profesjonaliseres, smarte journalister blir i større grad egne merkevarer som må påregne å stå på egne ben og store merkevarer blir innholdsmarkedsførere og egne mediehus. Tradisjonelle medier har et ambivalent forhold til Facebooks kraftige distribusjonskraft. Jeg har tidligere skrevet; Hvor pålitelig er Facebook som postbud? Er de distributøren du ikke helt kan stole på? Som legger om ruten når de selv ønsker det.

Facebooks nye produkt gjør det mulig for utgivere å lage raske, interaktive artikler direkte i Facebook kanalen. Facebook lover at den nye tjenesten skal gjøre leseropplevelsen ti ganger raskere å laste enn vanlige mobile web-artikler. I tillegg til hastighet kan utgiverne også legge til interaktive funksjoner som zoom inn, høyoppløselige bilder, auto-play videoer, interaktive kart, større integrasjon av lyd og nye spennende delefunksjoner. Å vinne i dagens medielandskap handler om overlegen teknologisk funksjonalitet parret med sofistikert evne til å dekke utgivernes ønsker og behov. Det eneste som skurrer for mange selvpublisister og utgivere er at innholdet ligger hos Facebook og at trafikken tilfaller Facebook. Til gjengjeld kan utgiverne selge annonser på sine artikler og beholde inntektene, bruke Facebook Audience Network og spore data og trafikk gjennom deres analyseverktøy.

Facebook er en av verdens beste disruptive aktører. Og, mediebransjens store hodepine. De har enorme finansielle muskler, men det viktigste av alt: alt de gjør, gjør de for å skape en bedre opplevelse for sine brukere. Derfor endrer de algoritmene slik at din og min nyhetsstrøm skal bli bedre. De er forutseende og tar avgjørelser aller helst før vi selv går lei. De fornyer seg og lanserer nye tjenester før vi selv kjenner behovet. De bestemmer hva vi får lov til å se. Overstrømmes nyhetsfeeden av overdrevent promotert innhold (reklame) endrer de på algoritmene slik at brukerne ikke skal gå lei. Går de lei, er det ofte for sent. Derfor er Facebook proaktive i alle situasjoner.

Instant Articles er et nytt tilbud for å gjøre din og min opplevelse enda rikere og bedre. Facebook lar det skinne gjennom at utgiverne fortsatt har kontroll. Enn så lenge. Helt til de endrer sine algoritmer igjen. Dette er et farlig spill. Mediehusene skal vite hva de gjør. Var jeg mediehus i dag ville jeg definitivt ha tatt i mot invitasjonen samtidig som jeg gjorde alt jeg kunne for å styrke mine egne plattformer. Vi ser ikke mye disruptiv innovasjon i tradisjonelle mediehus. Facebook er som et ekspresstog som kjører i stadig raskere fart. Du skal absolutt ikke tro at de lar deg opprettholde kontroll over eget innhold og forretningsmodeller. Dette er et nytt tilbud som ytterligere slår bena under mange mediehus´ forretningsmodeller. Uten en bevisst holdning, kraft til å innovere egen plattform kan mange nå ende opp som leilendinger hos verdens mest populære mediekanal. Facebook er mediekanalen med flest daglige brukere på verdensbasis. Størst også i Norge. De produserer ikke noe eget innhold. Som Alibaba er verdens største retailer uten varelager, Uber verdens raskest voksende taxiselskap uten å eie en eneste bil eller som Airbnb er verdens største tilbyder av overnatting uten å eie én eneste seng. Disruptiv innovasjon er noe mer enn å ta markedsandeler fra konkurrenter. De effektiviserer og gjør kundeopplevelsen bedre.

Allerede fra start er The New York Times, National Geographic, Buzzfeed, NBC, The Atlantic, The Guardian, BBC News, Spiegel og Bild bidragsytere til den nye Facebook-satsingen. Det er en sterk rekke av navn. Selv om det vil ta tid før dette produktet blir tilgjengelig for norske mediehus, ville jeg også ha ønsket å teste satsingen. Det handler om å finne leserne og det handler om å bygge merkevare i verdens sterkeste digitale mediekanal. Det handler om å utnytte alle de mulighetene som finnes. Disruptive aktører er farlige i seg selv. Det er enda farligere å vende dem ryggen og tro at det de holder på med ikke berører deg. Dette kan sees på som en ny og forsterket mulighet til å treffe også nye leserne i verdens mektigste mediekanal.

Bilde: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

Bente Sollid Storehaug: Adm. direktør i ESV Dinamo AS, som jobber med performance og datadrevet markedsføring. Norges eneste byrå som benytter algoritmer for å kartlegge de ulike mediekanalenes reelle innflytelse før konvertering. Serie-gründer. Styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA og Cxense ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har over 1000 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.