Veien tilbake til lidenskap og glede

0

En gang for mange år siden lovet jeg meg selv; ikke én gang til. Gründerlivet tok min ungdomstid, men like så fullt er jeg i gang med versjon 3.0 av mitt entreprenørskap. Sirkushester glemmer sjelden lukten av sagmugg. 15 år eldre. Rikere på erfaring. Mer voksen. Andre verdier. Bedre overblikk. Dyktigere til å sette grenser. For tyve år siden gjorde jeg alt for første gang. Denne gangen har jeg en verktøykasse som kommer til sin rett.

For det er gøy! Jeg kjenner på en oppriktig glede over å få jobbe sammen med dyktige mennesker, skape noe, møte kunder, opprette dialog, holde foredrag og diskutere med ledere som leter etter svar på sine digitale utfordringer. En blanding av glede, stolthet og ærefrykt. Hele meg sier; dette er gøy. Jeg har fått den gode følelsen tilbake. Den som var så vanskelig å finne, men som gjør gründerlivet til en stor glede. En oppriktig glede jeg unner alle å ha.

I perioder har jeg tenkt at denne gleden finner jeg aldri igjen. Ja, jeg er kresen i valget. Det skal helst være en idé som bringer frem lidenskap, som får meg til å strekke meg litt lenger, som får meg til å tenke litt større,  som får meg til å yte litt bedre – rett og slett fordi det er oppriktig gøy.

Det er som en forelskelse. Det er ikke så ofte det skjer, men når det skjer – så blir du en annen og bedre variant av deg selv. Entreprenørskap kan være så mye, men jeg tror lidenskap for det man gjør er den største og aller viktigste suksessfaktoren. I tidligere år har jeg alltid blitt kastet ut på dypt vann. Denne gangen føler jeg meg svømmedyktig. Endelig, var det min tur til å være voksen nok, tenker jeg i mitt stille sinn. Jeg er ikke yngst lenger. Nå sikter jeg mot et team med samme grad av idealisme, pågangsmot og kunnskap til å realisere de mulighetene som ligger foran oss.

Jeg vet at timing er en av hovedårsakene til at nye selskaper lykkes. ESV er ikke et nytt selskap. Det ble etablert i 2004, men det er et selskap som kontinuerlig innoverer. Gjennom forskning og utvikling sørger de for at den egenutviklede teknologien alltid ligger fremst i markedet. Skal du lykkes som teknologiselskap skal du ikke være for tidlig ute. Suksess betinger at det finnes et marked som er villig til å betale for de produktene og tjenestene du tilbyr. Treffer du blink med god timing, har en god idé og gode forretningsmodeller, så ligger du an til å ta en posisjon i markedet.

Jeg har hatt mange roller de siste tyve årene. Jeg har vært gründer, jeg har vært investor, som regel har jeg hatt begge rollene samtidig. Syretesten er alltid; tør jeg investere egne penger?

Gründere som tar egen risiko strekker seg lenger, er min erfaring. En opsjon kan være viktig for førstegangsgründere, men i dag deler jeg ikke ut opsjoner til mennesker som har evne til å investere. Tør de ikke ta risiko sammen med meg, så tror jeg heller ikke tilstrekkelig på deres motivasjon. Entreprenørskap handler i stor grad om risiko. De som har evne skal og bør ta denne risikoen sammen med deg. Jeg har denne evnen i dag. Derfor investerer jeg egne penger i ESVs nordiske virksomhet på lik linje med våre franske eiere. Ingen opsjoner. Vi tar samme risiko. Det blir som i ekteskapet. Fullt felleseie. Ingen suboptimalisering. Vi skaper verdier sammen. Det som tjener Jan, tjener også meg og vice versa. Vi sitter i samme båt og har et felles mål.

Jeg får veldig ofte spørsmålet; Hva må til for å lykkes? I foredrag blir jeg bedt om å fortelle min gründerhistorie. Jeg kan snakke om personlige egenskaper, den oppriktige gleden, lidenskapen, mennesker som har pushet meg inn i oppgaver som har vært altfor store der og da. Jeg kan snakke om evne til å ta risiko, bevege meg utenfor komfortsonen, stoltheten, gleden over å bygge, gleden over å jobbe sammen med krevende kunder og viktigheten av å glemme pengene. De kommer om alt dette andre stemmer. Det handler om glød, oppriktighet, timing, vilje til å innovere underveis, utvikle idéen og aldri bli selvtilfreds. I min verden har det aldri vært noe som heter ”godt nok”. Det har vært en krevende erkjennelse å leve med, men kompetansebedrifter blir aldri bedre enn sine ideer, råd og leveranser. I det øyeblikket de lener seg tilbake og sier ”godt nok”, da rygger de også baklengs og sier takk for seg. I mitt hode kan det alltid gjøres bedre. Det har vært min enkle drivkraft.

Et vellykket gründerskap er ofte en sum av disse personlige faktorene. Det handler om mennesker. Jeg har en evne til å kjenne igjen mennesker som får ting til å skje og som har innsikt til å utvikle både seg selv og sin virksomhet. De søker hele tiden etter bedre løsninger og ansetter dyktigere mennesker enn seg selv. Der andre slår jeg til ro, går disse gründerne videre. De evner å skape gode forretningsmodeller og har gjennomarbeidede forretningsplaner som beskriver hvor pengene skal tjenes. Distribusjon og fokus på markedet er alltid avgjørende. De utvikler forretningsmodeller som er skalerbare og robuste i forhold til internasjonal vekst. De er innovatører. I dagens situasjon har de også en sterk digital strategi.

Mitt entreprenørskap har vært gjennom ulike faser. Det var spesielt å være førstegangsgründer. Tiden var preget av en unik intensitet og stå-på-vilje de første årene, men jammen er det et privilegium å finne igjen denne gode oppriktige gleden i voksen alder. Nå kan jeg operasjonalisere alt jeg har lært. Dessuten gir erfaringene rom for det viktige livet ved siden av.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.