7 gode tips for å lykkes som blogger

2

Det opprettes et stort antall nye blogger hver eneste dag. De fleste gir opp etter kort tid. Drømmen om rask suksess tryner når leserne og inntektene uteblir. Sosiale medier til tross, det finnes ingen lettvint vei til bloggsuksess. Det vet både rosabloggere og profesjonelle bedriftsbloggere.

Uansett hvilken blogg du tar mål av deg å skape; du må etablere et realistisk mål allerede fra start. Jeg har alltid skrevet og drømmen om å skrive ble realisert tidlig. Mitt første leserinnlegg sendte jeg til Romsdals Budstikke som 16-åring. Tre år senere var jeg redaktør i lokalavisen Kyst-Nytt og tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Siden har det blitt mange kronikker i  aviser og faste spalter i magasiner som Gründer og Økonomisk Rapport. Jeg gikk lenge og tenkte at jeg burde ha blogget. Hadde jeg det som skulle til? Hadde jeg tid? Tilslutt tok jeg steget. Jeg har ikke angret så mye som et sekund.

Å blogge har mange likheter med å gründe. Du etablerer en egen virksomhet. Over tid bør innsatsen gi noe tilbake. Jeg valgte å starte digitalhverdag.media sammen med min mann. Dermed var vi to. Det skulle bli et nytt felles prosjekt. Bloggen kunne ha handlet om kjøkkenhage, drivhus, høner og det gode livet på Hvaler, men vi valgte den profesjonelle arenaen og tema vi begge jobber med; digitalisering, medier og entreprenørskap. Målet er ikke å ha flest mulig lesere, men de riktige leserne i forhold til temaene vi skriver om. Det handler ikke om annonseinntekter eller produktomtaler slik inntektsmodellen er for rosabloggerne. For oss er bloggen en form for innholdsmarkedsføring. Vi byr på våre tanker, meninger og kompetanse. Vi jobber begge som rådgivere, mentorer, foredragsholdere og styremedlemmer og er CEO for hvert vårt selskap. Bloggen er vårt ansikt utad.

Les også: Hvordan bli en populær blogger?

Hvordan ble digitalhverdag.media til? Hva har vært våre erfaringer de siste 14 månendene og hvorfor vil vi fortsette å blogge? Vi bestemte oss tidlig for å etablere noen knagger for bloggen. Her kan du lese hva som var viktig for oss. Kanskje kan det også være til hjelp for deg og din blogg?

1. Sett ord på bloggens kjerneverdier

Hva skal være bloggens verdier? For oss var temaene ganske åpenbare; det måtte bli egne entreprenør-erfaringer, digitalisering og ikke minst de store endringene innenfor Internett- og medieindustrien. Vi diskuterte hvordan disse temaene kunne bli interessante for andre enn oss selv. Hva skal være vårt verdigrunnlag? Hva skulle være vår tone of voice? Skulle vi kommentere, referere, kvalifisere eller provosere? Alt dette gikk vi gjennom på forhånd. Bloggen skulle formidle vår egen kompetanse innenfor disse områdene. De siste årene hadde vi jobbet mye med unge gründere, gitt råd og investert i noen utvalgte prosjekter. Istedenfor å dele disse erfaringene én til én kunne vi like gjerne blogge og dele dem til langt flere. Har du lyst til å starte din egen blogg kan det være smart å stille disse spørsmålene før du starter opp;

Hva skal bloggen stå for?

Hvilke nisjer skal du dekke?

Hvem skal bidra til at bloggen skaper interessant og lesbart innhold?

2. Sett deg noen hårete mål

Å blogge er ofte synonymt med å stå utenfor komfortsonen. Det krever en innsats i en travel hverdag å blogge 2-3 ganger i uken. Noen ganger er det vanskelig å ta tid, andre ganger kan det være vanskelig å finne tema og noen ganger kan det være tøft å mene noe som mange er uenig i. Mange bloggere blir et blaff. Det gjelder å sette mål for bloggen. De aller fleste bloggere ønsker å bygge en merkevare, de ønsker å drive trafikk og de ønsker nok innerst inne å etablere en eller annen form for lederskap innenfor sin utvalgte nisje. Sett deg noen hårete mål. Jeg gjør alltid det. Enten det er denne bloggen, eller nystartede virksomheter. Det er de kun de hårete målene som drar deg frem mot en mulig suksess.

Har du alltid ønsket å blogge, men vært redd for å prøve?

Hva er målene for virksomheten din?

Hvordan kan bloggen hjelpe deg til å nå disse målene?

3. Bygg en blogg med sterk identitet

Det tar tid – og mye hardt arbeid over lang tid – å utvikle en sterk identitet for bloggen. Det beste du gjør er å skape en merkevare for en målgruppe som gjerne vil assosiere seg med det bloggen står for. Kjerneverdiene er viktig. Det er disse som utvikler bloggen din over tid. Det er hyggelig når digitalhverdag.media åpner dører til foredrag på store arrangementer. Det er enda mer stas når leserne deler blogg-artiklene eller når tradisjonelle medier republiserer artiklene på papir eller nett. Da har bloggen en verdi og det gir mening å blogge.

