Apple watch og førerløse biler revitaliserer app-industrien

0

Sett fra sidelinjen har Innovasjon Norge hatt et ambivalent forhold til app-utvikling. I en periode sa de også nei til å støtte app-utvikling. Fakta er at app-industrien har darwinistiske trekk og utvikler seg raskt. Nye enheter som Apple Watch vil fortsette å drive industrien opp og frem. Distruptive selskaper som Uber og Link har introdusert helt nye bruksområder for mobile enheter. Nå kommer også fører-løse biler for fullt. Fremtidens bil er en high-tech device på fire hjul, mens du og jeg sitter i passasjersetet og fyller bilen med nyttig software, nyheter og underholdning. 

Jeg tipper app-industrien vil stå for mer innovasjon enn noen gang de neste fem årene. Sammenligner vi utviklingen med darwinismens berømte modell er apekatten (les appene) bare så vidt begynt å reise seg opp på to ben. Nå kommer Apple Watch. Den vil gi oss nye tjenester. Klokke-funksjonaliteten blir langt fra den viktigste. Apple Watch er enheten for populære apper innenfor områder som helse, vær, finans og breaking news. Tror jeg.

Foruten kraftig inntektsvekst er også hele app-industrien i kraftig endring. I 2015 forventes det at inntektene når 846 milliarder norske kroner og at 800 000 nye utviklere vil gå inn i dette markedet. Apple Watch er en av de nye enhetene som vil drive app-industrien fremover, mens disruptive selskaper som Uber og Lift allerede viser oss nye bruksområder for mobile enheter. Flere selskaper vil kopiere de disruptive aktørene og dermed blir appene knyttet opp mot nye forretningsmodeller som gjør de mer forretningskritiske enn noen gang.

Business Insider har sett på listen over de 400 selskapene som har toppet App Store de siste tre årene. Hele 32 prosent av dagens selskaper var ikke på listen for tre år siden. Det som likevel dominerer listen er at 80 prosent av de beste iOS appene er laget av amerikanske selskaper. App-utviklere fra hele verden har strømmet til Silicon Valley. I 2012 var 40 prosent av alle app-selskapene på topp-400-app-listen lokalisert til Silicon Valley. Nå er Silicon Valley dominansen sunket til 26 prosent.

Les også: Bilen har blitt vårt mest avanserte leketøy

App Store har så langt gitt oss apper til iPhone og iPad. Nå kommer et stort utvalg nye apper til Apple Watch, men vi kommer til å få enda flere nye enheter de neste årene. Ryktene rundt en selvkjørende Apple-bil har versert lenge. Mange hundre mennesker skal jobbe med denne nye designer-bilen som er ventet å bli lansert i 2020. Med Apple Car får vi nok en ny enhet som vil kreve egne apper. Alle enhetene har sine særtrekk. I førerløse biler vil app-markedet nå nye høyder. Bilen trenger basis software som navigasjon, komfort og sikkerhet, men passasjerene inne i bilen vil også bli store kjøpere av et bredt utvalg av underholdnings-apper. De store teknologi-gigantene Apple, Google, Microsoft og Blackberry har allerede kastet seg inn i kampen om å bli den beste tilbyderen av connected cars platform. Når skal flyselskapene kjenne sin besøkelsestid? Ombord i flyene sitter vi allerede timesvis i setene våre – uten hendene på rattet – og er potensielle kjøpere av gode underholdningsapper. Et Google-søk på Apple Car gir mange interessante bilder på hvordan en Apple Car vil kunne se ut. Apple holder fortsatt kortene tett til brystet, men bilen kommer garantert til å videreføre Apples styrker innenfor god design. Kanskje minner den om en av disse fra mitt Google søk på Apple Car? (Artikkelen fortsetter under bildet).

Ingen vet hvordan Apples førerløse bil vil se ut. Mange spekulerer. Her er et utvalg spekulasjoner fra Google-søk på Apple Car. Ryktene sier at Apple vil lansere sin førerløse bil allerede i 2020.

Ingen vet hvordan Apples førerløse bil vil se ut. Mange spekulerer. Her er et utvalg spekulasjoner fra Google-søk på Apple Car. Ryktene sier at Apple vil lansere sin førerløse bil allerede i 2020.

Tilbake til Apple Watch. Hva kommer min klokke til å være? For det første kommer jeg til å pensjonere min Fitbit. Apple Watch trumfer den duppeditten på alle områder. FitBit har vært min helse-enhet så langt. Den har vært av og på håndleddet det siste året, mens Apple Watch er garantert daglig plass. Helse-kategorien utgjør 40 prosent av appene som allerede er integret i klokken, mens vær-apps utgjør 34 prosent og finans-apper utgjør 20 prosent. Dette er de tidlige indikatorene ettersom Apple Watch har vært i markedet bare noen få måneder.

Innovasjon er knyttet til hvilke nye bruksområder som vil dukke opp. Ikke bare rundt håndleddet, men også innenfor den spennende utviklingen i bil-industrien. De neste årene vil i enda større grad handle om apper som effektiviserer vår hverdag, som informerer oss raskt og effektivt og som bedrer vår livskvalitet. I bilen vil det handle om sikkerhet, navigasjon og underholdning. De darwinistiske trekkene i app-industrien vil bli mer og mer synlig i årene som kommer. Vi går en spennende digital hverdag i møte.

Bilde Apple Watch: Giuseppe Costantino / Shutterstock.com. 

Bente Sollid Storehaug: Adm. direktør i ESV Dinamo AS, som jobber med performance og multikanal attribusjon (måling av effekt på tvers av kanaler). Norges eneste byrå som benytter algoritmer for å kartlegge de ulike mediekanalenes reelle innflytelse før konvertering. Serie-gründer. Styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA, Cxense ASA og Eika-Gruppen. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har over 1000 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.