Dyttene som gjorde meg til en bedre gründer

0

Du skal få to dager til å tenke over tilbudet, men du får ikke lov til å si nei. Jeg var nettopp fylt 19 år og hadde fått tilbud om redaktørjobb i lokalavisen. Den erfarne avismannen Leif Magne Flemmen så bestemt på meg. Hans kraftige dytt ble helt avgjørende for min senere gründerkarriere.

Det er ikke mange 19-åringer som opplever en slik tillit. Senere har det blitt mange dytt, klart du kan, hvorfor ikke, det går nok bra og spørsmål som; tar du oppgaven? Det første dyttet var allikevel det mest avgjørende. Hva om jeg hadde sagt nei den høstdagen i 1987? Min far sa jeg kom til å angre om jeg gjorde.To dager senere kom jeg tilbake til Romsdals Budstikkes redaktør med skrekkblandet fryd. Han valgte en skrivefør 19-åring til jobben. Jeg hadde ikke mye livserfaring, men kompenserte ved å gi to årsverk tilbake. Jeg skulle ikke mislykkes. Jeg gikk inn dørene til avisredaksjonen full av idealisme, pågangsmot og stolthet. Dette skulle jeg få til. Jeg eide ikke én eneste aksje, det var før opsjonenes tid, men jeg brettet opp armene som om det var min egen gründerbedrift.

I ettertid har jeg tenkt mye på denne utfordringen. Aller mest har jeg tenkt på hvilken fantastisk tillit jeg ble vist. Mange unge entreprenører er redde for å mislykkes, men mange investorer og arbeidsgivere er heller ikke tøffe nok til å satse på unge talenter. Jeg ble regelrett kastet ut på dypt vann og ble tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Den rekorden står fortsatt.

Natten før første utgave jobbet vi non-stop. Vi hadde ikke fått IKEA-møblene våre, vi satt derfor på gulvet, skrev og tegnet ut avissidene. Klokken 05:30 ringte telefonen i redaksjonen. Det var en bilfører som kunne fortelle at alle postkasse-stativene fra Tornes til Elnesvågen var meid ned. Hærverk i stor stil, en skikkelig snakkis i et lite bygdesamfunn. I tillegg var det stjålet et parti med dynamitt ute på Hustad. Jeg og journalisten kastet oss i bilen. Nattens dramatikk var innenfor deadline til første utgave. Vi knipset bilder fra begge åstedene, innhentet uttalelser fra lensmannskontoret, fremkalte filmene på mørkerommet og ryddet Kyst-Nytts aller første tabloide førsteside med meg som redaktør. Dramatikk i bygda og det beste av alt; vi var helt alene om begge sakene.

Samme dag ringte redaktøren som ansatte meg og sa lattermildt; jeg ansatte deg ikke for å konkurrere med Romsdals Budstikke. Også en viktig samtale for en ung redaktør. Anerkjennelse og respekt for jobben som ble gjort. Et klapp på skulderen og et inspirerende dytt til å stå på videre.

Entreprenørskap er forbundet med mange set-backs.

Noen år senere realiserte jeg drømmen om å starte Digital Hverdag. Jeg hadde rukket å bli 26 år gammel. Også denne gangen trengte jeg et realt dytt. Jeg var i ferd med å mistet motet. Turde jeg dette? Denne gangen var ikke bekymringen om jeg kunne fylle avissidene med godt innhold, nå skulle vi investere egne penger og lykkes på inntektssiden. Jeg tror det er sunt å være en smule bekymret og engstelig. Det er de samme nervene som slår inn hver gang jeg går opp på en scene og holder foredrag for mange hundre tilhørere. Nervøsiteten skjerper deg og gir deg det ekstra dyttet du må ha for å prestere. Jeg befinner meg utenfor komfortsonen, men snart 30 års erfaring har lært meg at det er her den viktige mestringen oppstår. Likevel fikk jeg flere set-backs før Digital Hverdag så dagens lys. Jeg husker en søndag ettermiddag. Samboeren min var en dyktig og hardtarbeidende gründer. Jeg hadde begynt å tvile. Han satte seg ned ved kjøkkenbordet, gikk gjennom utgiftspostene både pedagogisk og retorisk. Trodde jeg ikke på dette? Joda, etter hans gjennomgang kom motet tilbake. Digital Hverdag ble stiftet. Hans dytt var også avgjørende.