Hvilke temaer skal bloggen ta opp?

Hvilket språk skal bloggen ha?

4. Tenk som et lite mediehus. Enkle publiseringsplaner disiplinerer deg

Min spede erfaring fra norsk presse hjelper meg til å strukturere bloggingen. Jeg avholder redaksjonsmøter med min med-blogger ofte sent på kvelden. Hva tror han om dette tema? Skriver du eller skriver jeg? Når skal den publiseres? Hva skal være introduksjonen for deling i de sosiale mediekanalene? Hva er det beste publikumet for akkurat denne artiklen? Slik kan vi diskutere oss gjennom den neste uken på bloggen. Jeg opplever det som en stor styrke å ha en med-blogger. Våre oppgaver er ulike. Blogg er mer enn bare å skrive innlegg. Vi deler oppgavene best mulig mellom oss. Hvor aktuell skal du være som blogger? En faglig blogg bør også fange opp hendelser og tema i tiden. Nyhetsdekningen tar andre medier seg av, men bloggen kan belyse konsekvenser, scenarioer, utviklingstrekk og kommentarer. Hva innebærer det at Google lanserer en buy button eller hva skjer med produkter, virksomheter og fordyrende mellomledd når digitaliseringen herjer nådeløst. Det er gode problemstillinger for en blogg.

Hvilke tema skal vi dekke de neste to ukene?

Hvilket innhold vekker størst interesse?

Hva bør vi jevnlig publisere?

5. Det er en overflod av informasjon på nettet. Hvordan skal du bli interessant?

Internett flommer over av innhold. Flere og flere ønsker å skape god innholdsmarkedsføring. Annonsørene kutter budsjettene for tradisjonell reklame og skyter mer penger inn i markedsføring som benytter den redaksjonelle språkdrakten. Leserne blir bombardert med informasjon på nettet. Det gjør konkurransen hard. I digitalhverdag.media er utfordringen følgende; Vi må hele tiden gi leserne en reell verdi slik at de fortsetter å lese bloggens innlegg. For oss er det viktig å vurdere hvilke områder innenfor entreprenørskap, medier og teknologi som er i endring. Leserne vil holde seg oppdatert. Hva kan være vårt bidrag til det? Vi finner mange tips gjennom aktiv bruk av sosiale medier som Twitter og LinkedIn. Noen ganger også på Facebook. Hva er sentrale tema? Hva kan skape engasjement hos leserne?

Hvillke tema forventer leserne at du skal dekke?

Hvordan kan du innvirke på leserne dine?

Hvilket perspektiv skal du ha?

6. Samfunnet endrer seg. Bloggen bør være tilpasningsdyktig

Selv om du etablerer sterke kjerneverdier, bør bloggen være i konstant utvikling. Vi har valgt områder som kjennetegnes av stor endring. Det har aldri vært enklere å starte en ny virksomhet, men det er også vanskeligere enn noen gang å lykkes. Innovasjon henger sammen med digitalisering og globalisering. Tidligere brukte man ofte flere år på en internasjonal reise. I dag går selskaper som Cxense internasjonalt fra første dag og etablerer et globalt marked for sine innovative teknologi-produkter. Mange lesere henvender seg til bloggen med kommentarer i form av e-post og meldinger. Noen ringer, mens andre griper fatt i oss under større samlinger og konferanser. Det er hyggelig å høre at bloggen utgjør en forskjell. Vi skriver og håper å treffe et behov for kunnskap. Vi velger gjerne en holistisk tilnærming. Vi vil gjerne ha respons. Aller helst vil vi ha en dynamisk blogg som innretter seg etter alle de endringene som skjer rundt oss. Kontakt med leserne er et viktig korrektiv og inspirasjon.

Hvordan sørge for at bloggen fornyer seg i takt med endringene rundt oss?

7. Test ut nye ideer og formater

En flott som digitalhverdag.media utfordrer nytenkning. Ikke bare i forhold tema og innhold, men også i forhold til distribusjon gjennom sosiale medieplattformer og nye formater. Vær aldri fornøyd med det du har. Du kan alltid bli bedre. Det er til tider slitsomt å forholde seg til, men slik er den verden jeg kjenner best; konsulentbransjen. Siste bidrag blir enda bedre i neste omgang.

Studer de beste bloggerne? Hva gjør de? Lær av de beste, men gjør det til ditt!

Hvilke andre temaer ligger nært og naturlig opp til de temaene vi allerede dekker?

Blogging er ikke bestandig så lett og kostnadseffektivt som det kan virke. Det krever kløkt, god innsikt, kremmerånd, evne til å sette agenda og gode redaksjonelle ferdigheter. Du driver i praksis ditt eget lille mediehus. Kjenner du noen som går med en bloggdrøm, del gjerne dette innlegget med dine venner.

Bente Sollid Storehaug: Adm. direktør i ESV Dinamo AS, som jobber med performance og multikanal attribusjon (måling av effekt på tvers av kanaler). Norges eneste byrå som benytter algoritmer for å kartlegge de ulike mediekanalenes reelle innflytelse før konvertering. Serie-gründer. Styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA, Cxense ASA og Eika-Gruppen. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har over 1000 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

2 kommentarer

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.