Anita bygger en ny norsk gründerkultur

0

Det har skjedd mye med gründernes status og norsk gründerpolitikk det siste året. Det skal både Regjeringen og Innovasjon Norge ha mye av æren for. Likevel blir det litt flaut når finansminister Siv Jensen ikke har konkrete resultatforventninger til et all-time-high budsjett for Innovasjon Norges gründersatsing. Anita Krohn Traaseth er derimot i ferd med å bygge den kulturen Norge sårt trenger for å bli en sterkere gründernasjon.

Regjeringen skal i 2016 bruke over 400 millioner kroner på å gjøre Norge til en bedre gründernasjon. Vi er alle glade for ekstra bevilgninger, men en imponerende stor satsing er ikke dette for en rik olje- og energinasjon. 400 millioner skal gi enklere tilgang på penger, kompetanse og nettverk. Penger er viktig, men kultur og mentalitet for å bygge en sterk gründernasjon er etter min mening enda viktigere. Derfor er det godt å være vitne til den svært synlige reprofileringen av Innovasjon Norge som virkemiddelapparat.

I digitaliseringens tidsalder er det nesten utenkelig å investere uten samtidig å spørre; hva ønsker vi å oppnå med investeringene våre? I markedsføringen kaller vi det KPI-er eller Key Performance Indicators. Det er disse målene vi styrer mot, justerer og aktivt jobber for å nå. Norge blir ingen gründernasjon uten å sette forventninger til resultatet. 400 millioner bør ikke være en ekstra bevilgning som rettferdiggjør et ønske om å satse på entreprenørskap. Regjeringen legger til grunn at det skal bli enklere å få kapital, vi skal skape en kultur for å heie på gründere og vi skal gi større aksept for at ikke alle lykkes.

All innovasjon har et stort element av risiko. De aller fleste gründere møter motgang, de feiler i markedet, likevel er vi nødt til å investere i en ny fremtid. 400 millioner er selvsagt penger, men det er ikke mer enn hva en middels stor merkevare i utlandet bruker i året på markedsføring. Når finansministeren ikke har noen resultatforventninger, blir ansvaret desto større hos Innovasjon Norge.

Penger alene vil ikke gjøre Norge til en gründernasjon. Vi må bygge en sterk kultur for entreprenørskap og innovasjon

For hva er det som skaper vellykkede oppstartsbedrifter? Penger er ikke den viktigste faktoren, har Anita Krohn Traaseth uttalt flere ganger. Jeg støtter henne i det. Norge trenger å utvikle en kultur hvor entreprenørskap og innovasjon står i fokus. Hele næringslivet opplever et taktskifte og jeg tror på enda tettere kobling mellom innovative gründere og det etablerte næringslivet. Gründerne trenger mentorer. Du blir sjelden god uten å lære av andre. Bruk noen av pengene på sette sammen sterke miljøer der idealisme, pågangsmot og kunnskap gjør det enklere å realisere mulighetene. Unge gründere klarer ikke å snu Norge til en gründernasjon med sin innsats ene og alene. Hvor trykker skoen? Hvordan kan vi skape flere virksomheter med internasjonalt vekstpotensiale? Jeg skulle ønske at Regjeringen hadde uttrykt forventninger og mål for de midlene som nå gis.

Hvem forstår utviklingen rundt oss? Teften for timing er hovedårsaken til at serie-gründere lykkes gang på gang. Suksess betinger at det finnes et marked som er villig til å betale for de produktene eller tjenestene du har planer om å tilby.

Jeg opplever at mange førstegangsgründere sliter med å skape gode forretningsmodeller og en gjennomarbeidet forretningsplan. De er rett og slett usikre på hvordan pengene skal tjenes i en digital hverdag. Distribusjon og fokus på markedet er alltid avgjørende for suksess. De siste årene har jeg kun vurdert forretningsmodeller som har vært skalerbare og robuste i forhold til internasjonal vekst. I dag gjelder det å tenke internasjonalt allerede fra første dag. Som innovatør har du ingen mulighet til å lykkes uten en sterk digital strategi og operasjonell styrke.

Er alt dette er plass, kommer også finansieringen lettere. Eller kanskje ikke, fordi det er fortsatt stor mangel på såkornskapital i Norge.

Det offentlige skal ikke ta hele risikoen. Gründeren skal også tørre å investere sine egne sparepenger. Jeg tror aller mest på gründere som tar egen risiko. De sier ikke som finansminister Siv Jensen; jeg har ingen resultatforventninger til egen innsats. Gründere som lykkes har et sterkt konkurranseinstinkt. De hater som regel å tape. Hårete mål er en del av vinner-kulturen. Det funker aller best når målene også kommuniseres og deles. Det er forventninger som får deg til å løpe den ekstra meteren for å komme i mål.

Foto: Innovasjon Norges pressetjeneste, fotograf Jo Michael 

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.