Delingsøkonomien er gründernes nye honningkrukke

0

Denne uken ble Uber verdsatt til 50 milliarder dollar. Taxieiere føler seg fortsatt truet og selskapet blir møtt med massiv motstand, rettslige skritt og hissige demonstrasjoner over hele verden. Uber kaller seg ikke et taxiselskap, men lead generation app hvor kjøpere og selgere kobles med hverandre. Delingsøkonomien er både markedsstyrt og ultrakapitalistisk. Med enorme mulighetene for innovasjon blir den også som søt honning for innovative gründere.

For et par uker siden ble jeg oppringt av en journalist som skulle skrive en sak om delingsøkonomien. Hun viste til forsker Dag Slettemeås ved SIFO som mente Uber og Airbnb markedsfører seg som idealistiske, men egentlig er ultrakapitalistiske selskaper. Hun stilte videre spørsmål om vi burde være kritiske til disse tjenestene som fremstår som deletjenester.

Det første jeg gjorde overfor henne var å avlive myten om at Uber og Airbnb er idealistiske selskaper. De startet riktignok med en enkel idé, men de er begge finansiert av store globale venture selskaper og sikter mot historiske børsnoteringer. De er hva jeg kaller markedsstyrte innovasjonsselskaper som ved hjelp av skybasert teknologi, sosiale medier og timing traff et behov i markedet. Mange visste faktisk ikke at de hadde behov for Uber og Airbnbs tjenester, før de var i markedet. Markedsstyrt innovasjon er gjerne knyttet til det vi kaller disruptive innovatører. De forstyrrer og leter etter ineffektivitet i eksisterende bransjer, men profitterer også på mangel av åpenhet rundt gamle forretningsmodeller. Nettets muligheter for innovasjon, internasjonalisering og digitalisering vil fortsette å skape store endringer. Produkter som ikke lenger er levedyktige destrueres av markedsøkonomien, fordi forbrukerne alltid søker etter billigere og bedre løsninger. Dette skjer i alle land som har en fri markedsøkonomi. Det er ikke kundene som frykter disse innovative aktørene, frykten ligger hos de tradisjonelle selskapene som blir utfordret og som ikke ønsker den nye konkurransen velkommen.

All global, markedsstyrt innovasjon backes av sterk venture kapital. Sånn sett har forsker Dag Slettemeås rett, men selve forretningsmodellen kommer også forbrukeren til gode. For mange privatpersoner er dette en viktig inntektskilde. For kundene betyr det et rimeligere alternativ enn hva de har vært vant til. Misnøyen ligger hos de tradisjonelle selskapene. Å sloss mot markedsstyrt innovasjon er mer fånyttes enn kampen mot vindmøllene. I fremtiden vil flere leie enn å eie og flere og flere vil være selvstendig næringsdrivende fremfor å være ansatt hos en bedrift.

LES OGSÅ: Hvordan kan start-ups verdsettes til 300 milliarder etter bare 5 år?

Både Uber og Airbnb er delingsøkonomi i praksis, konkurransen skjerpes, vi får nye innovative tjenester som også bidrar til økonomisk vekst. Myndighetenes oppgave er ikke å forby innovasjon. Deres oppgave skal være å få aktørene til å betale skatt og følge lovverket i de landene selskapene etablerer seg. Tradisjonelle aktører har ingen evig beskyttelse. Innovasjonens viktigste oppgave er å utfordre og skape nytt. Maskinlæring og bruk av algoritmer gir oss ny kundeinnsikt. De beste markedsførerne bruker denne innsikten til å skape bedre kundeopplevelser. Utviklingen går raskt, og det kan virke mot sin hensikt å bremse utviklingen innenfor denne nye økonomien.

Uber slår ned historiske vegger og vi kommer til å se en enorm vekst av selskaper som vil følge deres forretningsmodell. Ikke minst vil det inspirere mange entreprenører. Dette er tjenester som appellerer sterkt til forbrukere som synes dagens tjenester er for dyre. Forbes har anslått at størrelsen på delingsøkonomien er ca 40 milliarder dollar og mener den vil vokse med 25 prosent i året. Forfatterne av boken What´s Mine is Yours mener at dette anslaget er for lite, og at økonomien er minst er tre ganger større.

Den nettbaserte delekulturen er et relativt nytt sosioøkonomisk fenomen og svært mange oppstartselskaper prøver nå å etablere nye tjenester innenfor denne nye markedsplassen. Foreløpig er Uber og Airbnb de største suksessene. Når vil en norsk gründer skape en deletjeneste med sterk posisjon i et internasjonalt marked?

Bente Sollid Storehaug: Adm. direktør i ESV Dinamo AS. Jobber med performance marketing og multikanal attribusjon (måling av effekt på tvers av digitale kanaler). Serie-gründer. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge. Medlem av konsernstyrene i Polaris Media ASA, Cxense ASA, Europris ASA og Eika-Gruppen. Styreleder og medeier i start-up selskapene Dot GLOBAL, Cloudnames og EnerWE AS. Bente er også medlem av kulturminister Thorhild Widvey og næringsminister Monica Mælands nye næringspolitiske råd. Etablerte Digital Hverdag i 1993 som i dag er børsnotert under navnet Bouvet ASA på Oslo Børs. Bente er tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.