Intriger, bedrag og ondskap i næringslivet

1

Jeg skal lese supergründer Petter A. Stordalens nye bok. Kanskje skal jeg sammenligne et vanlig entreprenørskap med hans høy-profilerte turbo-liv. Det er ingen hemmelighet at det blåser på toppen. Det er bare bruddstykker fra milliard-suksesser som omtales i pressen.

Stordalen røper noen av disse historiene. Alle medaljer har en bakside. Råskap, ondskap, misunnelse, sjalusi, bedrageri og grådighet er ikke uvanlig kost for de som tar posisjoner i næringslivet. Alle kan utøve disse skyggesidene. Det eneste du kan være sikker på er at du kommmer til å befinne deg i denne skuddlinjen av destruktive handlinger. Det er den siden av gründerlivet som ikke snakkes om når veien til suksess skal forklares. Som ikke skrives om i pressen. Som ikke trekkes frem i foredrag, fordi det lett tenderer til å bli slarv og partisk fremstilling. Kanskje må du være av Stordalens kaliber for å kunne skrive åpent om det. Så får vi andre tenke at det skjer overalt. Hele tiden.

Velg dine forretningspartnere med omhu. Det er først ved et brudd eller en konflikt at du ser hvem du har jobbet sammen med. Noen løser konflikter med kompromisser, andre går til krig.

Svik og bedrag. Lovnader som gis, men trekkes tilbake. Grådighet, frie tolkninger av avtaletekster, rettslige trusler og prosesser. Stikker du hodet frem vil du gjennom en lang karriere oppleve å bli skuffet. Noen vil føle at det er du som skuffer. Pendelen svinger begge veier.

Mitt liv preges av at det er jeg som avslutter relasjoner. Jeg har blandede erfaringer, det eneste sikre er at disse bruddene har blitt store vendepunkter i mitt liv. Motstand har gjort meg sterkere. En liten provokasjon eller undervurdering kan trigge meg til å tilbakevise skepsisen. Et klapp på skulderen har aldri hatt den samme virkningen. Ros sementerer det bestående, kritikk har presset meg til å yte bedre eller gjøre noe annerledes.

Jeg har ingen historier jeg vil dele. Kanskje er det feigt. Sannsynligvis er det slik det bør være. Jeg liker dønn ærlige biografier. Derfor skal jeg lese Petter Stordalens bok.

Bilde: Nordic Choice Hotels pressetjeneste

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

1 kommentar

  1. Hanne Tiller on

    Dette er et interessant tema for alle som har vært toppledere. Eller som har jobbet med store strategiske utviklingsprosjekter i virksomheter og medier. Det blåser på toppene og nettverkene er tette og broderskapets aktiviteter hemmelige. Dette er vel ingen nyhet. Det er mer et «ubehag» som ingen tør snakke om fordi det betyr konsekvenser. Når nettverkene og broderskapene styres av frimurere, så har du lagt hodet på blokka om du kommer med utspill eller kommentarer de ikke liker. FOr har du sagt noe ufordelaktig til en frimurer en gang, så blir du stemplet og ekskludert en gang for alle. De lar seg aldri forsones gjennom likeverdige forsonende dialog. Og hvem vet hvordan de lærer seg denne «dynamikken» – sånn sett. Og ingen grunn til å skrive bok og baksiden av medaljen av å være sentral i næringslivet – uansett hva slags rolle man har. Mitt tips!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.