Vil ny teknologi skape harmoni mellom adblockerne og mediehusene?

1

Stillingskrig og teknologikrig preger forholdet mellom annonseblokkererne og mediehusene. Forrige uke kjøpte jeg en seng hos furniturebox.se. Etter handelen har jeg knapt beveget meg på nettet uten å bli eksponert for annonser fra samme selskap. Ikke nok med det, de promoterer nøyaktig det samme produktet jeg allerede har kjøpt. De dukker opp ukritisk, også på nettsteder der min intensjon åpenbart ikke er å kjøpe seng.

Hvor ofte kjøper man en seng? Er det sannsynlig at jeg vil kjøpe enda en maken seng når jeg dagen etter handelen går til et nettsted for å lese om pensjonssparing? Ikke bare er det irriterende, det er fullstendig unødvendig. Furniturebox.se vet utmerket godt at jeg er ferdig handlet, likevel forfølger de meg. De kunne unngått min vrede, dersom de hadde tatt seg bryet med å satse på kundeinnsikt.

Tusenvis av tilsvarende eksempler er årsaken til all oppmerksomheten rundt annonseblokkering. Det pågår en stillingskrig mellom leserne og mediehusene. Leserne utøver kundemakt, nemlig å blokkere annonser i sin nettleser, fordi de blir nedlesset med irrelevant og støyende reklame utenfor enhver kontekst. Mediehusene har så langt håpet at dette går over eller bruker forsvarsteknologi for å tvinge annonser forbi annonseblokkeringen eller de velger å stenge annonseblokkererne ute fra sidene sine. Felles for alle tiltakene er at de oppleves som en krigserklæring. Dessuten er det defensive strategier.  Jeg skrev mer om dette i en kronikk i Dagens Næringsliv 18. juni i år.

Les også kronikk i Dagens Næringsliv: Mediehusenes redning

Nå har det britiske teknologiselskapet Yavli kommet opp med en løsning som kan bli mediehusenes redning, fordi den oppfattes som mer akseptabel for leserne. 

Kort fortalt; Yavli har laget en teknologi der kommersielle budskap blir publisert som sponset innhold. På den måten passerer annonsørenes budskap under blokkeringens radar. I en rapport laget av Adobe og PageFair har amerikanske mediehus i 2015 tapt USD 21,8 milliarder i annonseinntekter som følge av annonseblokkering. Annonseblokkeringstrenden bare fortsetter. Fra og med i høst vil den også kunne spre seg til nettlesere på mobile enheter.

Ved å erstatte tradisjonelle annonser med sponset innhold, kan mediehusene gjenvinne store deler av disse annonseinntektene. Annonsørene på sin side, betaler kun for sponset innhold som blir konsumert. I følge Yavli kan annonsørene regne med en klikk prosent på 2,5-4 prosent på sponset innhold. Til sammenligning er gjennomsnittlig klikk prosent på tradisjonelle bannerannonser i US, 0,08 prosent i følge Google.

Pål Petersen: COO i ESV Dinamo. Pål har bred erfaring fra store og små virksomheter. Han har ledet omfattende strategi- og endringsprosesser med gode resultater. Pål kommer fra stillingen som kommersiell direktør i norske Cxense ASA, et ledende globalt Big Data selskap som hjelper virksomheter med å lykkes i en digital hverdag. Pål har jobbet mange år i finansbransjen og var strategidirektør i Storebrand ASA frem til høsten 2012. Han har en juridisk embedseksamen fra Universitetet i Oslo, samt tilleggsutdanning fra INSEAD og University of Cambridge.

About Author

1 kommentar

  1. Man trenger ikke dra til England for å få denne løsningen. Sprinkle levere idag Adblock widgets til publisister som erstatter annonseplasser med innholdsanbefalinger og sponset innhold. Teknologien har vi hatt her i nærmere 6 mnd 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.