Blogg for subtile meldinger?

0

Har jeg brukt min egen blogg for subtile meldinger? Å, jada! Jeg har skrevet om å stå skolerett for digitale meninger, jeg har skrevet om refs for overivrighet og irettesettelser for min tro på Internett og digitalisering. Mange ganger kan det være terapi å skrive av seg frustrasjoner. For oss bloggere er det nærliggende å bruke egen kanal. Slik Anita Krohn Traaseth gjorde denne uken.

Det er uvant at en norsk toppleder bruker blogg på denne måten. Det er i det hele tatt uvanlig at ledere slår tilbake i full offentlighet. Vi er opplært til å tie om drittpakker og ugreie relasjoner. Som ledere lærer vi oss raskt å snu ryggen til mørke krefter og dysfunksjonelle personligheter. Rådet fra fagfolk er nesten uten unntak; snu ryggen til. Nettroll er en annen variant, her er oppfordringen å ikke mate dem i kommentarfeltene. Hva prøver jeg å si? Psykopater, netttroll og avsendere av drittpakker skal ties i hjel. De fortjener ingen oppmerksomhet i full offentlighet.

Anita Krohn Traaseth gjør ikke det.

Hun tar tyren ved hornene. 15 måneder med møkk i egen organisasjon var nok. Hun tok trollet frem i lyset. Ikke vanlig kost i norsk næringsliv, men så er hun heller ikke en helt vanlig leder. Jeg liker ledere som kaller en spade for en spade. Det er alltid trygt å jobbe for slike ledere. Du vet hvor du har dem. På godt og vondt.

Gjennomsnittsalderen i Innovasjon Norge er 49 år.

Det er en meget voksen alder for en organisasjon som skal forstå alle de samfunnsmessige og teknologiske endringene som nå skyller inn over oss. Da jeg ledet Cell Network klarte vi så vidt å karre oss over en snittalder på 30 år med 120 ansatte. Endringsvilje har ikke bare med alder å gjøre, men ledelse kommer også til å forandre seg som en konsekvens av digitalisering og raske endringer i samfunnet.

Endringene i Innovasjon Norge har vært merkbare det siste året. Fra å være en typisk statlig organisasjon har det kommet inn en moderne, åpen og sosialt sterk leder. Anita er tilgjengelig og responsiv. Hun har nesten over natten endret Innovasjon Norges distriktprofil til å bli en sterk støttespiller for gründere. Norge har fått en gründerplan. Gründerne har begynt å regne med Innovasjon Norge. De mange gründerne jeg snakker med opplever mer åpenhet og raskere takt fra selskapet. Det er bare begynnelsen. Innovasjon Norge kommer til å endre seg betydelig fremover.

Endring er motiverende for mange. For andre er det uutholdelig. Istedenfor å spille på samme lag, jobber de mot de nye strategiene. Det er ikke overraskende å høre at denne typen motkrefter har operert i det skjulte siden Anita Krohn Traaseth tok over. Hun har endret ledergruppen og satt inn nye koster. Hun kommer inn med en helt annen lederstil enn sin forgjenger Gunn Ovesen. Det er selvsagt at ikke alle liker dette. Men like naturlig ville det være om disse  stemmene heller tok endringene til etterretning, tok sin hatt og forlot selskapet.

Nok var nok. Vi får aldri vite hvordan disse motkreftene har jobbet mot den nye ledelsen de siste 15 månedene.

Nå er katten ute av sekken.

Jeg tror Anita Krohn Traaseth har ryddet kraftig opp med sin utblåsning. Motkreftene fikk en uventet reaksjon. Normal kutyme i norsk næringsliv ville vært å tie om drittpakkene eller forsøke å løse problemene internt. Anita gjør ikke det. Hun gjør ting på sin måte. Hun endrer mer enn Innovasjon Norge som selskap. Hun går også i bresjen for en tøffere og tydeligere lederstil. Mer transparent. Handlekraftig og tøff.

Power til bloggen. Heia Anita.

Foto: Innovasjon Norges pressetjeneste

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.