Google frister med kjøpe-knapp som leder trafikken utenom e-handelsaktørene

5

Mens Facebook inviterer mediehusene og publisistene til å publisere nyhetsartikler direkte gjennom sin nye tjeneste Instant Articles, ruller Google ut en egen kjøpe-knapp hvor nettbrukere kan bestille varer og tjenester direkte fra Googles mobile søkeresultater. To sterke tjenester fra to mektige giganter. Det er ingen tilfeldighet bak Facebook og Googles ønsker om at mediekonsum og e-handel skal gå direkte mellom dem og brukerne.

Er det ikke verdt å stoppe opp et sekund og tenke seg om? Mange mediehus er skeptiske til Instant Articles, mens flere ledende mediehus velger å teste de brukervennlige funksjonene. Facebook lover at den nye tjenesten skal gjøre leseropplevelsen ti ganger raskere å laste enn vanlige mobile web-artikler. I tillegg til hastighet kan utgiverne også legge til interaktive funksjoner som zoom inn, høyoppløselige bilder, auto-play videoer, interaktive kart, større integrasjon av lyd og nye spennende delefunksjoner. Å vinne i dagens medielandskap handler om overlegen teknologisk funksjonalitet parret med sofistikert evne til å dekke utgivernes ønsker og behov. Det eneste som skurrer for mange selvpublisister og utgivere er at innholdet ligger hos Facebook og at trafikken tilfaller Facebook. Til gjengjeld kan utgiverne selge annonser på sine artikler og beholde inntektene, bruke Facebook Audience Network og spore data og trafikk gjennom deres analyseverktøy. Facebook begynner å få en faretruende sterk posisjon som medieaktør. Verdens mest populære mediekanal, som ikke produserer noe eget innhold.

Med Google Wallet er du bare noen få klikk unna å kjøpe varer og tjenester direkte fra mobile annonser.

Med Google Wallet er du bare noen få klikk unna å kjøpe varer og tjenester direkte fra mobile annonser.

Hvorfor er det grunn til å stoppe opp for Googles kjøpe-knapp? Som kunde vil du kunne klikke på kjøpe-knappen, deretter blir du bedt om å registrere deg og foreta din betaling. Forhandlerne vil fortsatt være den som selger og frakter produktene ut til kunden. Google er allerede i samtaler med Macys og andre retailere om å starte testing av kjøpsaktiverte annonser. Akkurat som i mediebransjen er mange retailere nølende til å inngå et slikt partnerskap, nettopp fordi kundene ikke trenger å oppsøke netthandelsaktørenes egne hjemmesider. Akkurat som i mediebransjen vil dette redusere nettbutikkens rolle, og oppmuntre til at flere skal selge direkte via Google. Modellen åpner opp for en kraftig forstyrrelse av dagens salg av varer og tjenester over nett. Google og andre søkemotorer driver i dag store mengder trafikk til e-handels nettsteder verden over. I følge tall fra MarketLive står søkemotorer for omtrent 50 prosent av all trafikk til amerikanske e-handels nettsteder i årets første kvartal. Samme tall er ikke uvanlig for Facebook og publisister. For mange selvpublisister er Facebooks distribusjonstall langt over 90 prosent. Både Google og Facebook har en overlegen distribusjonskraft. Mange er allerede for avhengig av denne distribusjonen. Det er også verdt å merke seg at kjøpe-knappen lanseres bare noen uker etter at Google endret algoritmene sine slik at mobilvennlige nettsteder prioriteres i søket.

Til sammenligning har ikke sosiale medier klart å drive trafikk til amerikanske e-handels nettsteder. I følge MarketLive står sosiale medier for bare 1,5 prosent av denne trafikken. Google er heller ikke den sterkeste trafikkdriveren til norske medier. Der er Facebook suveren.

Hva synes du? Er det greit at Facebook og Googles trekker oss direkte til sine tjenester? Trenger vi mediehusenes og netthandelens egne kanaler? Ser vi begynnelsen på en helt ny distribisjon både av nyheter via Facebook og forhandlere som benytter Google direkte som sin salgskanal?

Bente Sollid Storehaug: Adm. direktør i ESV Dinamo AS, som jobber med performance og datadrevet markedsføring. Norges eneste byrå som benytter algoritmer for å kartlegge de ulike mediekanalenes reelle innflytelse før konvertering. Serie-gründer. Styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA og Cxense ASA. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har over 1000 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

5 kommentarer

 1. Svaret på spørsmålet om vi ser forhandlere som benytter Google og facebook direkte som salgskanal er utvilsomt ja. Utviklingen har kommet lengre og shortcutter til og med forhandlerleddet. Dette skjer i sterkt akselererende grad gjennom alle kjøpsgruppene som etablerer seg basert både på lokasjon og tematikk

  Produsenter som vet å utnytte muligheten kan kutte ledd i distribusjon og sterkt redusere SAC og øke inntjening. Det beste er at her kan man prøve seg frem uten store investeringer, i og med at kanalen er tilgjengelig og nær sagt gratis å ta i bruk

  • Bente Sollid Storehaug on

   Hei Torger, jeg tror også mange vil forsøke. Selvpublisister og mindre e-handelsaktører først og fremst. For disse aktørene fremstår modellen som enkel og kostnadseffektiv. Samtidig gjør de seg selv veldig sårbare ved å dele viktige kundetransaksjoner med store mektige distributører. Algoritmene er ikke forutsigbare, de økonomiske modellene trekker deg inn i distribusjonen gunstig ved oppstart – men ingen vet hvordan spillereglene endrer seg. Det har en pris å være leilending.

   Bente

 2. Frank Møllerop on

  Tror det ligger noe enda dypere bak dette. Nemlig, at Fintech miljøet har en vanvittig agenda rundt å forandre bankmodellen gjennom at bankene ikke lenger trengs for å gjennomføre betalinger. En av de største «disruptive changes» kommer de å skje innen den sektoren. Fintech er noe av det mest spennende som skjer, og investeringer i disse selskapene beløp seg til mer enn 14milliarder USD i fjor. Stay tuned!

  • Bente Sollid Storehaug on

   Hei Frank – ja Fintech er spennende og her kan mye skje. Banksektoren går en tøff tid i møte. Mange betalinger går utenom bankene via disruptive aktører allerede. Trenden er rimelig klar; de disruptive aktører fjerner unødvendige ledd og ineffektivtet i verdikjeden. Ofte er netthandel en altfor omstendelig prosess (også mye dårlig sikkerhet). Google forenkler dette til noen klikk. Sånn sett blir dette den mest effektive e-handelsløsningen ved siden av Amazons one-click-buy.

   Vi får summere opp i august 🙂

   Bente

 3. Alt nytt og ukjent er som vanlig skummelt. En ting jeg lurer på er hva det vil gjøre med utvalget av varer som er enkelt synlig til salgs, vil det snevre inn valgmulighetene våre? Gjøre livene våre enda mere firkanta?

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.