LES OGSÅ: Her finner du alle våre bloggartikler om gründere og entreprenørskap

Digital Hverdag vokste raskt i årene som fulgte. Fire år etter oppstarten var vi klare for fusjonen mellom New Media Science og Digital Hverdag. Under et av de siste møtene hos A-presse konsernet var vi enig om rasjonale for fusjonen. Vi skulle bli Norges ledende Internett konsulentselskap. Stig Herbern var adm. direktør for Telenor Mobil og styreleder for New Media Science. Han skulle fortsette som styreleder etter fusjonen. Vi var kommet til spørsmålet om hvem som skulle lede det sammenslåtte selskapet. Stig pekte på meg. Det ble et dytt som formet meg sterkt som gründer og leder. Sjelden har jeg hatt en brattere lærekurve og Stig Herbern ble en viktig mentor for meg.

Sammen fant vi våre svenske fusjonspartnere. Tempoet var høyt på den tiden, og innen styrebehandlingen måtte jeg forankre trippelfusjonen mellom Linne Group, New Media Science og Cell Network  hos A-pressens konsernsjef Alf Hildrum. Han befant seg i Bergen, men sa; kan du være her klokken 10 i morgen så tar vi en prat. Jeg fløy over og presenterte fusjonen for ham. Han satt rolig og lyttet til hva jeg sa. Da jeg var ferdig, ser han på meg og sier; tror du på dette? Vil du dette? Da jeg svarte bekreftende, sa han; Du har A-pressens støtte. Dermed startet reisen mot børsen i Stockholm og en eventyrlig utvikling for selskapets aksjonærer.

Å gjøre suksess er aldri et enmanns-show. Det er mange mennesker som har påvirket meg og dyttet meg når det var nødvendig. Mange av dytterne ble også gode mentorer på veien.

Alle gründere trenger en støttende samboer eller ektefelle. I dag er jeg gift med en av de som tidlig trodde på meg og mine ideer. I en av de aller første presseartiklene om Digital Hverdag forteller Jan til journalisten; Digital Hverdag skal bli best på web-utvikling i landet. Jeg kvakk til, men Jan (og senere styreleder Trond Indrebø Hovland) la inn denne ambisjonen som en viktig retning og kommuniserte den med største selvfølgelighet fra første dag. Hårete mål kan bli svært avgjørende for hvordan man faktisk utvikler en gründer-idé.

Ikke omgi deg med mennesker som begrenser deg eller som degraderer ambisjonene dine. Finn de som tidlig kaster deg ut på dypt vann, slik Leif Magne Flemmen gjorde med meg. Selv erfarne ledere kan mangle selvtillit og tro på egne ferdigheter. Det forsto jeg ikke som 19-åring. Livet er en livslang læring, det samme er behovet for mentoring.

John Sculley fikk sitt livs dytt av Steve Jobs

Denne uken var jeg så heldig å få forelese på EMAX og Innovasjon Norges gründer-camp på Høgskolen i Lillehammer. Her var 107 av de beste gründer-spirene i Norge samlet. Jeg fortalte hvordan unge Steve Jobs dyttet på Pepsis´ kronprins John Sculley da han vegret seg for å gå fra veletablerte Pepsi til gründer-selskapet Apple i Silicon Valley på 80-tallet. Steve Jobs satte inn det avgjørende støtet med de berømte ordene; Do you want to spend the rest of your life selling sugared water or do you want a chance to change the world?

Sculley hadde på det tidspunktet bestemt seg for å si nei til den pågående gründeren, men Jobs klarte med sitt glitrende spørsmål å dytte Sculley inn i et nytt og uforutsigbart entreprenørliv hos Apple.

Du er heldig om du omgir deg med mennesker som strekker strikken. Jeg er overbevist om at alt entreprenørskap lykkes bedre ved at noen utfordrer deg, tror på deg og aksepterer risikoen for å feile. Det avgjørende er at du blir vist tillit. Har du gode gründer-egenskaper vil dyttene trigge både engasjement, motivasjon og handlekraft. Slik tok mitt gründerliv form. Dyttene har ikke blitt mindre viktig med årene. I dag er jeg gift med en mann som dytter på meg. Det kan være utfordrende til tider, men tenk om han ikke hadde gjort det? Mesteparten av tiden klarer du deg fint uten dytt, men i kritiske faser kan de være avgjørende for evnen til å bevege seg ut av komfortsonen. Der hvor de virkelig gode resultatene skapes.

Credit : Kicki Nilsson / ICON Photography

Bente Sollid Storehaug: Adm. direktør i ESV Dinamo AS. Jobber med performance marketing og multikanal attribusjon (måling av effekt på tvers av digitale kanaler). Serie-gründer. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge. Medlem av konsernstyrene i Polaris Media ASA, Cxense ASA, Europris ASA og Eika-Gruppen. Styreleder og medeier i start-up selskapene Dot GLOBAL, Cloudnames og EnerWE AS. Bente er også medlem av kulturminister Thorhild Widvey og næringsminister Monica Mælands nye næringspolitiske råd. Etablerte Digital Hverdag i 1993 som i dag er børsnotert under navnet Bouvet ASA på Oslo Børs. Bente er tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.