Lidenskap, gründerliv og medaljens bakside

0

Jeg valgte gründerlivet allerede som tenåring. Tilværelsen har gitt meg frihet til å realisere egne drømmer, men utenfor komfortsonen surrer også tanker som; Er ideen god nok? Hvor går veien videre? Et gründerliv uten lidenskap er ikke bærekraftig. Det er jeg smertelig klar over etter 25 år som gründer. 

Som entreprenør treffer du mange ulike mennesker. Du møter talentfulle medarbeidere som kommer og går, investorer med sine krav, konkurrenter, dyktige ledere fra etablerte virksomheter, venner og familie, gode rådgivere og du møter de som ikke vil deg vel. Du opplever raushet og misunnelse. Du møter godhet og ondskap. Begge deler må du takle. Som gründer har du få garantier. Du kan oppleve eventyrlig suksess, men du kan også bli én av veldig mange som må prøve og feile opptil flere ganger. Noen lykkes gang på gang. Andre lykkes aldri. Det finnes ingen fasit. Gründer-suksess avgjøres av så mange faktorer. Jeg har støttet meg til at menneskelige faktorer og holdninger har størst betydning. Er du uheldig kan destruktive krefter tappe deg for energi og dreie fokus bort fra glede, innovasjon og kreativitet. Du ender opp med å forsvare deg selv og det du tror på. Kreativitet, skaperevne og ekstraordinære resultater blomstrer aldri i miljøer som mangler idealisme eller en klokketro på at muligheter og fremtidig konkurransekraft ligger i selve endringen.

Jeg har møtt disse kreftene. De blir aldri borte. De var der i 1993. De finnes fortsatt i 2015. Gründere kan ikke utvikle seg sammen med mennesker som ikke deler den samme lidenskapen. På 90-tallet gjorde jeg følgende vurdering av mennesker rundt meg; tror du oppriktig på nettet? I dag spør jeg; tror du på digitaliseringen? Liker du endringene som skjer eller synes du egentlig at det er noe forbanna tull? Jeg jobber som digital rådgiver og er i tillegg mentor for gründere backet av Innovasjon Norge. Jeg holder foredrag om digitalisering. Gjennom disse engasjementene blir jeg kjent med mange nye virksomheter. Hvorfor blir jeg så uendelig glad når jeg kommer til en virksomhet der lederen ikke ser digitalisering som en trussel, men som en unik mulighet til å bedre sin konkurransekraft? Hvorfor begynner jeg å gå lei av personer som latterliggjør teknologiutviklingen og som leter med lys og lykte etter små og store tegn på at digitaliseringen er et feilspor? Hvem skal ta ansvar for at alle finner sin plass i den digitale hverdagen? Det er ingen andre enn deg selv.

Jeg liker friske diskusjoner, men jeg trekker meg når jeg ikke ser lys i tunnelen. Arbeidslivet forandrer seg som følge av internasjonalisering, innovasjon og digitalisering. Nettskyen har gjort det kostnadseffektivt å leie fremfor å eie. Mange tradisjonelle virksomheter må redusere antall ansatte. Start-ups organiserer seg annerledes fra start. Endringene i arbeidslivet vil skape flere frilansere. De som synliggjør sin egen kompetanse, som er rause og deler sin kunnskap med omverdenen, vil stå aller sterkest i det nye arbeidsmarkedet. Journalister og rådgivere med gode navn og gode merkevarer vil alltid overleve. Store redaksjoner vil krympe. Start-ups som olje- og energinettavisen EnerWE har mulighet til å bygge opp sin redaksjon etter fremtidens modell. Godt innhold kan skapes uten en fast stab på 20 journalister. Nye virksomheter kan etableres kostnadseffektivt med smart og skybasert teknologi. De kan utvikle sin egen distribusjon gjennom god utnyttelse av nettverk og sosiale medier. Fremtiden tilhører de utadvendte og rause nettverksskaperne. De som tør å by på seg selv og sin kompetanse. De som utvikler en god kultur for entreprenør og intraprenørskap. En kultur som fremmer idéer og tanker om den store omstillingen vi står midt oppe i. I et intervju med Dagens Næringsliv karakteriserer Daniel Walker gode ledere slik;

De har gode verdier og utvikler en krystallklar strategi som tåler en smell. Gode ledere bryr seg ikke om pengene, de bryr seg om produktet og menneskene og slutter aldri å gjøre disse bedre. De har en nådeløs lidenskap.

Han var en av Steve Jobs nærmeste medarbeidere i Apple. Walker er frisk og kontroversiell i mange av sine uttalelser. Questback og Frank Møllerop fikk ham til Norge denne uken. Jeg var heldig og fikk spise middag sammen med ham og en flott gjeng etter Questbacks lederkonferanse. Walker er en person som skaper mange refleksjoner. Han tenker utenfor A4-boksen. Han snakker om Steve Jobs med ekte kjærlighet i stemmen. Det gjør inntrykk når han sier; “Jeg så ham aldri gjøre noe uprofesjonelt, han brøt ingen lover. Han var en helt av en sjef. I love him. I miss him”, fortalte han nesten 300 tilhørere under Questbacks 15 års jubileum.

For meg har det alltid vært Apple. Microsoft har vært en blek skygge. Jeg snudde mannen min fra å være en ihuga PC-mann til å bli IT-sjefen i en Apple-familie fra A til Å. For meg og mange andre er Apple magi. Jeg tilhører gruppen mennesker som alltid må innom Apple Store når jeg besøker en storby. Den shopping-opplevelsen trumfer alt annet. Apple er bygget på lidenskap. Jeg tror kundene merker slikt.

Daniel Walker var Steve Jobs Chief Talent Officer. Hos ham møtte hodejegerne en kald skulder. Han og Apple jaktet sine talenter på egenhånd. Som gründer har jeg alltid gjort rekrutteringsjobben selv. Rekrutteringsselskapene ringer hver gang jeg er med på en ny oppstart. Vi reddes av gong-gongen. Hodejegernes tjenester er for dyre. Vi rekruttere selv. Walker ga meg forsikringer om at egen talentjakt uansett er den beste strategien. Det har ingenting med penger å gjøre.

For meg har gründerlivet hatt flest soldager. Medaljens bakside er det ikke så lett å snakke om. Motbakker hører naturlig hjemme. Du blir best i motgang. Det er da du kjenner etter om lidenskapen er fortsatt er sterk nok.

Credit bilde: Kicki Nilsson / ICON Photography

Bente Sollid Storehaug: Adm. direktør i ESV Dinamo AS. Jobber med performance marketing og multikanal attribusjon (måling av effekt på tvers av digitale kanaler). Serie-gründer. Mentor for gründere i regi av Innovasjon Norge. Medlem av konsernstyrene i Polaris Media ASA, Cxense ASA, Europris ASA og Eika-Gruppen. Styreleder og medeier i start-up selskapene Dot GLOBAL, Cloudnames og EnerWE AS. Bente er også medlem av kulturminister Thorhild Widvey og næringsminister Monica Mælands nye næringspolitiske råd. Etablerte Digital Hverdag i 1993 som i dag er børsnotert under navnet Bouvet ASA på Oslo Børs. Bente er tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.