4 nødvendige kompetanser for digitale vinnere

0

Næringslivet opplever et taktskifte. Digitalisering diskuteres i alle styrerom og behovet for å operasjonalisere dyre strategier er mer påtrengende enn noen gang. Tempoet i de digitale transformasjonene akselererer og tiden blir stadig knappere. Hvilken kompetanse er nødvendig i en kritisk fase?

BI-professor Linda Lai skrev nylig en kronikk i Dagens Næringsliv hvor hun stiller spørsmål om hvilken digital kompetanse som er relevant for ledere. I kronikken nevner hun krav til teknologisk innsikt, evne til å bruke digital informasjon, bevissthet i forhold til digital profilering, merkevarebygging, nettverksbygging og evne til å integrere digitalisering i lederskapet. Dette er grunnleggende krav etter mitt syn. Nesten for hygienefaktorer å regne. Skal du lykkes digitalt er det sterkere lut som må til. Ingenting endres så raskt som de digitale kravene til lederne. For halvannet år siden skrev jeg kronikken Nå kommer de digitale direktørene i Dagens Næringsliv. Mye vann har rent i havet siden den gang. De grunnleggende digitale oppgavene og piloteringene er borte. Nå er CDO-rollen selve transformator-rollen, den som koordinerer og administrerer omfattende endringer og som driver den digitale transformasjonen. De digitale direktørene jobber på spreng. Tiden er knapp for de bransjene som utfordres hardest. For noen bransjer er det en rå kamp mot vindmøllene. Mange vil dø. Mange har allerede dødd. Derfor vet hele ledelsen at fremskrittene må komme raskt.

Digitalisering assosieres gjerne med innovasjon og forretningsutvikling. I dag er det mange utviklingstrekk som tvinger frem en sterkere satsing på innovasjon. Norge skal ha et liv etter oljen. Vi trenger nye spirer innenfor norsk næringsliv. Vi trenger flere vekstselskaper. Ikke minst må vi bygge konkurransekraftige selskaper som kan møte de internasjonale ekspress-togene. Ny teknologi har skapt utfordrere som vokser med rekordfart i alle internasjonale markeder. Se på denne listen av selskaper; Netflix, Evernote, Google, Facebook, Mailchimp, Dropbox, Pinterest, Zendesk, Salesforce, AirBnB, Hubspot, Eventbrite, Spotify og Etsy. Alle er disruptive selskaper som har utfordret tradisjonelle virksomheter med stor suksess. Jeg har et forhold til samtlige av disse selskapene. For ti år siden hadde jeg knapt hørt om de fleste på listen. Mange av dem var ikke engang etablert. Fremveksten av sterke utfordrere tar nattesøvnen fra ledere som vet at den digitale transformasjonen ubønnhørlig står for tur. Alle virksomheter digitaliseres. Ingen slipper unna. Mange virksomheter digitaliseres så kraftig at de med rette kan kalle seg et teknologiselskap. Dette gjelder ikke minst mediehusene. I disse prosessene er det ikke nok å ha digital forståelse og innsikt. De virksomhetene som ikke selv rekrutterer innovatører eller operasjonelle eksperter vil tape kampen mot de innovatørene som skaper nye selskaper uten historikk og tung kostnadsstruktur. De står friere. De skaper nye forretningsmodeller, de definerer økonomien annerledes, de er mer kostnadseffektive, smartere og teknologisk dyktigere. De har ingen respekt for historikk og tradisjoner. De sparker ned dører og skaper virksomheter som ser fundamentalt annerledes ut enn dagens virksomheter.

Bransjer kommer til å slukne som døende stjerner og folk vil få panikk, var den dramatiske spådommen fra Stanford-forsker Vivek Wadhwa i en kronikk i Washington Post på sensommeren. Han tror at vi i løpet av 15-20 år vil gå inn i en fremtid uten jobber. Hele bransjer vil forsvinne. Dette har selvsagt skjedd tidligere i historien, men det har i følge Wadha aldri skjedd i samme fart og like stor skala som nå. Hvem har ferdigheter som ikke kan erstattes av maskiner eller roboter? Hvem blir den nye eliten som ikke trues av kunstig intelligens?

4 nødvendige kompetanser for virksomheter som skal lykkes i sin digitale transformasjon

  1. Innovatørene

Mange virksomheter ønsker innovatører inn i sine tradisjonelle virksomheter. Det vanligste er at innovatørene skal vurdere og utvikle nye produkter og tjenester. Ofte er det ingeniører, forskere, utviklere og designere. Mange burde også speide etter serie-gründere som har dokumenterte suksesser bak seg. Innovatorene har teft til å velge ut bransjer der forretningsmodellene preges av lite åpenhet og ineffektivitet. Selskaper som baserer sin forretningsmodell for arbitrasje skal se opp for distruptive innovatører. Det er som regel her de angriper og modellene de utfordrer representerer de fordyrende mellomleddende som mange allerede misliker.

  1. Datadrevne forretningsutviklere

Hvordan skal vi angripe et marked som i økende grad digitaliseres? Salg og markedsføring vil knyttes tettere og tettere opp mot kundeinnsikt. Kjenner du kundenes digitale DNA? Er du responsiv i sanntid? Klarer du å utnytte sanntidsdata i det avgjørende mikroøyeblikket? Det finnes gode teknologier som kan støtte salg og marked i dette arbeidet og som bidrar til å transformere virksomheten til en datadrevet organisasjon.

  1. Operasjonelle eksperter

Jeg møter mange ledere som sier de vet nok, de har erkjent behovet for omstiling og de har analysert nok. Nå er det tid for handling og operasjonalisering av de dyre og påkostede strategier. Hvordan skal teknologien bidra til å oppfylle målene i strategi-planen med fokus på de nødvendige endringene som er vedtatt? Hvem skisserer de ulike komponentene i teknologien, faser for implementering, resultater og milepæler? Hvilke verktøy skal benyttes for analysere stadig ny kundeinnsikt? For mange virksomheter vil det være en stor milepæl når sanntidsdata brukes på daglig basis for å forbedre forretningsmål. Neste steg vil være å automatisere så mange prosesser som mulig. Operasjonelle rådgivere vil være en viktig faktor for å komme helskinnet gjennom den teknologiske tsunamien som nå slår inn mot dagens tradisjonelle virksomheter.

  1. Dataanalytikere og matematikere

Dataanalytikere vil være en etterspurt kompetanse når store virksomheter skal analysere enorme mengder med sanntidsdata og bruke denne innsikten til å ta raske og effektive beslutninger. I følge en ny rapport fra RJMetrics har Microsoft nesten dobbelt så mange dataforskere som Facebook. En dataforsker er tech-industriens betegnelse på en matematiker som bearbeider komplisert matematikk til informasjon og rapporter som virksomheter faktisk kan utrette noe med. Det er viktig å forstå brukernes adferd på nettet for deretter å skreddersy sine tjenester. De som lykkes godt på dette området har også bedre inntjeningen enn sine konkurrenter. I Microsoft jobber dataforskere med algoritmer for å gjøre sin digital personlige assistent Cortona smartere over tid. Er du glad i matematikk er det definitivt ikke noe feilskjær å ta en utdanning innen høyere matematikk i dag. Dyktige matematikere vil alltid kunne jobbe side om side ved de kunstig intelligente robotene som skapes.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.