Skal du være online i hengekøya?

0

Sommeren er halvveis og jeg får spørsmål om jeg logger av i ferien. Selvsagt skal jeg ha noen late fridager, men for meg er det like unaturlig å logge av nettet som å tilbringe sommeren uten elektrisitet. Jeg skal kose meg med alle de gleder en online ferie kan by på. Også i hengekøya.

Skal du virkelig ikke logge av? Det er sikkert fordi du er så digital, var kommentaren før helgen. Samtalen fikk meg til å reflektere over det å være digital, sett med andres øyne.

I mer enn 20 år har jeg forsvart en digital livsstil og et digitalt arbeidsliv. Gjennom årenes løp har jeg fått hele skalaen av tilbakemeldinger; fra skeptikere, motstandere, bedrevitere, entusiaster, innovatører og spillavhengige som ikke har klart å sette én eneste fornuftig grense. Det er mange meninger om det å være digital. Egen utilstrekkelighet har blitt kamuflert med latterliggjøring og motstand. Internett er en flopp har så definitivt hatt flere tilhengere enn den ulykksalige kronikk-forfatteren på 90-tallet.

Som andre digitale entusiaster har jeg også opplevd å bli tuppet ned, både på tomannshånd og i andres påsyn. Det har ikke vært regelen, men i miljøer der digitalisering har truet med å endre hele forretningsmodeller er det ofte to reaksjoner som kommer til uttrykk; de som tar grep og de som gjør narr av nerdene. Joda, de finnes fortsatt, men de blir stadig spakere.

Adjektivet digitalt er fortsatt en beskrivelse av retninger og fenomener som betraktes som annerledes i forhold til den tradisjonelle normaliteten. Vi er ikke kommet lenger enn at vi fortsatt snakker om online strategier, online nyheter og online butikker. Det frivillige ekteskapet mellom online og offline har foreløpig ikke funnet sted. Vi snakker ikke om ett marked, én virkelighet, én kompetanse eller én strategi. For mange er online strategi noe man utvikler i tillegg til den overordnede strategien. Når kommer dagen vi slutter vi å snakke om digitale transformasjoner? Er vi snart gjennom det verste? Tar det to år, fem år eller ti år? Jeg gleder meg til et liv på den andre siden, der online og offline går lykkelig hånd i hånd, der vi utarbeider én forretningsstrategi og én forretningsmodell.

Når den tid kommer er det kanskje ingen som spør om vi skal logge av i ferien? Spørsmålet er i grunnen godt egnet til å gi mottageren dårlig samvittighet. Det er fortsatt politisk korrekt å mene at ferien er best uten å sjekke epost, lese fag eller bruk av sosiale medier. Det er mer korrekt å svare radio og en god bok på stranden. Smarttelefonen gjør oss dummere, hevdet VG i fjor høst. Skulle vi tatt avisens eksperter på alvor ville vi blitt smartere ved å logge av denne sommeren. I følge VGs psykologer ville vi fått et rikere liv. Så enkelt er det ikke lenger. Vi er kommet til 2015, og spørsmålet er vel heller hvordan vi skal leve med den teknologiske utviklingen. Nettet hjelper oss ikke med én enkelt ting. Nettet er altomfattende og brukt med fornuft kan du nettopp få et rikere liv.

For meg er ferie å stresse minst mulig. I en gründer-tilværelse blir ferietiden likevel innrettet slik at virksomheten og kundene lider minst mulig. Det betyr ikke at tempoet er like høyt, men fullstendig ferie er ikke en selvfølge når butikken er din egen. Nettet gjør meg geografisk uavhengig. Det er i seg selv en stor frihet. Grensene mellom jobb og ferie er ikke så lett å få øye på. Tempoet sakkes, dagene fylles på en annen måte, men helt fri har jeg aldri hatt.

Med Internett viskes også grensene ytterligere ut. Tre av ti arbeidstagere opplever at sjefen forventer at de svarer på epost i ferien, i følge Aftenposten. Med all respekt, det kan jeg forstå føles vanskelig for mange. Ubehaget kommer når frivillighet blir erstattet med pålegg og forventninger. I verdibaserte virksomheter eller gründermiljøer oppleves dette ofte annerledes. I start-ups møtes man ikke med rigide regler. Jobben gjøres med stor grad av frihet under ansvar. Hver og én vet hva som kreves. Tradisjonell tenkning hører fortiden til.

Vi lever definitivt ikke i en omforent verden der online og offline har smeltet sammen. Ikke ennå. Derfor stiller vi fortsatt spørsmål til hverandre om vi skal logge av i ferien eller ikke.

Bente Sollid Storehaug: Adm. direktør i ESV Dinamo AS. Jobber med performance marketing og multikanal attribusjon (måling av effekt på tvers av digitale kanaler). Serie-gründer. Styremedlem i både start-ups og børsnoterte selskaper. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge / Connect Norge. Styreformann og medgründer for Dot GLOBAL, Norges eneste kommersielle toplevel domain registry samt hostingselskapet Cloudnames. Medlem av konsernstyret i Polaris Media ASA, Cxense ASA, Europris ASA, EnerWe AS og Eika-Gruppen. Bente er også en av 15 medlemmer i kulturminister Thorhild Widvey og næringsminister Monica Mælands nye næringspolitiske råd. Etablerte Digital Hverdag i 1993 som i dag er børsnotert under navnet Bouvet ASA på Oslo Børs. Selskapet har over 1000 ansatte og omsetter for over NOK 1,1 milliard. Bente er også tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.