Apple tillater annonseblokkering på mobil

2

Apple vil allerede til høsten tillate adblock i Safari iOS9. Nyheten sender sjokkbølger inn i mediehus, digitale markedsførere og performance marketing bransjen.

Disse miljøene har lenge vært bekymret for annonseblokkering som økende trend. Inntil nylig har adblock programvare stort sett bare vært tilgjengelig for nettlesere på stasjonære maskiner.

Les også: Adblock-marerittet forflytter seg til mobilen

Når Apple åpner for annonseblokkering i Safari vil teknologien ta et kvantesprang i retning av å bli mainstream også på mobil. I følge NiemanLab vil adblock bli tilgjengelig allerede til høsten for iOS9.

Antall brukere som laster ned adblock programvare er økende. I fjor ble det anslått at 144 millioner nettbrukere over hele verden benyttet programvare for å blokkere annonser. Det var en økning på 70 prosent fra året før.

Vi har tidligere blogget om rapporten fra Adobe og PageFair som viser at nettgenerasjonen representerer 41 prosent av de amerikanske nettbrukerne som installerer adblock. Selv om dette i stor grad reflekterer annonseblokkerere på desktop nettlesere, vil det ikke overraske stort om disse tallene blir overført til adblockere på mobile enheter. Særlig etter denne ukens nyhet om at Apple åpner for blokkering.

I følge Starcounter utgjør Safari-brukere rundt 52 prosent av mobil- og nettbrett-brukere i USA. Dette betyr igjen at et flertall av mobile Internett-brukere vil få tilgang til en enkel metode for å blokkere annonser. Det blir svært ødeleggende for mediehus og annonsører som ønsker å nå et voksende mobilt publikum. Som vi tidligere har blogget om; annonsører som betaler en kostnad pr visning kan ende opp med å betale for annonser som leveres til en enhet, men som brukeren ikke ser.

På samme måte kan mediehus som belaster annonsøren pr klikk tape inntekter ettersom brukerne ikke får anledning til å klikke på annonser, rett og slett fordi de ikke eksisterer.

Bente Sollid Storehaug: Adm. direktør i ESV Dinamo AS, som jobber med performance og multikanal attribusjon (måling av effekt på tvers av digitale kanaler). Norges eneste byrå som benytter algoritmer for å kartlegge de ulike mediekanalenes reelle innflytelse før konvertering. Serie-gründer. Styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA, Cxense ASA og Eika-Gruppen. Medgründer i det internasjonale hostingselskapet Cloudnames AS. Etablerte i 1993 Digital Hverdag som i dag er børsnotert under navnet Bouvet på Oslo Børs. Selskapet har over 1000 ansatte og omsetter for over 1 milliard med en EBITDA på 105 MNOK. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

2 kommentarer

  1. Vel, Bente, jeg ser ikke helt problemet her. Som en eller annen sa: Det faktum at noen har tjent penger på en spesifikk måte og vent seg til det, gir dem ikke rett til å fortsette med det.

    (Skal lete litt etter den.) I mellomtiden kan man jo tjene penger ved å ha gode artikler og selge sin kunnskap, som du gjør….

    • Bente Sollid Storehaug on

      Nei – det er det som er fascinerende med digitaliseringen. Den slår ned vegger og har liten respekt for tradisjoner. Bankene merker dette godt nå. Bilbransjen merker det kanskje enda tydeligere. Der kommer Tesla, Google og Apple inn nye utfordrere, mens Simens, Intel og Samsung også kjøper seg inn i den tradisjonelle bilbransjen. Teknologi og digitalisering endrer mange av forretningsmodellene – dette kan jo du enda bedre enn meg, Espen 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.