Tid for å trykke på handlingsknappen

1

Kjenn dine kunder, vær relevant og vit hvilke kanaler som virker. Digital markedsføring handler om sanntidsdata, aktiv forvaltning av medieinvesteringer og optimalisering av lønnsomhet.

Så enkelt. Så vanskelig. Mange ser ikke skogen for bare trær. Taktskiftet på nettet er mer enn merkbart. Markedet flommer over av forførerisk teknologi som lover nettopp gull og grønne skoger. De færreste er omnikanal-baserte, men leverer innsikt og resultater innenfor sine begrensede siloer. Det kan skapes mye godt innenfor en silo, men det er ikke dette som er den største utfordringen for dagens markedsførere. De vil vite hva som skjer på tvers av kanaler, på tvers av flater og på tvers av landegrenser. De ønsker å måle effekt og hente ut forretningskritisk innsikt om brukernes beslutningssyklus. Det er disse sanntidsdataene som gir reell kundeinnsikt og det er disse dataene som gjør deg til en bedre og mer effektiv markedsfører.

Hvordan kan du tiltrekke deg nye kunder? Hvilke berøringspunkter har kundene med dine merkevarer? Hvordan kan du bruke markedets beste kundeinnsikt til å vokse raskere enn dine konkurrenter? God kundeinnsikt gir deg digitale konkurransefordeler.

Å velge rådgivere og teknologi som kan operasjonalisere strategiene er viktigere enn noen gang. Erkjennelsens tid er forbi. Vi vet at digitaliseringen feier gjennom alle bransjer som en teknologisk tsunami. Vi vet at disruptive aktører står klare til å profittere på bransjer som preges av ineffektivitet og lite transparens. Vi vet at fordyrende mellomledd blir borte og vi ser allerede at mange forretningsmodeller snus på hodet. Det er disse utfordringene vi skal svare på. Det er tid for handling. Det er også tid for å tenke utenfor A4-boksen.

Mange burde tenke på følgende scenario; Hva om min virksomhet eller bransje utfordres av en disruptiv aktør? Det finnes mange Ub-ere, Air BnB-ere, Zuckerberg-ere, Alibaba-ere og Googl-ere.

Verden har ikke sett alle sterke utfordrere ennå. Vi er i starten av det forskerne kaller den tredje industrielle revolusjon. Mange virksomheter vil bli borte de neste årene. Nye virksomheter vil etableres med en sterk risikotagende backing fra land som USA og Kina. Vi kommer til å se flere disruptive aktører med finansielle muskler som analyserer tradisjonelle bransjer. Bransjer som fungerer som fordyrende mellomledd vil utfordres hardest. Digitaliseringen spiser ineffektivitet og skjulte avtaler til frokost og erstatter de med nye modeller preget av effektivitet, delingsøkonomi og åpenhet rundt forretningsmodellene.

Hvilke bransjer kjenner den tredje industrielle revolusjonen på kroppen? I utgangspunktet alle. Mediebransjen gjennomgår en seigpining med mange digitale utfordringer. Papiravisene dør sakte. De digitale inntektene vokser ikke raskt nok til å kunne demme opp for inntektstapet. Mediehusene skal både bremse og gi gass samtidig. Å lede et mediehus er en av de mest krevende lederoppgavene i dag. Det jobbes godt, og flere leverer resultater over forventningene.

Bankene utfordres. Halvparten av all Internett-trafikk er mobil. Hva gjør det med vårt forhold til banken? Mine barn vil ha mobil bank. Bankene må sikre vekst gjennom en ny generasjon som forholder seg til nettet med en helt annen adferd enn min generasjon. De er unge, de bruker ikke epost, de elsker smarttelefoner og de er lojale dersom appene er funksjonelle og gode.

Netthandelen vokser raskere enn detaljhandelen. Allikevel er det flest kunder som foretrekker å handle i fysiske butikker. Dette er en fordel som de store butikkjedene gjerne vil beholde. Nå ruster de til kamp mot netthandelen og investerer i digital teknologi for å gi kundene en bedre kundeopplevelse. Store kjeder tester ut interaktive prøverom, digital shopping med berøringskjermer i utstillingsvinduet, bruk av beacons, utstyrer sine ansatte med mobile enheter i butikk og tar i bruk heat mapping teknologi for å se hva kundene faktisk gjør i den fysiske butikken. Digital markedsføring spiller en viktig rolle for de store kjedene; mye av markedsføringen rettes inn mot å drive trafikk til de fysiske butikkene.

Digitaliseringen krever et nytt tankesett. Digitale direktører har fått sterk innflytelse og deres viktigste oppgave er ofte å styrke konkurransekraften gjennom bruk av digital teknologi. Aldri har en rolle endret seg så mye på så kort tid. Det finnes ikke én bransje i dag som ikke er digital. Det finnes ikke én bransje som med sikkerhet kan si at våre forretningsmodeller ikke er eller kan bli utfordret.

Tempoet i den digitale utviklingen akselererer. Alle trenger å se helheten, enten man er disruptiv eller blir disrupted. For å se skogen for bare forførerisk teknologi og et villniss av sprikende råd, er det viktig å velge rådgivere som kan operasjonalisere strategiene. Det er tid for handling. Velg teknologi som jobber med helheten og som integrerer alle dine aktiviteter. Det ligger mye operasjonell styrke i å forenkle både strategi og valg fremover.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

1 kommentar

  1. Svært interessant artikkel, og veldig bra skrevet.

    For vår egen bedrift har det vært veldig hjelpsomt å få kundeinnsikt. Ved å bruke riktig verktøy kan vi se hvor mange sider hver person besøker, hvilke interesser de har, og mye mer informasjon som vi har tilgjengelig uten i å ha pratet med denne personen.

    Bare små ting som dette forandrer måten vi selger på drastisk.

    Det blir veldig spennende å se hvordan disse omveltningene påvirker ulike bransjer, men enda mer spennende å være med på denne omveltningen.

    Thorstein

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.