Full åpenhet. Det blir Ubers redning

0

Å blogge om delingsøkonomien er som å sette fyr på en høyball. Det finnes like mange motstandere som forkjempere. Uber har blitt verdens mest omstridte teknologiselskap, men er delingsøkonomien egentlig noe nytt i Norge? Har ikke finn.no drevet med det samme siden slutten av 90-tallet?

For hva er delingsøkonomi? Om du ser på selskaper som Uber, Airbnb og Finn.no ligger selve kjernen i delingsøkonomien på digitale plattformer. For mange digitale selskaper kreves liten fysisk tilstedeværelse. Sjåfører, rom-utleiere og selgere av varer og tjenester blir ikke betraktet som ansatte, men som kunder. Verken Uber, Airbnb eller Finn.no ser på seg selv som arbeidsgivere for brukere av disse tjenester. De er teknologi-tilretteleggere slik at du og jeg kan selge våre tjenester. Har vi et ekstra rom kan vi leie det ut. Har vi møbler og utstyr vi ikke lenger trenger, kan vi selge det gjennom en tilrettelagt rubrikktjeneste. Transaksjonen går mellom selger og kjøper.

Hvorfor raser vi mot Uber? Google og Facebook betaler heller ikke skatt til Norge. Vi skulle gjerne ønske at de gjorde det, men det er ikke kriminelt å være annonsør hos Google og Facebook selv om norske annonsekroner tas ut av landet uten beskatning. Det store problemet er at vi ikke vet hvordan vi skal skattlegge internasjonale nettbaserte virksomheter. De nye innovatørene ligger ett skritt foran skattemyndighetene. I samtlige land. Det betyr ikke at skattemyndighetene ikke jobber med saken. OECD jobber med problematikken, men foreløpig sendes betalingen for tjenester som utføres i Norge direkte til Airbnb og Ubers kontorer i Nederland og Irland.

Hva sier Uber selv? Det er ikke mange ukene siden Ubers Norden-sjef Jo Bertram var intervjuet i Aftenposten. Hun sier det rett ut; vi ønsker å bli regulert og vi ønsker å komme myndighetene i møte. Vi vil jobbe innenfor lovens rammer. Om det er noe ved vår forretningsmodell som vi behøver å justere, så gjør vi gjerne det, sier Bertram i intervjuet.

I Norge har Uber engasjert revisjonsselskapet Ernst & Young til å utarbeide et informasjonsdokument til sjåfører om skattebetaling. Ettersom sjøførene ikke er ansatt hos Uber, men defineres som kunder, er de å betrakte som selvstendig kontraktører. Dette er nytt. Uvant for mange, men som Uber hele tiden har hevdet; de er ikke et taxiselskap. De er en formidler – eller «next generation lead app». Økonomien er i endring. Verden er i endring. Konseptet passer ikke inn i de etablerte systemene. Skal vi forby selskapet eller skal myndighetene etablere krav og retningslinjer som er tilpasset innovatørene? Selger du ti biler gjennom Finn.no er du også ansvarlig for å betale skatt av inntektene dine. Dette er ikke noe nytt.

Uber vil tjene på å være mest mulig transparent i sin forretningsmodell. I Oslo har 450 sjøfører registrert seg som sjåfører. Hvorfor ikke da sende en melding til Skatteetaten over hvem som registrerer seg? Alle som kjøper et TV-apparat blir rapportert inn til NRK slik at de kan kreve inn sin kringkastningsavgift. Sjøfører som utløser skattepliktig arbeid kan rapporteres inn på samme måte. Det ville være en god begynnelse.

Det er ikke mange årene siden Oslo Ligningskontor gjennomførte omfattende granskningsarbeid for å avsløre skattesnusk i taxinæringen. Resultatet var nedslående. Unndragelser var utbredt og Oslo Ligningskontor anslo at taxinæringen hadde skatteundragelser i størrelsesorden en halv milliard.

En ny aktør som Uber har alt å tjene på full transparens.

Foto: Prathan Chorruangsak / Shutterstock.com

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.