Vil minibankene lide samme skjebne som telefonkioskene?

0

Mobiltelefonene fjernet telefonkioskene. Nå reduserer smarttelefonen behovet for minibankene. Nettgenerasjonen vil avgjøre bankenes redesign i en ny og uoversiktlig digital hverdag.

Det er ingen dristig spådom at denne generasjonen lett velger digtale banktjenester som tilbys av nye teknologiaktører. DNB og Vipps tok markedet for vennebetaling over natten. I dag nærmer DNB seg raskt 1 million brukere. Behovet for å ta ut kontakter fra minibankene vil bli redusert gjennom mange endrede bruksvaner, og derfor er det ikke utenkelig at minibanken lider samme skjebne som telefonkiosken.

Det er heller ingen dristig spådom at smarttelefonen vil bli den viktigste banken for mine barn i fremtiden. Den er den mest personlige plattformen vi bruker, og gjør det mulig for bankene å samle inn unike brukerdata om oss kundene. Mange nye aktører vi presse seg inn i det verdifulle forholdet mellom bankene og deres kunder. Det investeres milliarder av dollar i fintech i dag. Disse investeringene ventes å øke formidabelt i årene som kommer.

Hvor mange unge mellom 18 og 34 år besøker en bankfilial i dag? Tallene er ganske så nedslående, mens den samme generasjonen er lojale til gode mobile apper. Fungerer ikke appen tilfredstillende, bytter de gjerne bank. Nettgenerasjonens adferd vil fortelle oss mye om hvor sårbart bankens filialnett er. Bankene må redesignes, digitaliseres og bli mer kostnadseffektive. Noen steder vil filialene bli erstattet med minibanker. Enn så lenge. Kontanter har et like usikkert liv som papiravisene. Før eller senere blir de borte fra markedet. Smarttelefonen blir vår fremtidige lommebok.

Kontanter vil lide samme skjebne som papiravisene

Minibankens fremtid er uviss. Jeg er riktignok noe eldre enn den første digitalt innfødte generasjonen, men jeg går nesten aldri med kontanter på meg. En sjelden gang tar jeg ut kontanter, som regel i forbindelse med et varekjøp. Hadde alle hatt samme adferd som meg, ville minibanken for lengst lidd samme skjebne som telefonkiosken. Jeg og mange likesinnede er på full fart inn i et kontantfritt liv, mye fordi kreditt, debetkort og smarttelefonen erstatter de kontanttransaksjonene jeg utfører. Flere vil tenke som meg, og dermed blir drift av minibankene raskt et regnestykke som ikke kan forsvares.

Les også: Hvordan kan du bli like god som den gamle banksjefen

Apple, Google og Samsung vil stimulere bruken av mobile betalingsløsninger. Er det en opsjon, velger jeg å betale over mobiltelefonen. Ruter-appen er genial og benyttes daglig til og fra jobb. Med vipps har det blitt enkelt å sende penger til hverandre, overføre til barna eller refundere utlegg fra venner. Nettbank og minibank fremstår som tidkrevende og omstendelig i sammenligning.

Mange loppemarkeder i Oslo benytter Vipps. Tjenesten har blitt en megasuksess over natten. Å vippse har gått inn i det norske språket på samme måte som å google.

Filialer og minibanker eller ikke. Det er allikevel kundeforholdet som skal overleve alle de utfordringene bankene i dag er stilt overfor. Tradisjonelt har vi tenkt at filialer og minibanker har vært nødvendig for å skape gode kunderelasjoner. Strengt tatt er det bare en infrastruktur. Det er fortsatt det gode kundeforholdet som vil skape lojalitet mellom banken og kundene. Nettet har vært rimelig distansert fra den personlige kundeservicen. Vi har gått inn den digitale døren til nettbanken og blitt møtt på nøyaktig samme måte som alle andre. Ingen har sett at det var Bente som tastet inn bankens nettadresse. Jeg har fått nøyaktig samme tilbud som alle andre nettkunder og selv i min alder blir jeg eksponert for BSU. Nå står vi på terskelen tl en helt ny tid hvor personaliserings- og anbefalingsteknologi vil gjøre den digitale banken mer sofistikert, personlig og relevant. Vi skal møtes med respekt og bli sett som den kunden vi er. Gode dataprofiler i kombinasjon med sanntidsdata vil gjøre bankene i stand til å møte oss sømløst i alle kanaler. Banker som forstår denne viktige endringen vil også etablere den sterkeste digitale konkurransekraften.

Hvorfor blir smarttelefonen din viktigste bankrådgiver i fremtiden?

Halvparten av Internett-trafikken i Norge skjer på mobil. Dermed tvinges alle – ikke bare bankene – til å optimalisere sine tjenester på den plattformen hvor kundene er.

Les også: Lommeboken blir både smart og mobil. Hva gjør bankene? 

Mens menneskelige rådgivere i filialene har vært et av de viktigste argumentene for å opprettholde bankenes filialnett, er det verdt å tenke over at smarttelefonen har potensiale til å bli noe langt mer enn den tradisjonelle rådgiveren i bank. Den kan fungere som en personlig økonomisk trener. Smarttelefonen er alltid med oss og den er 100 prosent personlig. Mange fintech selskaper utvikler nå smarte apper for økonomistyring. Kjøpsmønstere kan visualiseres og kundene får presentert ulike økonomiske scenarioer for sin privatøknomi eller bedriftsøkonomi. Smarttelefonen har potensiale til å vite mye mer om bankkundene enn en menneskelig rådgiver, ettersom den har tilgang til enorme mengder med brukerdata. Når disse sanntidsdatene gjøres om til responsive kundeopplevelser – da går vi inn døren til den fremtidige banken.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.