50 prosent av aldersgruppen 15-29 år har installert adblock. Der ligger utfordringen

0

Tall kan fremstilles på mange måter. Dermed blir det en forvirrende pressedekning etter at TNS Gallup la frem sine tall for adblock denne uken. Hypen er avblåst skal vi tro TNS Gallup direktør, Ingvar Sandvik.

Han mener adblock på mobil ikke er så hot og faretruende som mange har ment. TNS Gallups undersøkelse viser at bare én av ti brukere har installert adblock etter at Apples operativsystem iOS9 åpnet for dette på sensommeren i fjor. Jeg synes det er urovekkende at ti prosent av mobilbrukerne faktisk har installert adblock i løpet 3-4 måneder, ikke minst fordi halvparten av all netttrafikk skjer på mobil i dag.

Å sammenligne en mobil enhet med desktop blir omtrent som å sammenligne epler og bananer. Det er store forskjeller i hvordan nyheter leses på mobil og desktop. Både tidsbruk og aldersgrupper må vurderes når tallene skal presenteres.

En av de viktigste forskjellene er apps. Mediehus som leverer nyheter gjennom egne apper er fortsatt beskyttet mot adblock programvare. Det er mange særinteresser i dagens annonsemarked og stor krigføring mellom innflytelsesrike parter.

Det er verdt å merke seg Apples manøver i fjor høst. Først godkjente de adblock programvaren Been Choice i AppStore, for deretter å fjerne den. Den offisielle forklaringen til at Been Choice ble fjernet var hensynet til personvern. Mange vil hevde at Apple fjernet Been Choice, fordi det også ville bli mulig å blokkere annonser i Apples egen satsing Apple News. Google tillater heller ikke apper som påvirker andre appers funksjonalitet. Google har også tidligere fjernet adblock programvare fra sin AppStore.

Desktop og mobil er to forskjellige verdener når adblock skal diskuteres. Kampanje skriver i dag at nå foreligger fasiten. Fasiten er på ingen måte klar etter at adblock på mobil ble lansert i midten av september i fjor. Tallene viser at adblock har tatt ti prosent av brukerne i løpet av disse månedene. Tenk om vi fremskriver denne takten i 2016. Det er urovekkende at det er den yngste generasjonen mediebrukere som er den største gruppen adblockere. Jeg merker meg tallene for aldersgruppen 15-29 år. Den viser at 50 prosent har installert adblock på en eller flere av sine enheter. Dette er en viktig målgruppe for både mediehus og annonsører. Tenk hvordan denne målgruppen setter premisser for hvordan bankenes og netthandlernes forretningsmodeller skal se ut i fremtiden.

Det er som kjent mange måter å lese og fremstille tall. Når konsekvensene skal analyseres er det allikevel mest interessant å fokusere på rammebetingelsene rundt den viktigste enheten og mønsteret til den viktigste målgruppen.

Da tenker jeg at vi har betydelige utfordringer foran oss.

About Author

CEO Digital Hverdag. Styreleder i Placewise Group og Vinje Ullvarefabrikk (Lanullva). Medlem av konsernstyrene i Hafslund E-CO, Europris ASA, Eika-Gruppen, Polaris Media ASA, Nortel, Questback og Motor Gruppen. Medlem av kulturministeren og næringsministerens næringspolitiske råd (2015-2017). Var også medlem av Regjeringens ekspertutvalg som fikk i oppgave å vurdere NRKs fremtidige finansiering (2016). Etablerte Digital Hverdag i 1993, i dag børsnotert under navnet Bouvet ASA. Tidenes yngste medlem av Norsk Redaktørforening. Abelia kåret henne nylig til en av de fremste IT-kvinnene i Norge (2017). Finalist til prisen Women´s Board Award (2018). Gjennomførte både Executive Board Programme og Advanced Board Programme i regi av Scandinavian Executive Institute og INSEAD 2018/2021, og flere executive programmer, bl. annet Blockchain Innovation and Application ved MIT (2019), Digital Transformation, Platform Strategies for Success (MIT 2019) og er i ferd med å fullføre Global Management Certificate ved INSEAD.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.